Plus: Een gevecht om de betaaltoekomst en Wal-Mart biedt excuses aan voor 'dikke vrouwen'-categorie
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Kabinet wil wildgroei van zzp'ers stoppen'
Het aantal zzp'ers stijgt sterk in Nederland. Als de stijging de komende jaren doorzet kunnen dit er in 2020 één miljoen zijn; en dat kan de overheid veel extra gaan kosten. Het kabinet bekijkt daarom plannen om iets aan deze zogenoemde wildgroei te doen, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD) vandaag (achter de inlog). Zzp'ers maken gebruik van diverse fiscale voordelen. Ook doen zzp'ers een beroep op een deel van de sociale zekerheid, maar betalen ze naar verhouding minder belasting. Bij het kabinet leeft de angst dat hierdoor het stelsel wordt uitgehold, aldus de krant. Volgens het FD wil het kabinet het zzp'en 'ontmoedigen' door de zelfstandigenaftrek (stevig) in te perken. Het ministerie van Sociale Zaken zou rond 1 december met de eerste voorstellen komen.
2. Twitter voldoet aan verwachtingen, maar het is niet genoeg
Twitter kwam gisteravond met zijn kwartaalcijfers. Deze waren keurig in lijn met de verwachtingen. Het bedrijf had het afgelopen kwartaal een omzet van 361 miljoen dollar. Ook steeg het aantal actieve gebruikers, van 271 in het vorige kwartaal, naar 284 miljoen nu. Maar, al snel bleek het niet genoeg te zijn voor Wall Street. Het aandeel zakte weg en stond na een half uur na de bekendmaking zo'n 9 á 10 procent in de min. Waardoor dit komt? Re/code geeft twee suggesties: analisten hoopten teveel en legden daardoor te grote verwachtingen neer bij Twitter (Facebook doet het namelijk stukken beter). Daarnaast zouden analisten mogelijk bezorgd zijn over het aantal 'tijdlijn bezoeken'. Dit is een belangrijke meter voor te Twitter om te berekenen hoe actief gebruikers zijn. Het aantal bezoeken kwam uit op 181 miljard, maar dat zou te weinig zijn.
3. 'Eurlings weg vanwege mogelijke massa-ontslagen'
Dat de positie van Camiel Eurlings ter discussie stond, had niet alleen te maken met zijn leiderschapsstijl.Volgens NRC Q speelde ook het feit dat er cao-onderhandelingen met de bonden aan zitten te komen. Eurlings was niet van plan om die gesprekken met 'gestrekt been' in te gaan. Echter de president van de raad van commissarisen, Hans Smits, zou daar heel anders over hebben gedacht. "We zullen geen heilige huisjes meer schuwen" , zei Smits tijdens het jaarlijkse Schipholdiner. Gistermorgen meldde De Telegraaf al dat het voortbestaan van de luchtvaarmaatschappij aan een zijden draadje zou hangen. De luchtvaartmaatschappij wuifde toen die geruchten weg.
4. Strijd tussen creditcardbedrijven en winkelketens in VS
Apple Pay is nog geen week oud, maar twee grote Amerikaanse apotheken (Rite-Aid en CVS) hebben de betaalmethode alweer uitgeschakeld. Niet per se om Apple dwars te zitten, want ook Google Wallet en Softcard werken niet meer, maar omdat onder leiding van Wal-Mart wordt gewerkt aan een eigen betaalsysteem: CurrentC. De grote winst ten opzichte van diensten als Apple Pay is dat de winkeliers geen percentage van de transactie hoeven af te staan aan creditcardbedrijven. En daarmee is er een strijd uitgebroken tussen een paar grote winkelketens in Amerika en creditcardbedrijven, schrijft Bloomberg Businessweek. Saillaint detail is wel dat de klant op dit moment het dupe is van het conflict, omdat CurrentC nog niet werkt (en volgens sommigen ook te weinig rekening houdt met privacy) en ze dus terug bij af zijn. Apple heeft in een reactie aan Business Insider laten weten dat het animo groot is en lijkt zich weinig aan te trekken van CurrentC.
