1. Thomas Piketty wil af van alleenheerschappij in bedrijven
Bedrijven moeten de helft van de aandelen en zeggenschap afstaan aan medewerkers en individuele aandeelhouders mogen niet meer dan 10% bezitten. Daarvoor pleit de Frans econoom Thomas Piketty. In de Stadsschouwburg Amsterdam sprak de hoogleraar en bestsellerauteur over de inzichten van zijn nieuwste boek Kapitaal en ideologie. MT, met twee man (m/v) sterk vertegenwoordigd, hoort Piketty een forse progressieve vermogensbelasting tot 90% voorstellen. In ruil zou iedereen op zijn 25ste levensjaar 120.000 euro moeten krijgen om in zichzelf te investeren. Lezing gemist? Aanstaande zondag zendt omroep Human de bijeenkomst integraal uit.
2. Huawei paaide Rutte met onderzoekscentrum
De Chinese techgigant Huawei heeft vorig jaar aan premier Mark Rutte laten weten voornemens te zijn een onderzoekscentrum te openen in Nederland. In een brief die is gepubliceerd door de Amerikaanse politieke onderzoekswebsite Politico prijst een anonieme Huawei-topman het innovatieve klimaat van Nederland en dringt aan op een ontmoeting om de warme banden aan te halen. Er gaan verdenkingen dat de intentie van de brief is om de Nederlandse overheid te paaien voor soepelere wetgeving. Huawei ligt internationaal onder vuur wegens hun 5G-technologie en de angst dat de Chinese overheid controle krijgt over de telecominfrastructuur in overzeese gebieden. Huawei mag inmiddels 5G-antennes leveren, maar apparatuur mag niet in de kern van netwerken zitten. Het beloofde R&D-centrum is er tot dusver niet gekomen.
3. Nederlandse CEO van Danske Bank ontslaat 230 medewerkers
De Nederlandse CEO van Danske Bank, Chris Vogelzang, heeft laten weten dat 400 posities binnen de bank komen te vervallen en dat circa 230 medewerkers hun baan verliezen. In een reactie op LinkedIn laat Vogelzang weten het een lastige beslissing te vinden, maar dat het nodig is om in de kosten te snijden om op termijn concurrerend te blijven. Hij noemt digitalisering als een van de redenen om in de huidige tijd minder mensen nodig te hebben. De ontslagen zijn verdeeld over activiteiten in Denemarken, Finland, Litouwen, Zweden en Noorwegen.
4. Bezorgde vakbonden in gesprek met Blokker België-directie
Diverse vakbonden staan maandag op de stoep bij de directie van Blokker België om te praten over over de nieuwe Nederlandse eigenaar Dirk Bron. Bron wordt verdacht van verduistering en oplichting, ook was hij eerder betrokken bij meerdere faillissementen. De vakbonden zeggen bezorgd te zijn: “We willen van de directie weten hoe de verkoop tot stand is gekomen en wat de bedoelingen van de nieuwe eigenaar zijn.” De bonden hopen dat ook oud-eigenaar Michiel Witteveen bij de gesprekken aanwezig zal zijn. Bron heeft toegezegd dat de 670 medewerkers bij 123 winkels zeker een jaar zeker zijn van hun baan, al is dat niet op papier vastgelegd.
5. Sanderink moet oud-directeur 3 ton betalen
Wederom een domper voor ondernemer Gerard Sanderink: de rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat oud-directeur Pieter van der Stoel van automatiseerder Centric recht heeft op een ontslagvergoeding van ruim 300.000 euro. Ook mag Van der Stoel werken voor de concurrent krijgt hij circa 15.000 euro aan juridische kosten vergoed. Sinds de nieuwe zakenpartner van Gerard Sanderink, ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek, in beeld is, is het een leegloop aan de top van de ooit gerenommeerde IT-onderneming. In het geval van Van der Stoel heeft de organisatie volgens de rechtbank ‘ernstig verwijtbaar gehandeld’ en acht het onwaarschijnlijk dat de manager na achttien jaar dienstverband plots disfunctioneerde.
6. Must read: AI pakt misschien niet je baan af, maar wordt wel je opzichter
Met doemscenario’s als ‘de robots komen’ en ‘96% van de banen is volgend jaar overbodig’, is het niet gek dat menigeen zich afvraagt of kunstmatige intelligentie zijn of haar baan gaat overnemen. Gelukkig gaat het dikwijls niet zo hard, maar nu ligt er een volgend gevaarte op de loer. Ook al wordt je baan niet vervangen, misschien kijkt er straks wel een digitale politieagent over je schouder mee of je wel genoeg waarde oplevert voor de organisatie. Technologieplatform Wired schrijft over fabrieksarbeiders die permanent onder geautomatiseerd cameratoezicht staan. Watch your step, big brother may be watching you.
7. Koffieautomaat: Startup doet moreel appel aan Unilever CEO Alan Jope
Welgeteld één euro heeft de Nederlandse thee-startup Frank about tea over voor de thee-divisie van Unilever. Unilever liet onlangs liet doorschemeren weinig heil meer te zien in de stagnerende business van opgewarmd water. Frank about tea-oprichter Valerie Hirschhauser schrijft in een open brief aan de Britse Unilever-topman Alan Jope: “If Unilever, a company that is stated as ‘defining a new era of responsible capitalism’ considers the historic tea segment’s growth too little, what will other, less responsible, companies make of it? What will happen to the tea sector at large, to the millions of workers employed on the estates, if a different company takes over?” Een goede vraag. Of het Nederbritse bedrijf het aanbod accepteert is nog de vraag, de divisie met merken als Lipton is goed voor een jaarlijkse omzet richting de 3 miljard dollar.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.