Help ‘m door de coronacrisis en geef ‘m een pluim.
1. Historisch laag dividend voor Shell-belegger
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verlaagt Shell haar kwartaaldividend. Het bedrijf snijdt 66 procent in de dividenduitkering, waardoor het neerkomt op 16 dollarcent per aandeel. Beleggers reageerden verrast, waardoor het aandeel 10 procent lager sloot op de beurs. Vorig jaar keerde Shell nog 15 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Topman Ben van Beurden noemt het een lastig besluit: ‘Geen bestuursvoorzitter wil dit op zijn trackrecord, maar het is verstandig om te doen.’
Covid-19 update:
- Deliveroo zet 350 man op straat
- Grapperhaus na datalek: ‘Verwijder NL-Alert app van je telefoon’
- ‘Coronacrisis zorgt voor verdubbeling van groei supermarktverkopen’
- ECB-baas Lagarde: er ligt 3 biljoen euro klaar
- Piloten willen 45 procent van salaris inleveren om Lufthansa te redden
- ‘Omzetverlies kleding- en schoenenwinkels ongekend‘
- Musk overschaduwt kwartaalwinst: Tesla-ceo noemt lockdown ‘fascistisch’
- Durex-maker verkoopt minder condooms door invloed lockdowns op seksleven
2. Nieuwe bestuurders voor Nyenrode en Gall & Gall
Zowel universiteit Nyenrode als drankhandel Gall & Gall kunnen binnenkort een nieuwe topman verwachten. Koen Becking, bestuursvoorzitter van Tilburg University, stapt er 1 oktober op en wordt rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur bij de particuliere universiteit in Breukelen. Dat Becking zou vertrekken was reeds bekend, hij zat aan de maximale bestuursperiode van acht jaar. Gall & Gall krijgt per 1 juli een nieuwe eindbeslisser. Pieter Saman stapt over van buitenwinkel Bever en volgt daarmee Frances Franken op die start als chief digital officer bij Ahold Delhaize Europe & Indonesia.
3. ING wil producent beschermende zorgkleding wippen
Holland House Fashion (HHF) daagt ING voor de rechter omdat de bank ze niet langer als klant willen bedienen. Volgens het bedrijf dat naast mode ook beschermende kleding voor zorgpersoneel maakt, is het in de coronacrisis onmogelijk om een nieuwe huisbank te vinden. Aanleiding van het conflict is een haperende betalingen naar een zakenpartner in Bangladesh, door storing bij ING. De bank erkent aansprakelijk te zijn, maar wil 100.000 euro vergoeden van de 750.000 euro schade die HHF opliep. Op een schikkingsvoorstel van HHF liet de bank weten niet langer zaken te willen doen. Het kort geding dient volgende week, via Skype, bij de rechtbank in Amsterdam.
4. Beloning Goldman-topman onder vuur
Chief executive officer David Solomon van Goldman Sachs ligt onder vuur. Reden is de 20 procent loonsverhoging die de topman zou ontvangen. De verhoging was afgesproken voordat de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte en zou het salaris van Solomon naar 27,5 miljoen dollar brengen. Zelden ontving een topman op Wall Street een dergelijke procentuele loonsverhoging. Verschillende belangengroepen zijn van plan het euvel aan te kaarten bij de eerste digitale aandeelhoudersvergadering van de bank. Een rating-agency heeft het beloningsbeleid van Goldman Sachs een ‘dikke onvoldoende’ gegeven.
5. Vingerafdruk als prikklok kost bedrijf 7 ton
Een bedrijf dat medewerkers verplicht om hun vingerafdruk te scannen bij het in- en uitklokken heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 725.000 euro gekregen. De veiligheidsmaatregel mag alleen worden ingezet voor de beveiliging van belangrijke gebouwen of computersystemen en medewerkers moeten expliciet toestemming hebben gegeven. Aan geen van beide voorwaarden was in deze kwestie voldaan. Het bedrijf, wat door de rechter niet publiek bij naam genoemd mag worden, heeft bezwaar gemaakt tegen de boete.
6. Must read: De complexe economie achter Nintendo-spel Animal Crossing
De coronacrisis treft niet alleen banken en bedrijven in de fysieke wereld, ook het populaire spel Animal Crossing moet eraan geloven. Ontwikkelaar Nintendo snijdt diep in de rentes van de fictieve bank Bank of Nook. Een spaarrekening krijgt in plaats van 0,5 procent rente nu nog maar 0,05 procent en enkel over de eerste 10.000 ‘bells’ – de valuta in het spel. Op internetforum Reddit wordt gespeculeerd dat het besluit veel mensen in virtuele financiële problemen zal brengen.
7. Koffieautomaat: Ondernemer Allard Droste maakt bedrijven saamhorig
Staal- en chocoladeondernemer Allard Droste wil met zijn nieuwe initiatief Groeien door te delen, mensen steunen die door de coronacrisis hard worden geraakt. Door middel van het bestellen van siliconen armbandjes kunnen bezoekers van de website geld doneren aan diverse goede doelen. Inmiddels steunen onder andere betaalprovider Mollie, sms-dienstverlener CM.com en PostNL het initiatief. Eerder gaf Droste nog 100 x 1000 euro weg via LinkedIn aan hulpbehoevenden. Droste: ‘Met het dragen van dit armbandje zeg je in feite: ik heb iets voor een ander over en wil iets doen om dit land een warmer hart te geven.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.