5. Rijksrecherche start onderzoek naar fraude bij aanbestedingen
De Rijksrecherche is een "oriënterend onderzoek" begonnen naar mogelijke fraude met aanbestedingen bij de ICT-afdeling van Rotterdam. Dit onderzoek doet de recherche naar aanleiding van een aangifte van de gemeente, zo schrijft het Financieele Dagblad (achter de inlog). Een ambtenaar van de gemeente Rotterdam zou Ordina voorinformatie hebben gegeven van een softwareproject met een waarde van enkele miljoenen. Ordina kreeg de informatie van de gemeenteambtenaar, in ruil voor een 'wederdienst' op een later moment. Het onderzoek van de Rijksrecherche kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek.
6. Wal-Mart zegt sorry voor kostuumcategorie voor 'dikke vrouwen'
Het is bijna Halloween. In Amerika betekent dat de tijd voor de verkoop van de meest rare kostuums. Alleen Wal-Mart lijkt net een stap te ver te zijn gegaan. De supermarktgigant zette een nieuwe categorie online: 'kostuums voor dikke vrouwen' stond er te lezen. En daar was niet iedereen even blij mee. Er onststond veel ophef en uiteindelijk besloot Wal-Mart de titel van de categorie te veranderen, schrijft persbureau Bloomberg. De webpagina spreekt nu van kostuums voor vrouwen met een 'plus maat'. Een woordvoerder van Wal-Mart betuigde tegenover Bloomberg spijt en zegt dat dit nooit had mogen gebeuren.
7. Marketingbedrijf Clasman breidt uit naar Canada
Het online marketingbedrijf Clasman breidt uit naar Canada met een kantoor in Toronto. Dit gaat het bedrijf doen onder de naam 'Basebuilder'. Het bedrijf wil zo zijn online marketingdiensten gaan aanbieden aan de lokale retailmarkt in Noord-Amerika. Volgens Emerce koos het bedrijf voor Toronto omdat veel retailers in de stad hun hoofdkantoor hebben staan. Clasman verkoopt een systeem waarmee winkeliers klanten, nadat ze iets hebben gekocht, opnieuw naar de website kunnen trekken. Het bedrijf is al gevestigd in Nederland, België en Duitsland. Met het kantoor in Toronto worden diensten in de VS ook niet uitgesloten.
8. Bananenproducent Chiquita verkocht
Chiquita is na lang onderhandelen akkoord gegaan met de overname door het Braziliaanse Cutrale Group en Safra Group. Dat schrijft Bloomberg. In totaal leggen de twee bedrijven 681 miljoen dollar neer. De deal volgt Vier dagen nadat aandeelhouders van Chiquita een plan van tafel veegden waarbij Chiquita een andere banenenproducten zou kopen. De banenmaker heeft in de afgelopen tijd drie keer een bod van de twee groepen geweigerd. Maar nadat aandeelhouders op 24 oktober het plan om bananenproducent Fyffes te kopen weigerden, werden er nieuwe gesprekken gestart met de Braziliaanse kopers.
9. Getal van de dag: 23 procent
Bijna een kwart (23 procent) van alle online bestellingen wereldwijd worden uitgevoerd op een tablet of telefoon. Dat meldt Adyen Mobile Index. De index onderzocht alle vormen van e-commerce, inclusief games en apps. Het rapport wordt gebaseerd op betaalgegevens van zo'n 3.500 vaak internationaal werkende klaten. Opvallend is dat Europa het hoogste percentage mobiele betalingen heeft, 24 procent. Azië volgt met 17 procent. Nederland zit net iets boven het wereldwijde gemiddelde en doet 26 procent van de transacties via mobiele apparaten.
10. Koffieautomaat: hebben vliegtuigen over tien jaar een transparant dak?
Als het aan Centre for Process Innovation (een Brits onderzoeksbureau) ligt wel. Zij stellen dat we binnen tien jaar via technologie kunnen genieten van het vaak prachtige uitzicht tijdens een vlucht. Volgens het bureau kunnen tegen die tijd de ramen in vliegtuigen worden vervangen door OLED-schermen, die op hun beurt zorgen voor de visualisatie van wat zich op dat moment buiten afspeelt. Eén nadeel: als het buiten dondert en bliksemt kant dat best aangstaanjagend zijn en lang niet iedereen zit te wachten op zo'n uitzicht. Maar het idee is wel erg leuk.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.