Plus: NIBC zal SNS Securities overnemen, boete voor Euronext en flitshandelaar en verkoopproces Propertize begint.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. KPN in beeld bij Orange
Het Franse telecomconcern Orange kijkt naar diverse buitenlandse overnamekandidaten en overweegt daarbij onder meer KPN, meld The Wall Street Journal. Orange wil met overnames binnen en buiten Frankrijk voorkomen dat het zelf een overnameprooi wordt in de consolidatie van de Franse telecommarkt, aldus de Amerikaanse krant. Adviseurs van het Franse bedrijf zouden in dat verband onder meer KPN en het Belgische Proximus hebben geopperd als overnamekandidaten. KPN wordt al lange tijd genoemd als een mogelijke interessante prooi voor buitenlandse telecombedrijven. In 2013 probeerde het Mexicaanse América Móvil al KPN in te lijven, maar die poging strandde op verzet vanuit het bedrijf en de Nederlandse overheid.
2. NIBC is er bijna uit met SNS Securities
NIBC Bank staat op het punt om SNS Securities te kopen, schrijft het FD op basis van bronnen. Partijen wachten volgens de krant alleen nog op een goedkeurende verklaring van het ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank. Die schijnt in aantocht te zijn, zodat de deal nog voor de kerst rond komt. Zowel NIBC als SNS Securities geven geen commentaar in de krant. De overname zou enkele tientallen miljoenen behelsen. SNS Securities werd ruim een jaar geleden te koop te staan, omdat het effectenhuis van het genationaliseerde SNS Reaal niet past binnen de consumentenbank die het wil worden.
3. Ten Cate wees ook Waterland af
De soap bij Ten Cate duurt voort. Niet alleen heeft het textielbedrijf uit Almelo eerder de avances van HAL afgewezen, nu blijkt ook investeerder Waterland de deur in het gezicht te hebben gekregen, schrijft het FD. Waterland heeft volgens de krant Ten Cate in april benaderd om het hele bedrijf over te nemen. HAL wilde alleen een belang nemen.
4. Boete voor Euronext en flitshandelaar
De Franse beurstoezichthouder AMF heeft flitshandelaar Virtu en beursbedrijf Euronext een boete opgelegd van 5 miljoen euro, meldt het FD. Virtu kreeg deze boete voor marktmanipulatie, Euronext voor het faciliteren hiervan. Volgens de toezichthouder maakte Euronext het voor Virtu mogelijk om een dominante positie te krijgen in de handel in 27 van de grootste Franse aandelen. Dat ging via een proefproject 'programme algorithmes', waarin de flitshandelaar via een speciale ontheffing ongelimiteerd wijzigingen in orders mocht doorvoeren. Normaal moest volgens de beursregels tegenover iedere 100 orders of wijzigingen daarvan, minimaal een daadwerkelijke transactie staan. Andere partijen wisten volgens het boetebesluit van de AMF niets van de ontheffing voor handelshuis Madison Tyler (MTE), later opgegaan in Virtu.
5. Verkoopproces Propertize (ex-vastgoedtak SNS) begint
De Nederlandse Staat begint met het verkoopproces van voormalig SNS-onderdeel Propertize. Een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times van woensdag is het startsein voor geïnteresseerde kopers om hun bieding neer te leggen, maakte de Staat dinsdag bekend. Propertize is de vastgoedtak van SNS Reaal dat in 2013 genationaliseerd werd. Sinds de afsplitsing van SNS Bank is Propertize een zelfstandige vastgoedbeheerorganisatie. De vastgoed- en vastgoedfinancieringsportefeuille van Propertize is nu 5,5 miljard euro waard en wordt in de komende jaren afgebouwd.
