Plus: Polare in gesprek met nieuwe investeerders, drie grote bedrijven failliet en cashen voor Ziggo-top.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Polare in gesprek met nieuwe investeerders
Boekenketen Polare is met twee nieuwe investeerders in gesprek om de winkels te heropenen. Alle 20 Nederlandse winkels van het bedrijf, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten dinsdag 'tijdelijk' hun deuren als gevolg van financiële problemen. Dit 'met het oog op een strategische heroriëntatie'. Met wie Van de Wouw in gesprek is wil hij niet zeggen. 'Het betreft partijen die bereid zijn om extra kapitaal in onze organisatie te steken. U kunt denken aan 2 tot 3 miljoen euro.'
2. Innovatiesucces komt van mens, niet van technologie
Maar liefst driekwart van het innovatiesucces komt door mensen, en niet door techniek. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia en Rotterdam School of Management (RSM) onder 1.500 bedrijven uit verschillende topsectoren. In deze sectoren wordt 77 procent van het succes bepaald door sociale innovatie en 'maar' 23 procent door technologie. Daarbij komt ook dat bedrijven die sociaal innoveren het beter doen dan hun collega's die niet op deze manier werken.
3. Drie grote bedrijven failliet
Ondanks alle hoopgevende voorspellingen voor de economie, houdt de golf van faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven aan. Dinsdag was het raak bij drie grotere bedrijven: garnalenverwerker Heiploeg, juweliersgroothandel Aurum en afvalverwerker Bowie Recycling. 'Dat het nu economisch wat beter gaat, betekent niet dat het aantal bankroeten ineens afneemt. Veel bedrijven hebben hele magere jaren achter de rug, de reserves zijn op’, vertelt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen aan z24. De gebrekkige vraag naar producten en diensten is volgens hem de voornaamste oorzaak van de faillissementsgolf. Daarnaast raken veel bedrijven in financieringsproblemen door de strengere eisen van banken.
4. Goed kwartaal voor Philips
Technologieconcern Philips wist in de laatste maanden van 2013 relatief goed te scoren met de verkopen van lampen en medische apparatuur. Maar topman Frans van Houten blijft voorzichtig over 2014. Ook dit jaar verwacht het elektronicaconcern nog last te houden van economische onzekerheid en valutaschommelingen, zo liet het dinsdag weten bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers. ''Met de 0,5 procent groei waar we in Europa op af stevenen zal de welvaart nog steeds terug lopen. We moeten minstens 1,5 tot 3 procent groeien om echt sterker te worden'', aldus Van Houten. Philips behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 6,8 miljard euro, een fractie meer dan een jaar eerder. Onderliggend, dus exclusief bijvoorbeeld nadelige wisselkoerseffecten, was volgens het bedrijf sprake van 7 procent groei.
5. Siemens-ceo zet goed kwartaal neer
Siemens heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar geprofiteerd van sterkere vraag naar producten van zijn infrastructurele tak. Het was het eerste kwartaal dat het conglomeraat onder leiding van de nieuwe topman Joe Kaeser doormaakte. Siemens zag de winst uit voortgezette activiteiten met 21 procent stijgen tot 1,4 miljard euro en versloeg daarmee de verwachtingen van analisten. De omzet daalde met 3 procent tot 17,3 miljard euro. De winst bij de sector Infrastructuur en Steden, die in dezelfde periode een jaar geleden nog de minst winstgevende was bij het concern, verdubbelde ruim tot 330 miljoen euro, waarbij de omzet met 5 procent steeg. Ook in de takken Gezondheidszorg en energie ging de winstgevendheid omhoog. Alleen bij de tak Industrie was er sprake van een daling.
6. Tata-topman pleegde zelfmoord
Karl Slym, de topman van Tata Motors die zondag overleed na een val uit een hotelraam, heeft waarschijnlijk zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van de Thaise politie, zo bleek vandaag.
De 51-jarige Slym viel zondag van de 22de verdieping van het Shangri-La Hotel in Bangkok zijn dood tegemoet. Hij was in de Thaise hoofdstad voor zaken.
7. Ziggo-ceo Obermann naar Lufthansa
René Obermann, ceo van Ziggo en voormalig topman van Deutsche Telekom, wordt genoemd als kandidaat voor de functie van ceo bij Lufthansa. Dat schrijft Handelsblatt. Obermann, sinds 1 januari in dienst bij Ziggo, is waarschijnlijk vanaf volgend jaar beschikbaar. Gisteren werd bekend dat hij vertrekt als de fusie tussen UPC en Ziggo doorgang vindt.
Liberty Global, dat gisteren nog een bod heeft uitgebracht op het Nederlandse Ziggo, wil overigens mogelijk ook het Spaanse telecombedrijf Ono inlijven.
8. Cashen voor Ziggo-top
Vertrekkend ceo René Obermann gaat niet met lege handen naar huis als de fusie tussen Ziggo en UPC over enkele maanden een feit is. Hij zal dan, als kortstzittende topmannen aller tijden, circa 5,6 miljoen euro aan bonussen, premies en salarissen hebben opgestreken, zo schrijft beleggersvereniging VEB. Ook andere bestuurders gaan cashen. President-commissaris Andrew Sukawaty krijgt meer dan een half miljoen aandelen Ziggo. Daarvan krijgt hij bijna 5,7 miljoen euro in contanten. Voormalig bestuursvoorzitter Bernard Dijkhuizen heeft voor 11,85 miljoen aan Ziggo-aandelen en financieel bestuurder Bert Groenewegen heeft 8,7 miljoen aan aandelen.
9. Getal van de dag: 1,5 miljard
Het Duitse energiebedrijf RWE schrijft opnieuw 1,5 miljard euro af op energiecentrales van haar Nederlandse dochter Essent. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Opgeteld bij eerdere afschrijvingen tussen 2010 en 2013 (bij elkaar 2,8 miljard euro) heeft RWE nu al 4,3 miljard verlies moeten nemen op Essent. Bij de overname in 2009 betaalde RWE 9,3 miljard voor Essent, toen nog eigendom van een aantal lagere overheden. Na de nieuwe afschrijving is bijna de helft van dat bedrag dus verdampt.
10. Koffieautomaat: Onder protest naar Sotsji
Wie tijdens de Olympische Winterspelen naar Sotsji wil om te protesteren tegen het Russische anti-homobeleid, mag met Corendon voor de helft van de prijs vliegen. Topman Atilay Uslu vindt Sotsji 'de homo uitgaansplek bij uitstek'. Dat het bedrijf een schaatsteam sponsort, wil echter niet zeggen dat het daarom niets met de mensenrechtensituatie in Rusland te maken heeft, zegt Uslu. 'De homo's kunnen met mij, met Corendon, naar Sotsji om te protesteren. Ik geef ze speciale korting.' Ook de zus van Uslu gaat gekleed in roze sjaal naar de Russisch plaats om te protesteren.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.