1. ‘Hollandse Energie Maatschappij verdacht van misbruik prijsplafond’
Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) wordt ervan verdacht voor ‘vele miljoenen’ misbruik te hebben gemaakt van het prijsplafond. Het bedrijf staat nu onder curatele vanwege het voeren van een ondeugdelijke administratie. Dat meldt de Volkskrant.
HEM rekende klanten afgelopen jaar tarieven die wel twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten klanten dat niet. ‘Het ziet er allemaal heel lelijk uit’, zegt een goed ingevoerde bron tegen de krant. HEM zelf is onbereikbaar voor commentaar.
2. ‘Drugsgebruik Elon Musk leidt tot bezorgdheid binnen zijn bedrijven’
Bestuursleden bij bedrijven van Elon Musk maken zich zorgen over het drugsgebruik van de oprichter van Tesla en SpaceX. The Wall Street Journal meldt dat de bestuurders vrezen dat Musks drugsgebruik schadelijk kan zijn voor zijn bedrijven. Met name voor SpaceX. Dat bedrijf heeft miljardencontracten met overheidsinstanties als NASA. Doordat Musk illegale drugs gebruikt, is het mogelijk dat hij die contracten verliest. Musk zou onder meer lsd, cocaïne, xtc en ketamine gebruiken, veelal op privéfeestjes.
Alex Spiro, die zegt hem te vertegenwoordigen als zijn advocaat, zegt tegenover de zakenkrant dat de ondernemer ‘geregeld en willekeurig op drugs wordt getest en daarvoor nog nooit is gezakt’.
3. Treinverkeer Duitsland ligt deze week drie dagen plat
Vanaf woensdagochtend tot en met vrijdagavond rijden er geen treinen in Duitsland. Omdat de lopende salarisonderhandelingen met spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn zijn vastgelopen, heeft de Duitse treinbestuurdersvakbond GDL hiertoe opgeroepen. Machinisten van goederenvervoer staken al vanaf dinsdag. ‘Deze staking is niet alleen volkomen onnodig, maar wij beschouwen het ook als juridisch ontoelaatbaar’, zegt Martin Seiler, hr-hoofd van Deutsche Bahn.
4. Apple verliest miljarden aan beurswaarde, Microsoft kan waardevolste worden
Apple heeft vrijdag voor de vierde dag op rij flink aan beurswaarde verloren. De koers van het bedrijf staat onder druk doordat er een nieuwe rechtszaak dreigt in de Verenigde Staten. Dat meldt The New York Times. Een justitieel onderzoek naar de iPhone-maker bevindt zich in de laatste fase, wat mogelijk kan leiden tot een concurrentieonderzoek. Er wordt onder meer onderzocht hoe het kan dat de Apple Watch beter werkt met de iPhone dan met smartphones van andere merken.
Als de verliezen op de beurs deze week aanhouden, kan het bedrijf ingehaald worden door nummer twee Microsoft. Nu is Apple nog zo’n 2.800 miljard dollar waard. Microsoft volgt met 2.700 miljard dollar.
5. Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen gewoon blijven vliegen met Boeings
Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen gewoon blijven vliegen met Boeing-toestellen, ondanks een recent incident met een Boeing 737 MAX 9 in de Verenigde Staten. Dat heeft het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) laten weten. Dit weekend verdween een klein stuk van de romp van een MAX 9 plotseling na het opstijgen.
De luchtvaartautoriteit van de Verenigde Staten (FAA) houdt wel alle vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 9 aan de grond. De luchtvaarttoezichthouder wil eerst een uitgebreide inspectie. Dat de vliegtuigen in Europa wel nog gebruikt mogen worden, komt doordat hier geen vliegtuigen zijn met dezelfde specificaties.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Aantal auto’s in Nederland stijgt razendsnel, files worden snel langer en zwaarder
Het aantal auto’s in Nederland is afgelopen jaar met 180.000 stuks gestegen tot een totaal van 9,4 miljoen personenauto’s. Files worden snel langer en zwaarder. Dat schrijft het AD. Niet vaak kwamen er zoveel auto’s in een jaar tijd bij. Mogelijk is er sprake van een inhaalslag nadat auto’s slecht leverbaar waren vanwege corona en de grote vraag naar computerchips.
Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale voorziet topdrukte op de Nederlandse wegen. ‘Waar gaan al die extra auto’s rijden? In het westen van het land is het bijna niet mogelijk. Zuid-Holland kende afgelopen jaar een groei van de filezwaarte, dat is de lengte van de file keer de tijdsduur, van 22 procent, Noord-Brabant van 18 procent.’
7. Bij de koffieautomaat: Nederlandse topbestuurders hadden gisteren al een minimumjaarloon binnen
De 16 meest invloedrijke ceo’s van Nederland hadden zondag 7 januari gemiddeld al net zoveel verdiend als iemand met een minimumloon in een jaar tijd. Dat blijkt uit onderzoek van FNV, dat die dag daarom uitroept tot Fat Cat Day. Frans Muller, ceo van Ahold Delhaize, had overigens vorige week het bedrag al bij elkaar. Met een inkomen van 7,2 miljoen euro had hij al op 2 januari om 9.02 uur het inkomen verdiend waar een minimumloner een jaar voor moet werken.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates