1. WEF: ‘Klimaat grootste bedreiging wereldeconomie’
De klimaatveranderingen vormen de grootste bedreiging voor de wereldeconomie, zeggen 759 experts en beslissers in het zakenleven en de politiek die volgende week afreizen naar het World Economic Forum (WEF). Dat blijkt uit het Global Risk Report, dat deze netwerkorganisatie woensdag in Londen heeft gepresenteerd. Niet eerder domineerde de klimaatcrisis zo sterk de risico-analyse van de wereldelite. WEF-president Borge Brende spreekt zelfs van een ‘zeer, zeer serieus’ vraagstuk.
2. Vijftig bankiers weg bij NIBC
Zakenbank NIBC stopt met een deel van de diensten voor zakelijke klanten omdat die niet genoeg geld opleveren en te veel kosten. Dat kost zo’n 50 medewerkers hun baan, de bank is ongeveer 9 miljoen euro kwijt aan de reorganisatie. De veranderde marktomstandigheden zijn de reden, meldt de bank in een persbericht. ‘Zo’n beslissing neem je niet lichtvaardig’, vertelt Herman Dijkhuizen, financieel bestuurder van de bank, aan RTL Z. ‘Ik stond vanochtend voor de troepen, dat doet altijd pijn.’ Ongeveer vijftig medewerkers verliezen door de stap hun baan, voor hen is een sociaal plan dat is afgestemd met de ondernemingsraad van het bedrijf.
3. 40 procent meer investeringen in start-ups
Europese start-ups hebben vorig jaar 40 procent meer kapitaal opgehaald dan in 2018. Afgelopen twaalf maanden werd in totaal $38,7 mrd, omgerekend €34,8 mrd, in de start-up-scene gepompt, meldt KPMG. In 2018 was dat nog $28,2 mrd, zo’n €25,3 mrd. Vooral Britse ondernemingen vielen afgelopen jaar in de smaak bij durfinvesteerders. Nederlandse bedrijven bivakkeren in de Europese middenmoot. Een belangrijke pullfactor voor financiers is het rendement op investeringen. ‘Ze kennen goede returns’, zegt Johan van Mil van Peak Capital in het FD. ‘Daarnaast zijn Europese ondernemingen interessant, omdat ze relatief gezond zijn, weinig schuld hebben en daardoor gestaag groeien.’
4. Ook Trump voert druk op Apple op
De druk op Apple om tóch iPhones te ontgrendelen in een terrorisme-zaak, wordt nog groter. Na de Amerikaanse minister van Justitie bemoeit nu ook president Trump zich met de zaak. Hij twittert: “Wij helpen Apple de hele tijd met handel en andere zaken en toch weigeren ze nu om telefoons te ontgrendelen die worden gebruikt door moordenaars, drugsdealers en andere gewelddadige criminele elementen.” Gisteren verklaarde Apple dat het de FBI graag wil helpen, maar geen ‘achterdeurtje’ wil plaatsen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een kwetsbaarheid in de software waarbij de telefoon te kraken is.
5. Mager jaar voor Duitse economie
De Duitse economie heeft een mager jaar gekend. Op grond van een eerste schatting was er vorig jaar sprake van slechts 0,6% groei. Dit heeft het federale bureau voor de statistiek woensdag bekendgemaakt. Sinds 2013 was de groei niet zo laag. In 2018 was de economie nog met 1,5% gegroeid. Economen hielden al rekening met een groei van ongeveer 0,6%.
6. Must read: Hoe erg is nul procent rente?
Afgewogen analyse in Volkskrant over de voor- en nadelen. Nadat ABN Amro als eerste grote bank de spaarrente naar 0 procent verlaagde, zet Peter de Waard vier pluspunten en dito nadelen bij de nullijn of zelfs negatieve rente op een rijtje. Hij waarschuwt voor geldillusies.
7. Koffieautomaat: Brexit duurder dan 47 jaar EU-lidmaatschap
Brexit zal het Verenigd Koninkrijk voor het einde van dit jaar 200 miljard pond (234 miljard euro) hebben gekost – bijna zoveel als het land de afgelopen 47 jaar tijdens zijn lidmaatschap van de Europese Unie heeft bijgedragen aan de EU-begroting. Volgens onderzoek van Bloomberg Economics hebben de kosten van het Britse besluit om de EU te verlaten al een niveau bereikt van 130 miljard pond. Dat bedrag zal dit jaar waarschijnlijk oplopen met 70 miljard pond.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws en het beste van management en leiderschap in de vorm van artikelen, analyses, expertblogs en columns.