6. Dow Chemical en DuPont voeren fusiegesprekken
Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical en branchegenoot DuPont zouden vergevorderde gesprekken voeren over een samengaan, meldt Nu.nl. Een deal, de grootste ooit in de chemiebranche, zal mogelijk deze week al worden aangekondigd melden bronnen. Na een fusie zal het nieuwe bedrijf mogelijk opbreken in twee of drie losse ondernemingen, om problemen met toezichthouders te voorkomen.Dow Chemical en DuPont vormen samen het op één na grootste chemieconcern na het Duitse BASF. Een samensmelting zou voor 3 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren, aldus kenners.
7. Olieprijs zakt onder 40 dollar
De prijs van een vat ruw Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, is dinsdag onder de 40 dollar gedoken. Het is de eerste keer sinds 2009 dat de prijs van Brentolie zo laag staat. De olieproducerende landen van de Opec hebben onlangs nog besloten om de oliekraan niet dicht te draaien. Zij produceren nu per dag 31,5 miljoen vaten olie. Verder gaat Iran nog eens 1 miljoen vaten olie per dag leveren vanaf het nieuwe jaar en blijven Amerikaanse olieconcerns ook produceren. De olieprijs piekte in juni vorig jaar op ruim 115 dollar. Over heel 2014 zakte de prijs met 49 procent, de grootste daling sinds 2008.
8. Air France vliegt weer op Teheran
Air France keert in het voorjaar van 2016 na een afwezigheid van acht jaar terug naar Teheran, zo maakt het bekend bij de presentatie van de nieuwe dienstregeling. De Franse zustermaatschappij van KLM vliegt met ingang van april drie keer per week op en neer naar de Iraanse hoofdstad, waar westerse bedrijven naar verwachting binnenkort weer zaken mogen doen. Air France streek in 1946 voor het eerst neer in Teheran. De stad was destijds het eindpunt van een route vanuit Parijs die verder voerde langs Marseille, Tunis, Benghazi, Caïro, Beiroet en Bagdad. Later kwamen er rechtstreekse vluchten. Die werden echter in 2008 gestaakt in verband met internationale handelssancties die Iran wegens zijn vermeende kernwapenprogramma kreeg opgelegd.
9. Getal van de dag: 19 miljoen
Het sjoemelschandaal bij Volkswagen treft niet alleen de fabrikant, maar ook zijn importeurs en dealers wereldwijd. Zagen we vorige week al dat de verkopen in Groot-Brittannië een flinke tik kregen, nu blijken ook onze zuiderburen financieel malheur te ondervinden, meldt Autoblog.nl. De Belgische Volkswagen-importeur d’Ieteren lijdt naar eigen zeggen 8 miljoen euro schade door compensaties voor zijn Belgische dealers. Daar bovenop heeft het nog eens 11 miljoen euro gereserveerd met oog op kosten voor recalls die eraan zitten te komen om updates uit te voeren bij de schandaleuze dieselauto's. De Belgische importeur stopte naar aanleiding van het dieselschandaal de verkoop van bepaalde modellen en daardoor denkt het bedrijf 1.260 auto’s minder te hebben verkocht, wat neerkomt op ongeveer 1 procent van de jaarlijkse verkopen. De verwachting is dat ook begin volgend jaar de verkopen nog onder het schandaal zullen lijden.
10. Koffieautomaat: Tweede generatie Apple Watch in maart
Apple is bezig een event te organiseren om de tweede generatie van de Apple Watch te lanceren in maart volgend jaar, meldt 9To5Mac op basis van bronnen. Aansluitend zou het apparaat in april in de winkel komen te liggen, aldus de techsite. Wat er precies nieuw gaat zijn aan de nieuwe generatie weet 9To5Mac nog niet, maar wel is duidelijk dat Apple werkt aan verbeteringen van de camera, de draadloze verbinding en senortechnologie voor gezondheidstoepassingen. De huidige, eerste generatie Apple Watch werd in maart van dit jaar geïntroduceerd. Afgelopen september kwam er een updat met verbeterde software en extra kekke kleurtjes. En zo liet Apple-ceo Tim Cook hem ons toen zien.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.