Help je leverancier de crisis door: geef ‘m hier een pluim.
1. La Place blijft voorlopig dicht
De meeste restaurants van horecaketen La Place blijven voorlopig dicht, ook na 1 juni. De keten werkt nog aan een La Place 2.0, waarbij meer de nadruk ligt op voorverpakte maaltijden, meldt Ton van Veen, cfo van Jumbo (dat La Place van V&D over nam). Jumbo verliest op dit moment flink op La Place, zo’n 6 tot 7 miljoen euro per maand. 85 procent van het La Place-personeel is nu aan het werk bij Jumbo-supermarkten, waar het juist storm loopt. La Place is na McDonald’s en Van der Valk de grootste horecaketen van Nederland. Overigens maakte Jumbo maandag ook bekend 300 man op het hoofdkantoor (waar 1300 mensen werken) te ontslaan in een reorganisatie.
2. BAM legt voor 5,6 miljoen euro beslag bij gemeente Amsterdam
Het Afvalenergiebedrijf (AEB), dat volledig in handen is van de gemeente Amsterdam, bestelde bij recyclingspecialist Banzo een nascheidingsinstallatie die huishoudelijk afval kan scheiden en verwerken, met een prijskaartje van 35 miljoen euro. BAM legde de infrastructuur om de installatie heen aan. AEB nam de installatie in 2017 in gebruik, maar zei later dat de machine (die 300.000 ton afval per jaar zou moeten kunnen scheiden) niet goed werkt. AEB weigert daarom de laatste betaling te doen, waarop BAM en Banzo vorig jaar een arbitragezaak aanspanden, die ze wonnen. AEB ging in beroep, en daarna legden BAM en Banzo beslag op de installatie. Rechtbank Amsterdam oordeelde eind vorige week dat die beslaglegging geoorloofd was.
3. Grolsch-topman waarschuwt: ‘Duurt even voor zorgen wegebben’
Vanaf 1 juni mogen horecazaken weer open, met beperkingen, maar het zal even duren voordat consumptie weer op gang komt, waarschuwt Grolsch-ceo Andrei Haret. ‘Niemand weet het, maar ons scenario is dat de horeca langzaam en geleidelijk herstel zal zien. Wij denken niet dat mensen snel weer evenveel zullen consumeren in de horeca als voor de crisis’, zegt Haret tegen Nu.nl. Grolsch helpt horecazaken door uitstel van betaling en gedeeltelijke kwijtschelding van huren te geven. Ook mag bier dat niet goed meer is ingewisseld worden voor vers bier. De restanten worden verwerkt tot veevoer.
4. Autoverhuurder Hertz failliet
Autoverhuurder Hertz heeft vrijdag faillissement aangevraagd. Dat heeft deels met de coronacrisis te maken. Doordat het vliegverkeer vrijwel stil kwam te liggen, werden er ook vrijwel geen auto’s meer verhuurd op de vliegvelden waar Hertz veelal actief is. Maar het ging al langer niet echt lekker met het bedrijf: concurrentie van taxi-apps als Uber maakte huurauto’s al minder geliefd. Het bedrijf, dat in 1918 werd opgericht, leed al vier jaar op rij verlies en heeft een schuld van 19 miljard dollar.
5. President-directeur Shell drinkt ‘heel wat digitale kopjes koffie’
In het Algemeen Dagblad doet president-directeur Shell Nederland Marjan van Loon uit de doeken hoe zij leiding geeft aan de Nederlandse tak van Shell tijdens de coronacrisis. ‘In tijden van onzekerheid moet je nog meer communiceren met elkaar’, zegt ze. Ze zorgt er ook voor dat directeuren binnen Shell checken of het goed gaat met medewerkers die thuis werken. Dat doet ze zelf ook: ‘Ik drink heel wat digitale kopjes koffie met mensen. Je moet beschikbaar zijn voor een-op-eencontact als daar behoefte aan is. Ik merk dat je in deze tijden heel intensief persoonlijk contact hebt met mensen.’
6. Must read: Deense robots die vlees verwerken
Vleesverwerkingsbedrijven blijken een hotspot voor het coronavirus. Bij een fabriek van Vion in Groenlo is 20 procent van het personeel besmet. In de VS zijn duizenden werknemers van vleeswerkingsfabrieken ziek en zijn er al 30 medewerkers overleden aan het coronavirus. Hoe anders is het in Denemarken, waar de vleesverwerkingsindustrie grotendeels geautomatiseerd is. Lees in Wired hoe dat werkt (van ‘rectumlosmaak-robots’ tot ‘pees slashers’) en waarom ook andere landen die kant op zullen moeten.
7. Koffieautomaat: Ondertussen in België…
Onze zuiderburen maken zich al ruim een week druk om het ‘katje Lee‘. Een Vlaamse studente die stage liep in Peru moest met een repatriëringsvlucht terug naar België vanwege het coronavirus. Ze nam een kitten mee die ze had geadopteerd. Omdat in Peru volgens de Belgische autoriteiten hondsdolheid endemisch is, zou de kitten ingeslapen moeten worden, zodat het diertje geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Nu is er sprake van dat het katje op een repatriëringsvlucht terug naar Peru gezet wordt. Ondertussen maken dierenliefhebbers zich erg boos over de gang van zaken, en over eenieder die durft te zeggen dat het niet zo handig was om de kat mee te nemen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.