1. Meer vrouwen verdienen topinkomen: kwart topverdieners is vrouw
Vrouwen zijn steeds vaker topverdieners. Waar in 2017 nog maar 17 procent van de vrouwen topverdiener was, is nu ruim een kwart van de vrouwen dat: 26 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS dat onderzoek deed naar de loonkloof bij de duizend grootste bedrijven van Nederland. Het percentage vrouwen dat nu topverdiener is, ligt dicht bij het percentage vrouwen dat voltijd werkt. Dat is namelijk 24 procent. De loonkloof tussen de top en de doorsnee werknemer is sinds 2010 gestegen, maar sinds 2018 is er een kleine daling in gezet. Op dit moment is het bedrag dat de top verdient 5,9 keer zo hoog, terwijl dat in 2017 nog 6,1 keer het loon van een gewone werknemer was.
2. Na dramatisch jaar nu winst voor Shell
Shell heeft de eerste drie maanden van dit jaar een winst geboekt van 4,7 miljard euro. Het staat in groot contrast met het recordverlies dat het bedrijf vorig jaar behaalde. Dat was namelijk bijna 18 miljard euro. Dat het nu beter gaat met het bedrijf komt door de aantrekkende economie. Ook nam de olieprijs toe, hield het bedrijf meer over aan de verkoop van chemische producten en verkocht het enkele onderdelen. Financieel directeur Jessica Uhl vertelt aan het FD dat Shell ‘goed op schema ligt’ met het terugbrengen van de schulden. Daarmee komt een hogere uitkering voor aandeelhouders dichterbij.
3. Ook Albert Heijn bezorgt straks met elektrische wagentjes
Ze lijken wel heel erg op de wagentjes van concurrent Picnic: de nieuwe elektrische bezorgauto’s van Albert Heijn. Ze rijden nu alleen nog in Amersfoort en binnen twee jaar moeten ze door heel Nederland rijden. Michiel Muller, oprichter van Picnic én broer van Ahold-CEO Frans Muller, denkt niet dat er sprake is van een bewuste plaagstoot naar Picnic. ‘Geen idee, maar het lijkt me sterk.’ Wel ziet hij dat er enige gelijkenis is tussen de wagentjes. ‘Maar het lijkt me vooral belangrijk dat alle spelers in de last mile elektrisch gaan. Dus wat ons betreft zijn ze van harte welkom.’ De komende twee maanden doet AH ook een proef met elektrische fietsen in Breda.
4. Fiscalist Jeroen Davidson nieuwe bestuursvoorzitter EY
EY wordt voortaan geleid door fiscalist Jeroen Davidson. Nu nog maakt Davidson als voorzitter van de Nederlandse belastingpraktijk en als vicevoorzitter onderdeel uit van het bestuur van EY. Daarnaast was hij managing partner van de fiscalisten in West-Europa en Noordwest-Europa. De accountants- en consultantsfirma staat nu nog onder leiding van Coen Boogaart. Hij gaat per juli met pensioen. Ook Rob Lelieveld, verantwoordelijk voor de accountants, vertrekt.
5. Hogere omzet dan verwacht voor Amazon
E-commercegigant Amazon blijft volop profiteren van de coronacrisis. Doordat er steeds meer online wordt besteld, steeg de omzet de eerste maanden van dit jaar tot 108,5 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat 75,54 miljard dollar. Het is al het tweede achtereenvolgende kwartaal dat Amazon meer dan 100 miljard dollar omzet behaalt. En ondanks dat dit kwartaal nog maar net begonnen is, laat het bedrijf weten dat ze hard op weg zijn om ook dit kwartaal boven die grens uit te komen. Analisten, gepolst door Refinitiv, voorspelden eerder een lagere omzet: gemiddeld 104,5 miljard dollar.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nauwelijks winstbelasting voor Uber met dank aan Nederlandse holding
De Champions League van de belastingontwijking wordt het door onderzoeker Jason Ward van CICTAR genoemd: taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber betaalt in alle landen waar het actief is geen of nauwelijks winstbelasting. En dat allemaal doordat er gebruikt wordt gemaakt van een Nederlandse holding, waar minstens vijftig andere Uber-bv’s onder vallen. Dat meldt De Groene Amsterdammer op basis van een onderzoek dat de Australische ngo Centre for International Corporate Tax Accountability and Research (CICTAR) uitvoerde in opdracht van vakbond FNV. Volgens het rapport kwam de wereldwijde omzet (met uitzondering van de VS en China) terecht bij de Nederlandse holding. In 2019 ging het om 5,8 miljard dollar, terwijl er op papier een verlies van 4,5 miljard dollar werd gemaakt.
7. Zoom-topic: Een kantoorbaan met kans op promotie? Millennials zitten er niet op te wachten
Een eigen onderneming starten, werken waar je maar wilt – zolang het maar niet op kantoor is – of echt op basis van je interesses een baan of project starten. Amerikaanse millennials doen het sinds de pandemie steeds vaker schrijft The New York Times. Precieze cijfers staan niet in het artikel, maar een traditionele baan op kantoor met kans op promotie is, als ze het zich kunnen veroorloven, niet iets wat de jongeren willen najagen. Een jaar thuiswerken door corona blijkt het YOLO-gevoel (you only live once) aardig aangewakkerd te hebben.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates