Plus: goed kwartaal voor ASML, we kunnen trots zijn op Nederland en Van Geest nieuwe topman doorstart Free Record Shop.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Hoe lang nog voor Microsoft?
Aan de beurskoers van Microsoft is nog nauwelijks te merken dat het bedrijf ongelooflijk pittige tijden tegemoet gaat, maar wie verder kijkt dan zijn financiele neus lang is, ziet een ander beeld. BusinessInsider lepelt het fijntjes voor ons op. 'As recently as three years ago, Microsoft's Windows was still totally dominant — the platform ran 70% of personal computing devices. Now, thanks to the rise of Google's Android and Apple's iOS, Windows' global share has been cut in half, to about 30%. More remarkably, Android is now a bigger platform than Windows'. (zie ook grafieken)
2. Goed tweede kwartaal voor ASML
Chipmachinefabrikant ASML kwam woensdag als eerste Nederlandse hoofdfonds met kwartaalcijfers en maakte een goede indruk. Het bedrijf presteerde de afgelopen maanden wat beter dan analisten voorzagen en verhoogde bovendien de omzetverwachting voor het hele boekjaar. Exclusief het recent overgenomen Cymer rekent ASML op een omzet van 5 miljard euro voor 2013. Dat zou 5,7 procent meer zijn dan de 4,73 miljard euro van vorig jaar. In het tweede kwartaal zag het Veldhovense bedrijf vooral de vraag naar geheugenchips toenemen. “Daar is sprake van ondercapaciteit na de slechte ontwikkelingen van vorig jaar”, stelde topman Peter Wennink, die op 1 juli het stokje overnam van Eric Meurice.
3. Van Geest nieuwe topman doorstart Free Record Shop
De handtekeningen voor de overname van Free Record Shop door ProCures zijn gistermiddag eindelijk gezet. De nieuwe ceo wordt Roland van Geest. Van Geest vertrok vorig jaar als directielid bij uitgeefbedrijf Audax in Gilze. Eerder was hij daar directeur van de AKO-boekwinkels. Nog eerder heeft Van Geest bij Free Record Shop gewerkt. 'We zijn erg blij met hem', zegt Paul Dumas van ProCures tegen het FD. Van Geest moet de kar gaan trekken bij de muziek- en filmketen die twee maanden in faillissement verkeerde. Hij zal de nieuwe koers moeten uitstippelen om weer winkelpubliek in de winkels te krijgen. Lees ook:
4. Peter Terium: 'Crisis op Duitse energiemarkt'
De Duitse energiemarkt bevindt zich in een grote crisis. Dat heeft de Nederlandse RWE-topman Peter Terium gezegd. Zo'n 30 tot 40 procent van de krachtcentrales van het Duitse energieconcern RWE draait rode cijfers door de sterke daling van de stroomprijs. Dat zei Terium in een interview met het zakenblad Manager magazin. Terium vreest dat krachtcentrales zullen moeten worden stilgelegd de komende jaren. Ook sluit hij niet uit dat de lonen van het personeel van RWE moeten worden verlaagd. Lees ook:
5. Europese druk op Google groeit
Concurrenten van Google vinden dat de webgigant onvoldoende maatregelen neemt om te zorgen dat concurrerende sites bij de zoekresultaten van Google verschijnen. Joaquin Almunia, de Europese commissaris voor mededingingszaken, meent dat Google daarom meer zijn best moest doen om deze angsten weg te nemen. Al drie jaar lang wordt er onderzoek gedaan naar de zoekresultaten van Google en in april deed het bedrijf suggesties om het tonen van websites van concurrenten te verbeteren. Almunia zei woensdag tijdens een persconferentie dat hij Google gevraagd heeft met betere voorstellen te komen.
