Plus: Yahoo gebruikt Alibaba-geld om te investeren in Snapchat en vooruitzichten wereldeconomie slechter dan verwacht.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Yahoo investeert in Snapchat
De beursgang van Alibaba was voor velen een succes, maar vooral ook voor internetgigant Yahoo. Het bedrijf, dat nog altijd een beetje worstelt met zijn identiteit (en de afgelopen tijd op overnamepad was), investeerde vroeg in de Chinese e-commerceonderneming en kan cashen. Het bedrijf gebruikt het geld onder andere om in jonge startups te investeren. The Wall Street Journal schrijft (paywall) dat Yahoo zo'n 20 miljoen dollar investeert in Snapchat. En dat is geen slechte keuze. Volgens analisten is het bedrijf inmiddels zo'n 10 miljard dollar waard.
2. Amerikaanse congres blijft hervorming IMF tegenhouden
Niet alleen president Obama heeft moeite met het Amerikaanse congres, maar ook het IMF. De Tweede Kamer van de Verenigde Staten lijkt op korte termijn niet van plan om opkomende landen meer zeggenschap te geven binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF), weet het Financieele Dagblad (achter inlog). Het gevaar van deze houding is dat landen als China en Brazilië zich binnen het IMF niet serieus genomen voelen, waardoor de kans bestaat dat ze het fonds de rug toekeren en toegezegde financiën schrappen. De hervorming is nodig vanwege de verschuiving van de wereldeconomie. Naar die maatstaven zouden China en Brazilië een bijna net zo'n grote stem moeten krijgen als de Verenigde Staten. In huidige verhoudingen heeft Brazilië slechts 1,7 procent stemrecht (België 1,9 procent, Nederland 2,1 procent). India en China volgen met 2,3 en 2,8 procent. De Verenigde Staten heeft 17,08 procent stemrecht.
3. Hewlett-Packard gaat splitsen
Hewlett-Packard, beter bekend als HP, gaat splitsen. Dat meldt althans The Wall Street Journal (paywall) op gezag van bronnen. Volgens de WSJ gaan de pc- en printerdivsie los verder van de zakelijke hardwaredivisie. HP kampt al langer met teruglopende verkopen. Een splitsing zou daarom noodzakelijk zijn, zodat dat beide bedrijfsdivisies los van elkaar kunnen groeien, waarbij vooral toekomst wordt gezien voor de zakelijke divisie. Beiden hebben een jaarlijkse omzet van meer dan 50 miljard dollar. HP zou het derde bedrijf in relatief korte tijd zijn dat de activiteiten opsplitst. Vorige week maakte eBay bekend dat PayPal los van het e-commercebedrijf verdergaat. In eigen land maakte Philips vorige week bekend dat het in twee delen verder gaat. Lees ook:
4. Voorzuitzichten wereldeconomie toch niet zo goed
Slecht nieuws van het economische front. Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie minder goed dan aanvankelijk gedacht. Ze zei dit tijdens een speech op de Georgetown Universiteit, aan de vooravond van de jaarlijkse IMF-vergadering, schrijft de Volkskrant. De komende tijd moeten we volgens haar minder groei verwachten. Ook drong ze aan op het doorvoeren van echte, stevige hervormingen en om meer te investeren in de infrastructuur. Dinsdag presenteert het fonds haar World Economic Outlook, waarin volgens Lagarde ook uiteen wordt gezet hoe investeren in de infrastructuur kan worden terugverdiend.
5. 'Kosten staking Air France vallen hoger uit'
De kosten van de pilotenstaking bij Air France liggen hoger dan het bedrijf eerder liet weten. Volgens een anonieme bron, die dit zegt tegen persbureau Reuters, moeten de kosten op dit moment worden geraamd op zo'n 400 miljoen euro, eerder werd gerekend op een vierde minder: 300 miljoen euro. Het verschil zou te maken hebben met het annuleren van boekingen. Air France is zelf van plan om aanstaande woensdag met nieuwe cijfers over de staking te komen.
6. Waarom eBay en PayPal plots splitste
Lang wilde eBay er niet aan: PayPal afsplitsen. Grootinvesteerder Carl Icahn drong er al een tijd op aan, omdat – volgens hem – de twee bedrijven los beter in staat zouden zijn om te groeien. Hij kreeg zijn zin, want vorige weerk maakten de twee bedrijven bekend verder te gaan als twee losse bedrijven. Wat is er veranderd? Volgens Quartz bestaat dat antwoord uit twee woorden: Apple Pay. Volgens de site heeft de komst van de Apples betaalsysteem twee gevolgen: als eerste zou een succes betekenen dat meer bedrijven in de sector stappen. Maar, nog belangrijker voor PayPal, hun verdienmodel komt in gevaar. Voor Apple is het betaalsysteem meer een leuke bijzaak. Zij leven nog altijd van de verkopen van iPhones en iPads. Bij PayPal ligt dat compleet anders. En daarom kozen eBay en PayPal er alsnog voor om los verder te gaan: om straks beter met Apple te kunnen concurreren.
7. Winstalarm Ballast Nedam
Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft vanochtend opnieuw een winstwaarschuwing afgegeven. Dit heeft alles te maken met de aanhoudende kostenoverschrijdingen bij het project A15 Maasvlakte-Vaanplein, zo schrijft ANP. Het bedrijf heeft een belang van 40 procent in het snelwegproject. Ook kampt het bedrijf met tegenvallende restultaten bij de divisie infrastructuur. Eerder dit jaar, in juli, maakt Ballast Nedam bekend een verlies te moeten inboeken van 87 miljoen euro. Dat bedrag zal nu verder oplopen, naar zo'n 100 miljoen.
8. Square haalt 150 miljoen dollar op
Betaaldienst Square, het bedrijf van Twitter-mede-oprichter Jack Dorsey, heeft een nieuwe investeringsronde succesvol afgesloten. Het bedrijf kreeg van diverse investeerders zo'n 150 miljoen dollar, schrijft The New York Times. Daarmee is het bedrijf nu meer dan 6 miljard dollar waard. De investering komt op een interessant moment. Square, nu zes jaar oud, probeert al een aantal jaar het betalingsverkeer te moderniseren door middel van een creditcardreader in combinatie met een smartphone. Met Apple Pay aan de horizon en de drang bij onder andere PayPal om ook te innoveren, wordt het interessant om te zien hoe het bedrijf zich houdt.
9. Getal van de dag: 15 miljard
Samsung gaat de komende tijd flink investeren in nieuwe fabrieken. Volgens informatie van Bloomberg gaat de elektronicafabrikant een nieuwe chipfabriek bouwen in Zuid-Korea, ter waarde van 15 miljard dollar. De belangrijkste reden voor deze grootse investering zou liggen bij de smartphonedivisie: het gaat minder goed met de verkopen en de iPhone 6 heeft de alarmbellen doen rinkelen. Door te investeren heeft het bedrijf meer garantie voor voldoende inkomsten op de lange termijn.
10. Koffieautomaat: Twitter geeft tweets aan MIT
Door de jaren heen hebben alle Twitter-gebruikers samen heel veel tweets verstuurd. En Twitter heeft nu, in het kader van de wetenschap, al deze berichten overgedragen aan de Amerikaanse universiteit MIT. Die mag er mee doen wat het wil. Waarschijnlijk hoopt Twitter hierdoor allerlei data te kunnen vergaren, die mogelijk ook weer interessant is voor adverteerders.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.