Plus: Sancties Saudi's, Ahold schikt, NS is schoonmaakacties zat en bacteriën houden van vliegtuigstoelen.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Huisman nummer 1 in de Maakindustrie 100
Het Schiedamse familiebedrijf Huisman staat voor het tweede achtereenvolgende jaar bovenaan de Maakindustrie 100 als belangrijkste maakindustriebedrijf van Nederland. Het bedrijf ontwerpt en produceert groot industrieel materiaal voor de olie- en gasindustrie en doet dat al jaren met groot succes. Het maakt bijvoorbeeld kranen en pijpleidinglegsystemen, maar ook toepassingen en installaties voor olieboringen, zowel bruikbaar op zee als op land. De Maakindustrie 100 is een lijst met de best presterende MKB-maakbedrijven, samengesteld door Management Team in samenwerking met Mazars Berenschot Corporate Finance. Lees verder:
-
De Maakindustrie 100 2014
- 10x waarom de maakindustrie terug is van nooit weggeweest
-
Waar zijn deze MKB-maakbedrijven gevestigd?
2. Google meer waard dan iedereen
Google is Apple op het lijstje met meest waardevolle merken voorbij gestreefd. Op de top Top BrandZ-ranglijst van Millward Brown staat Google op de eerste plaats. Het merk is 158,84 miljard dollar waard. Dat is 40 procent meer dan een jaar geleden. Die waardestijging is vooral te danken aan Google Glass en een aantal andere investeringen in onder andere kunstmatige intelligentie. Apple, dat de afgelopen drie jaar hete meest waardevolle merk ter wereld was, leverde 20 miljard in en is nog maar 147,88 miljard dollar waard. De top 5 bestaat uit IBM (107,54 miljard), Microsoft (90,19 miljard) en McDonald's (85,71 miljard dollar). Microsoft zag zijn waarde met 29 procent toenemen. IBM leverde 4 procent.
3. Handelssancties Saudi-Arabië om stickers Wilders
Saudi-Arabië treft handelssancties tegen Nederlandse bedrijven. De maatregelen gaan Nederlandse bedrijven als Shell, Arcadis en diverse bouwers raken. Zij komen per direct niet meer in aanmerking voor opdrachten vanuit de Saudische overheid. Daarnaast lijkt het erop dat er geen Nederlandse spullen meer geimporteerd mogen worden. De sancties zijn een reactie op de vijandige houding van Geert Wilders tegen de islam en in het bijzonder zijn stickeractie. Wilders verspreidde vijf maanden geleden stickers met daarop de tekst 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.' Als achtergrond figureerde de vlag van Saudi-Arabië. De handelstroom met de Saudi's is ongeveer 6 miljard euro groot. Nederland exporteert (cijfer 2012) 2,2 miljard euro aan goederen.
4. Nederland op 14de plek in world competitiveness ranking
De internationale business school IMD uit Lausanne heeft zijn nieuwe world competitiveness ranking uitgebracht, Nederland moet in dat opzicht 13 andere landen laten voorgaan. Net als vorig jaar. In 2012 stonden we nog op plek 11. De Nederlandse concurrentiepositie kan versterkt worden door de overheiduitgaven terug te dringen en vooral door de belastingdruk te verminderen. Uit de verschuivingen op de lijst blijkt dat Europa zich inderdaad enigszins heeft hervormd en dat de economische situatie verbetert. Denemarken dringt de top 10 binnen en gaat van 12 naar 9. Bij de eerste 10 staan daarnaast Zwitserland (2), Zweden (5), Duitsland (6) en Noorwegen (10). Japan is na de de facto devaluatie van de Yen de grootste stijger op de lijst. De Verenigde Staten zijn de nummer 1, gevolgd door Singapore. IMD is vooral onder de indruk van de veerkracht van de Amerikaanse economie. De ranking komt tot stand door naar diverse harde statsistieken te kijken en interviews met een kleine 5.000 executives.
5. Ahold schikt en is eindelijk klaar met fraude in de VS
Ahold lijkt eindelijk het boekhoudschandaal bij US Foodservice uit het begin van de eeuw in de VS achter zich te kunnnen laten. Het bedrijf koopt verdere rechtsvervolging af voor 215 miljoen euro af. De schikking is met slachtoffers van de fraude bij US Foodservice dat destijds een dochteronderneming van Ahold was. De omzet van de dochter werd opgeklopt. Ahold verkocht US Foodservice in 2007, maar bleef wel aansprakelijk voor claims in lopende rechtszaken tegen het bedrijf. De schikking wordt betaald uit de resultaten van het eerste kwartaal. De fraude bij de leverancier aan ziekenhuizen en andere instellingen kostte Ahold-topman Cees van der Hoeven destijds de kop. Van der Hoeven kreeg als privépersoon ook een boete voor zijn rol in het schandaal.
6. NS is het zat om als podium voor de FNV te fungeren
De NS wil een snel einde aan de staking van schoonmaakpersoneel, meldt de spoorwegmaatschappij op de eigen website. De NS oefent druk uit op beide partijen in het conflcit. Het bedrijf praat met de belangrijkste schoonmaakbedrijven om 'op korte termijn' bedrijfscao's af te sluiten. De overlast voor de reizigers is namelijk onacceptabel. De NS is de nu al weken aanhoudende overlast voor reizigers en personeel 'zat'. Tegelijkertijd haalt het bedrijf uit naar FNV Bondgenoten door hen 'actief' te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor cao. De NS meent als podium gebruikt te worden voor de acties enkel en alleen vanwege de landelijke zichtbaarheid. Daarnaast zouden werkwillige schoonmakers worden geintimideerd. Mocht dit zich vaker voordoen overweegt de NS juridische stappen.
7. Sociaal plan Philip Morris verworpen
Werknemers van de fabriek van sigarettenproducent Philip Morris in Bergen op Zoom verwerpen het voorgestelde sociaal plan. De fabriek sluit uiterlijk 1 oktober. De bonden hebben gesteund door de werknemers een ultimatum gesteld. De bonden zeggen dat ze klaar zijn met onderhandelen en maken nog deze week hun eisen bekend. Als het bedrijf daar niet op ingaat, volgen acties waarbij stakingen waarschijnlijk zijn. Bij de sluiting gaan de banen van 1.230 werknemers verloren.
8. Nederlandse Investeringsinstelling (NII) van start
Na jarenlang overleg gaat de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) nu eindelijk van start. De grootste pensioenfondsen en beleggers brengen een paar miljoen bij elkaar voor de opstartfase. Hierdoor kan begin volgend jaar het eerste project gefinancierd worden, denkt oud-bankier en gangmaker Jan van Rutte. De NII is een antwoord op maatschappelijke kritiek dat vooral pensioenfondsen maar een heel klein deel van hun vermogen in Nederland beleggen. De NII moet langzaam groeien en zal over een vijf jaar tijd ongeveer 3 miljard aan projecten financieren. Daarmee zijn de ambities bescheiden. De investeringsbehoefte in onder meer infrastructuur en energievoorziening is tot 2020 circa 30 miljard euro groot.
9. Getal van de dag: 10 miljoen, 40 miljoen, 1,5 miljard en 56 landen
Spotify heeft inmiddels 10 miljoen betalende gebruikers, kent daarnaast nog 40 miljoen actieve gebruikers in 56 landen. Daarmee is de expansie van de streamingmuziekdienst indrukwekkend. Ruim een jaar geleden bediende het bedrijf nog maar 20 markten en had het slechts 6 miljoen betalende abonnees en 24 miljoen actieve gebruikers. Dat maakt dat de anders stats ook imponeren. Sinds 2008 zijn er meer dan 1,5 miljard afspeellijsten samengesteld. Hiervan zijn er 5 miljoen die dagelijks gezamenlijk beheerd en geüpdatet worden.
10. Koffieautomaat: Er gaat niets boven vliegen (voor een bacterie)
Bacteriën vinden een bijna ideaal habitat in vliegtuigstoelen. Ze overleven er bijna een week, stellen Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie. Lastig is dat het ook de voor antibiotica ongevoelige MRSA-bacterie betreft die het zo lang volhoud in de opbergvakken en op de achterkant van de rugleuningen. Ook de armleuningen zijn vanuit bacterie-perspectief veelbelovend. De E. coli weet daarop 96 uur in leven te blijven. Uiteraard is er ruimte voor vervolgonderzoek. Vooral naar hoe de verspreiding van deze etterige ziekteverwekkers kan worden tegengegaan en hoe vliegtuigstoelen wel efficient kunnen worden gereinigd. Daarnaast begint er een zoektocht naar coatings en kunsstoffen meet antimicrobiële eigenschappen om op die manier de extreme levenslust van bacterien in de vliegtuigcabines in te dammen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.