1. Kartelboete van 80 miljoen euro door ACM
De Autoriteit Consument & Markt heeft een mega-boete opgelegd aan een aantal concurrerende bedrijven die het kartelverbod overtraden. De bedrijven deelden via derden onderling informatie over toekomstige verkoopprijzen. Ook werden er te hoge opzegvergoedingen gerekend. Omdat de bedrijven de boete aanvechten, zijn de namen of branche nog niet naar buiten gebracht. De mededingingsautoriteit mag van de rechter daarom geen uitspraken doen die te herleiden zijn naar de vermeende overtreders.
2. Dit zijn de grootgebruikers van de eerste NOW-regeling
De KLM (301 miljoen), NS (67 miljoen), Booking.com (61 miljoen) en Holland Casino (31.8 miljoen) zijn de grootgebruikers als het gaat om de eerste NOW-regeling. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid was bedoeld om loonkosten van bedrijven wiens omzet door Corona significant was gedaald tot 90 procent te compenseren. In dit uitgebreide dossier wat gepubliceerd is door het UWV staat elk bedrijf dat aanspraak heeft gemaakt op het eerste steunpakket (de tweede NOW-regeling is momenteel aan te vragen).
Data-journalist Martijn Bekhuis heeft echter deze handige zoektool voor ontwikkeld. Sprout zette de grootste ‘steuntrekkers’ onder de tech-bedrijven en scaleups op een rij. Accountant Ferry Zuiderwijk deelde op LinkedIn het onderstaande overzicht. Let op: de verschillende BV’s van de bedrijven zijn hierin nog niet geconsolideerd.
3. Overheid stopt met uitlenen medewerkers aan Shell
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal niet langer beleidsambtenaren op het hoofdkantoor bij Shell detacheren. Jarenlang was het gebruikelijk dat personeel van het ministerie bij de oliemaatschappij rondliepen voor ‘het opbouwen van kennis onder BZ-ambtenaren’. De laatste ambtenaar in kwestie zat drie jaar bij de afdeling Government Relations, wat volgens het FD zich bezighoudt met het beïnvloeden van overheidsbeleid. De krant stelt dat de beslissing verder bewijs vormt van de bekoelde relaties tussen de overheid en Shell. Topman Ben van Beurden liet zich onlangs al ontvallen dat hij overweegt het bedrijf naar Engeland te verhuizen.
4. Crisis zorgt voor innovatie bij Swinkels Family Brewers
Hoewel de coronacrisis ook brouwer Swinkels Family Brewers uit Lieshout raakt, zorgt de crisis ook voor innovatie. Dat laat de ceo van het familiebedrijf Peer Swinkels weten aan Nu.nl. Swinkels is wereldwijd actief met 26 biermerken – waaronder Bavaria, Palm en Hollandia – en heeft diverse brouwerijen. Swinkels beschrijft dat het bedrijf in diverse landen vooral levert aan horeca, maar dat het door de lockdown op zoek moest naar andere verdienmodellen. Zo ging het in Ethiopië leveren aan winkels en heeft het in andere landen webshops geopend. Ook versnelde het de introductie van diverse 0.0-bieren. MT sprak onlangs met Swinkels voor de podcastserie Reset over ondernemen in crisistijd.
5. Wirecard-baas leende 35 miljoen euro van dochterbedrijf
De hoogste baas van het – vermeende – fraudebedrijf Wirecard leende afgelopen januari nog 35 miljoen euro van dochterorganisatie Wirecard Bank. Nadat de raad van commissarissen en de Duitse waakhond BaFin hun ongenoegen hadden geuit, werd de lening in maart terugbetaald. Oud-ceo Markus Braun leende het geld om een andere lening af te lossen, waar een deel van zijn aandelenkapitaal in Wirecard als onderpand was gebruikt. De betaalprovider maakte onlangs bekend dat 2 miljard aan vermogen waarschijnlijk verzonnen is. Braun is opgepakt voor boekhoudfraude en misleiding van beleggers, maar is na betaling van 5 miljoen euro borg weer op vrije voeten.
6. Must read: Waarom de Twitter-hack slecht had kunnen aflopen
De hack van diverse prominente accounts bij Twitter had erger kunnen aflopen, schrijft Wired. Eergisteren werden tegelijkertijd de accounts van onder andere Jeff Bezos, Elon Musk, Barack Obama, Bill Gates en Apple gebruikt om Bitcoin-advertenties te verspreiden. De accounts stelden dat ze ‘iedereen die de komende 30 minuten 1.000 euro in bitcoin zou toesturen, het verdubbeld terug kreeg op hun rekening’. Volgens Twitter gaat het om een geval van ‘social engineering’, waarbij hackers medewerkers van Twitter met toegang tot bedrijfskritische systemen hebben gefopt. Volgens Wired valt het bitcoin-bericht qua impact mee, ze hadden met dezelfde methode ook het account van Donald Trump kunnen overnemen, om vervolgens een oorlog uit te roepen.
7. Koffieautomaat: Roddelen op kantoor wordt gemist
Thuis werken is misschien productief, maar we missen de kans om een goed potje over elkaar te roddelen. Dat is volgens Rinus Feddes van de Universiteit Utrecht geen goede zaak: ‘Door te roddelen is het mogelijk om emotioneel te ontladen. Veel mensen ervaren stress tijdens het thuiswerken, dat wordt nu opgekropt. Natuurlijk kan je je collega bellen om stoom af te blazen, maar dat is minder spontaan dan even langslopen’, zo stelt hij tegen Nu.nl. Ook Onne Janssen van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat roddelen heel gewoon is: ‘Van alle informele gesprekken die we voeren, praten we zo’n 60 tot 70 procent van de tijd over elkaar. En een belangrijke functie van roddelen is het verbinden van collega’s.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.