Doe mee aan het MT1000-onderzoek.
1. KLM en Coolblue slaan handen ineen voor mondkapjes
Verschillende bedrijven hebben in een samenwerkingsverband de handen ineen geslagen om mondkapjes voor de zorg te leveren. Het initiatief, Hulptroepen.nu, is druk bezig een half miljoen mondkapjes per week naar Nederland te halen. Hulptroepen.nu heeft geen winstoogmerk en de producten worden getest door de TU Delft op richtlijnen van het RIVM.
Het initiatief is afkomstig van ondernemers Bernd Damme en Camille van Gestel. KLM vliegt meermaals per week naar Shanghai voor de bevoorrading, Flexport levert de logistiek van en naar transport en Coolblue zorgt voor de uiteindelijke levering in Nederland. De mondkapjes zijn vanaf vandaag te bestellen in de webshops en bedoeld voor kleinschalige zorgverleners. Eenmaal besteld worden de mondkapjes binnen twee werkdagen bezorgd.
Covid-19 update:
- De tuinzaadsector krijgt een tijdelijke ‘corona-cao’.
- Er is een wildgroei aan corona-nepwebshops.
- Geld is onderweg voor startups in zwaar weer.
- De ECB versoepelt tijdelijk de eisen aan banken vanwege de coronacrisis.
- Bij 30 procent van het mkb daalt de omzet met meer dan drie kwart.
- Zo wil Trump de Amerikaanse economie heropenen.
- Het noodleningenpakket van 350 miljard voor kleine bedrijven in de VS is op.
2. AFM waarschuwt voor dubieuze geldschieters
AFM-topvrouw Laura van Geest waarschuwt voor kredietverstrekkers die misbruik maken van de financiële nood die ontstaat bij consumenten en bedrijven. Ook doet ze een oproep aan geldschieters om ethisch om te gaan met de uitdaging voorhanden. ‘Het is bijvoorbeeld niet verstandig om mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, een persoonlijke lening tegen het maximale tarief te geven. Op dit moment hebben wij nog geen aanwijzingen dat louche partijen al actief zijn. Maar de historie bewijst dat zij juist in slechte tijden opduiken. We moeten voorkomen dat de oplossing van nu straks het probleem van de toekomst blijkt te zijn.’
3. Doek valt voor papieren krant Metro
De Telegraaf heeft aangekondigd dat dochterbedrijf Metro ook na de crisis niet langer op papier zal verschijnen. Metro was al tijdelijk gestopt met het uitbrengen van een papieren editie. De krant werd sinds 1999 gratis verspreid op openbare plekken. In 2012 kwam de publicatie in handen van De Telegraaf die het fuseerde met hun eigen gratis dagblad Sp!ts. Metro was de laatste gratis krant in het ov, nadat concurrent De Pers in 2012 de handdoek in de ring gooide.
4. Alphabet trekt aan vacature-handrem
Alphabet, het moederbedrijf van Google, zal dit jaar fors minder mensen aannemen. Ceo Sundar Pichai laat weten kostenbesparingen door te voeren zoals investeringen in datacenters, reizen en niet-essentiële marketing: ‘De hele wereldwijde economie zit in de problemen, en Google en Alphabet zijn niet immuun voor de effecten van deze wereldwijde pandemie.’ Het bedrijf heeft circa 119.000 mensen in dienst. Wel zal het mensen blijven werven voor ‘een klein aantal strategische gebieden’.
5. Startup-wonderkind Plugify vraagt faillissement aan
Het platform om artiesten te boeken voor feesten en partijen Plugify heeft afgelopen week faillissement aangevraagd. Oprichter Eline Leijten was jarenlang het boegbeeld voor vrouwelijk ondernemerschap. Ze vergezelde startupambassadeur Prins Constantijn dikwijls bij talkshows om te hameren op het belang van meer vrouwen in tech. Ook was ze een van de initiatiefnemers van Fundright, een initiatief waarmee talloze investeerders beloven om meer te investeren in startups met vrouwelijke oprichters.
Het bedrijf haalde met een crowdfundingronde 750.000 euro op, in 2017 gevolgd door een angel-ronde van 300.000 euro. Ongeveer 300 kopers hebben via Plugify nog ter waarde van zo’n 200.000 euro aan boekingen open staan. Dat valt niet onder het faillissement van Plugify, aldus een woordvoerder van de online betaaloplossing van Plugify.
6. Must read: Booking.com ontvangt al jaren staatssteun
Technologiebedrijf Booking.com vraagt om staatssteun van de Nederlandse overheid, nadat het zijn omzet ziet dalen doordat de internationale reisbranche grotendeels op zijn gat ligt. Onderzoek van Quote laat zien dat de reisboeksite tussen 2010 en 2018 al 1,8 miljard euro cadeau kreeg van de Nederlandse fiscus. Bovendien draaide het bedrijf afgelopen jaren miljardenwinsten. Topvrouw Gillian Tans werd eerder op een zijspoor gezet en vervangen door de Amerikaan Glenn Fogel – die onlangs zelf besmet bleek met Corona. Booking profiteerde in hoogtijdagen van flinke technologiesubsidies. CPB-onderzoeker Bastiaan Overvest zegt daarover: ‘Het is alsof je een reddingsvest geeft aan mensen die al op de kade staan.’
7. Koffieautomaat: Deze miljardairs worden in crisistijd nóg rijker
De wereldwijde economie staat in de fik, maar diverse miljardairs hebben toch manieren gevonden om hun vermogen de afgelopen periode te zien groeien. Grootste ‘winnaar’ is Zara-oprichter Amancio Ortega die tussen 2 en 9 april 7,2 miljard dollar erbij kreeg, Amazon-oprichter Jeff Bezos mocht 6,8 miljard dollar papieren vermogen bijschrijven, LVMH-topman Bernard Arnault 6,3 miljard dollar, Facebook-chef Mark Zuckerberg moest het doen met een schamele 6,2 miljard dollar. Een moeilijke tijd? Alles is te relativeren.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.