6. Yahoo nog geen groeimachine
Ondanks het voortvarende beleid van ceo Marissa Mayer heeft het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo nog altijd een omzetprobleem. In het afgelopen kwartaal daalden de opbrengsten met 1%, zo blijkt uit de recentste cijfers. De focus bij het bedrijf ligt nu op het bouwen aan nieuwe producten. Topvrouw Marissa Mayer zet daarbij hoog in: onder haar eenjarige bewind zijn al zeventien bedrijven overgenomen, waarbij de acquisitie van blogsite Tumblr van $ 1,1 mrd het meest in het oog sprong. De nieuwe producten trekken wel meer bezoekers naar de Yahoo-domeinen op internet, maar dragen niet meteen fors bij aan de inkomsten. In het huidige kwartaal zal de omzet uitkomen op $ 1,06 mrd tot $ 1,1 mrd. Analisten rekenden in doorsnee op $ 1,12 mrd. In het tweede kwartaal bedroeg de omzet $ 1,07 mrd. Lees ook:
7. TomTom stopt alweer met Taxi-app
TomTom stopt alweer met zijn taxi-app. Per 15 augustus houdt TomTom Taxi op te bestaan, zo blijkt uit een melding op de website van de onderneming. Begin februari werd de Taxi Booking App gelanceerd, waarmee consumenten een taxi konden bestellen. In 2012 werden al de Taxi Butler, gericht op horecagelegenheden, en de Taxi Assistent, voor taxichauffeurs, geïntroduceerd. 'Er is een evaluatie geweest, waarna is besloten het project te staken', vertelt oprichter Steven Blom tegen Sprout. Wat de reden is voor het stoppen met de taxi-app, kunnen ze niet zeggen.
8. Wordt Ziggo UPC?
Nu Liberty Global, het moederbedrijf van UPC definitief uit de race is voor de overname van Kabel Deutschland, ligt het voor de hand dat het kijkt naar Ziggo. De kabelaar is een logische overnameprooi, betoogt MT columnist Eline Ronner. De beursgang van Ziggo is een succes te noemen, maar zestien maanden na de eerste notering ziet het ernaar uit dat Ziggo geen lang leven op de beurs beschoren zal zijn. De banden met kabelaar UPC zijn dermate innig dat een overname door het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, voor de hand ligt, zeggen onder meer ook analisten van ABN Amro. Vandaag maakte Ziggo overigens bekend een lagere omzet te verwachten.
9. Getal van de dag: 11,8
Op 1 januari 2014 vervalt de 0%-bijtellingscategorie voor hybride auto’s. Dat heeft nu al invloed op de keuzes van leaserijders: zij bestellen minder plug-in hybrides, zo blijkt uit cijfers van LeasePlan. Waar de categorie hybrides bij Leaseplan in het eerste kwartaal van 2013 nog goed was voor een aandeel van een kleine 20 procent, liep dit in het tweede kwartaal terug tot 11,8 procent. Automobilisten die nog voor het einde van dit jaar hun nieuwe hybride leaseauto ophalen, profiteren nog vijf jaar van het meest gunstige fiscale tarief. De zakelijke rijder die vanaf het nieuwe jaar een hybride least, gaat zeven procent bijtelling betalen. Volledig elektrische auto’s blijven volgend jaar wel in de 0%-bijtellingscategorie vallen.
10. De koffieautomaat: Wat zijn we trots!
Oppepper nodig? Matthijs Bouman somt op Z24 11 dingen op waar Nederland trots op kan zijn. Met stip op 1: De High Tech Campus in Eindhoven, het hart van wat volgens de Amerikaanse denktank Intelligent Community Forum de slimste regio ter wereld en volgens Forbes de meest inventieve stad ter wereld is Op 2 staat Shell, het grootste bedrijf van de wereld, gemeten naar omzet. De oliegigant blijft ook in 2013 Wallmart en ExxonMobil voor, zo blijkt uit de laatste Fortune-500 ranglijst. Officieel is Royal Dutch Shell sinds 2005 een Brits bedrijf, maar de Nederlandse wortels zijn evident, het hoofdkantoor staat in Den Haag en de nieuwe topman Ben van Beurden is 100% Nederlander.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.