1. ‘Industrie kan gemakkelijk schoner, maar doet het niet’
Door maatregelen te nemen die technisch mogelijk en rendabel zijn, kan de industrie de komende jaren 3 miljoen ton CO2 besparen. Dat is 1,6 procent van de totale uitstoot van Nederland, meer dan bijvoorbeeld 10 jaar elektrisch autorijden. De industrie is met een derde van de uitstoot de grootste veroorzaker van broeikasgas in Nederland. De afgelopen vijf jaar is geen enkele progressie meer geboekt bij de verlaging van die industriële uitstoot. ‘Terwijl via het optimaliseren van regeltechniek via ict, het zuiniger omgaan met warmte zoals via een warmtepomp, het installeren van hybride ketels die op gas én stroom werken, en het vervangen van verouderde onderdelen in elektromotoren veel CO2-winst te behalen is’, aldus een rapport van twee ingenieursbureau’s gefinancierd door het ministerie.
2. Curator Imtech wil extra geld, schuldeisers hebben nog 1,5 mrd tegoed
Het onderzoek naar de ondergang van Imtech dreigt stil te vallen zonder extra geld voor de curatoren. Schuldeisers hebben nog recht op €1,5 mrd. Maar de bodem van de boedel komt in zicht, waardoor het budget waarmee de curatoren hun werkzaamheden bekostigen opraakt. Dat blijkt uit financiële stukken die per ongeluk zijn gepubliceerd. Curatoren zoeken daarom externe financiers die het verdere onderzoek van het grootste faillissement van ons land kunnen betalen.
3. Coronavirus steekt weer de kop op
In verschillende steden en regio’s in de wereld voeren overheden opnieuw coronamaatregelen in. Zuid-Amerika is momenteel de zwaarst getroffen regio. In Brazilië is ook president Jair Bolsonaro positief getest op corona.Nederland hoeft vooralsnog niet af te wijken van de nu geldende voorschriften. Melbourne, de op een na grootste stad van Australië, gaat de komende zes weken in strenge lockdown.
4. EU: Nederlandse economie krimpt 6,8 procent
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6,8 procent. Dat meldt de Europese Commissie dinsdag in een economische vooruitblik. Brussel denkt dat de meeste pijn in het tweede kwartaal voelbaar was, met een verwachte krimp van het bbp van 11,5 procent. Met de krimp van 6,8 procent doet de Nederlandse economie het minder slecht dan andere eurolanden. De economie in de eurozone krimpt dit jaar met 8,7 procent. In de voorjaarsraming van de Commissie in mei werd nog rekening gehouden met een krimp van 7,7 procent.
5. De Goudse neemt De Leidsche over
De Goudse neemt stadsgenoot Leidsche Verzekering Maatschappij over van de Reinsurance Group of America (RGA). De partijen maken geen overnamesom bekend. Met de overname versterkt De Goudse zijn levenportefeuille. Sinds eind 2018 probeert de verzekeraar zijn levenbedrijf te vergroten, zowel door zelf nieuwe producten aan te bieden als door overnames. Zo nam de middelgrote verzekeraar eind 2019 ook al de levenportefeuille van BNP Paribas Cardif over.
6. Must read: Hoe lang blijven de koersen hoog?
Aandelenbeurzen houden een feestje, terwijl de economische gevolgen van de coronapandemie nog lang niet zijn verwerkt. Beurzen laten zich leiden door de gigantische geldinjecties van centrale banken en negeren de risico’s in de reële economie, zeggen specialisten op BusinessInsider. De komende maanden kan dat leiden tot een forse stap terug voor aandelen.
7. Koffieautomaat: Huurprijzen in grote steden dalen
De markt voor vrijesectorwoningen koelt af door de coronacrisis. Door het wegblijven van buitenlandse werknemers en toeristen dalen de huurprijzen in grote steden als Eindhoven, Amsterdam en Den Haag. Die conclusie trekt woningplatform Pararius in de eigen huurmonitor die dinsdag is gepresenteerd. Signalen dat er prijsveranderingen gaande waren op de huurmarkt waren er al langer, maar deze worden nu voor het eerst bevestigd met cijfers.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.