Plus: Engeland lokt producenten zelfrijdende auto, heropende Pier trekt 12.000 mensen en AH heeft last van nepacties.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Hollande wil éên regering voor eurozone
De Franse president Hollande pleit voor één regering, een gemeenschappelijke begroting en één parlement voor de hele eurozone.Het delen van een munteenheid vraagt volgens Hollande om een veel steviger gemeenschappelijk bestuur dan Europa nu kan bieden. "Negentien landen hebben voor de euro gekozen omdat het in hun belang was. Geen enkele regering heeft er na vijftien jaar voor gekozen om eruit te stappen." Dat rechtvaardigt volgens de Franse president een flinke ingreep in de structuur van de eurozone. Zijn pleidooi komt precies een week na het moeizaam tot stand gekomen akkoord tussen de eurolanden en Griekenland.
2. TenCate ontvangt overnamebod
Textielfabrikant TenCate heeft een overnamebod ontvangen van een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners. De drie biedende partijen hebben in totaal 675 miljoen euro over voor het bedrijf. Het consortium, bestaande uit Gilde, Parcom en ABN Amro Participaties, biedt een prijs van 24,60 euro per aandeel, ongeveer 27 procent hoger dan de slotkoers van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf van afgelopen vrijdag. In een persbericht op de eigen website schrijft TenCate dat het een “aantrekkelijk bod” is voor alle aandeelhouders.
3. Wil America Movil van belang in KPN af?
Het lijkt er op dat America Movil van zijn belang in KPN af wil. In zijn tweedekwartaalrapport kwalificeren de Mexicanen het 21 procentsbelang als een bezitting die beschikbaar is voor verkoop, vond het FD uit. Sinds afgelopen mei ziet America Movil het belang in KPN niet meer als een lange-termijninvestering. In 2012 stapte het bedrijf van miljardair Carlos Slim in als aandeelhouder en in 2013 deed het een poging om KPN over te nemen, maar daar stak de beschermingsstichting van KPN toen een stokje voor, een vrij ongebruikelijke stap in corporate Nederland.
4. Koni begint met bouw nieuw kantoorpand na brand
Schokdemperfabrikant Koni is begonnen met de bouw van een nieuw kantoorpand in Oud-Beijerland, meldt Automobiel Management. Het vorige pand werd afgelopen januari door brand verwoest. De brandweer wist toen te voorkomen dat de productieruimte getroffen werd, dus Koni kon destijds na zes dagen alweer de productie hervatten. Het nieuwe kantoorpand zal naar verwachting eind dit jaar, vóór de Kerst, in gebruik worden genomen.
5. Heropende Pier trekt 12.000 mensen
Zo'n 12.000 mensen hebben zondag de Pier van Scheveningen bezocht. Het bouwwerk was voor het eerst in bijna twee jaar weer open voor het publiek. De Pier werd in 2013 gesloten op last van de brandweer. Door achterstallig onderhoud voldeed hij niet meer aan de veiligheidseisen. Vorig jaar werd de Pier gekocht door een vastgoedbedrijf en een hoteleigenaar. Die renoveren het bekende bouwwerk stukje bij beetje. Het eerste deel, het bovendek, is vanaf nu weer toegankelijk. De komende maanden volgt de rest.
6. AH heeft last van nepacties
Een dringende waarschuwing van Albert Heijn. Via sociale media, zoals Facebook en WhatsApp, zijn oplichters actief die onder de naam van AH valse winacties verspreiden. De oplichters bieden op WhatsApp, Facebook maar ook via e-mail en sms tegoedbonnen aan van 100, 250 en 500 euro. De naam en het logo van het supermarktketen worden daarbij misbruikt, vertelt woordvoerder Anoesjka Apeslagh aan RTL Nieuws.
7. Kamp: Overheid staat innovatie onnodig in de weg
De overheid staat innovatieve bedrijven soms onbewust onnodig in de weg, vindt de minister van Economische Zaken, Henk Kamp. Regelgeving is vaak geënt op oude productietechnieken en verkoopkanalen en loopt achter op nieuwe ontwikkelingen, wat groei tegenhoudt. Daarom gaat minister Henk Kamp van Economische Zaken met andere ministeries en het bedrijfsleven op zoek naar de knelpunten in de wet- en regelgeving om bedrijven als Uber en AirBnB de ruimte te geven.. Dat blijkt uit de kamerbrief die de minister vandaag aan de Tweede Kamer stuurt. Kamp zet hiermee een volgende stap in de zoektocht die hij in februari van dit jaar aankondigde.
8. Vattenfal verslikt zich in Nuon
Het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall kocht Nuon in 2009 op het hoogtepunt van de markt voor €8,5 mrd, maar heeft door de sterk gedaalde stroomprijzen sindsdien al €5,7 mrd moeten afboeken op het bedrijf. ‘Ik verwacht nog meer afschrijvingen de komende tijd’, zegt Ingvar Matsson, kredietanalist bij zakenbank Swedbank Markets. ‘Niet alleen voor Nuon, maar ook voor de kerncentrales van Vattenfall en de bruinkoolactiviteiten in Duitsland. Het zal gaan om miljarden Zweedse kronen.’
9. Getal van de dag: 2
Het Nederlandse bedrijf Startupbootcamp, gaat twee nieuwe vestigingen openen in de Verenigde Staten. Dat melden oprichters Ruud Hendriks en Marc Wesselink. New York en San Francisco worden de nieuwe locaties van het bedrijf dat jonge startende ondernemingen op weg helpt naar een duurzame bedrijfsvoering. Naast de uitbreidingen in de VS worden ook nieuwe vestigingen geopend in Mexico en Zuid-Afrika. Het bedrijf heeft al twaalf vestigingen in Europa en een in Singapore.
10. Koffieautomaat: Whiplash bij ongeval met Googles zelfrijdende auto
Een zelfrijdende auto van Google is onlangs betrokken geraakt bij een ongeval, en dat gebeurt vaker, maar het was voor het eerst dat de inzittenden gewond raakten. Ze hadden een lichte whiplash, schrijft Chris Urmson, hoofd van Google's afdeling zelfrijdende auto's, op zijn blog. Net zoals bij de 13 eerdere ongevallen had de Google-auto ook deze keer geen schuld. De test-Lexus werd van achter aangereden door iemand die te laat zag dat er een kleine file ontstond. Voor een groen stoplicht, dat wel, maar dat kwam omdat de overzijde van de kruising vol stond. Bekijk hier de technologie achter de Lexussen die driverless rondrijden in Mountain View, waar Googles hoofdkantoor is gevestigd:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.