1. Heineken vervangt Grolsch in Arena
Na 21 jaar vervangt Heineken Grolsch in de Arena. Vanaf volgende maand, tot in ieder geval 2027, gaat Heineken er al het bier schenken. Financiële details van de deal zijn niet bekend gemaakt. Ook AB InBev deed een bod maar kon het bod van Heineken niet evenaren. Grolsch had als founder het recht om het bod van Heineken te evenaren, maar doet dat niet. Het bedrijf, dat vorig jaar in Japanse handen kwam, kiest voor andere investeringen om verder te groeien. ‘Dit is de keuze van Grolsch’, aldus een woordvoerder van de Arena. ‘Zij kiezen voor investeringen op andere plekken.’ Heineken zal tot zeker 2020 nog wel Jupiler in het stadion moeten dulden. Het Belgische biermerk is subsponsor van Ajax.
2. Medewerkers ING krijgen maand vaderschapsverlof
Terwijl de Tweede Kamer nog steggelt over een bescheiden verlenging van het betaalde vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen, geeft ING jonge vaders meteen een hele maand betaald vrijaf. Daarna mogen ze nog eens drie maanden onbetaald verlof opnemen. ING heeft dit in de nieuwe cao voor alle 14 duizend medewerkers vastgelegd. Ook stijgen de salarissen met 1,75 procent, krijgen de werknemers anderhalve diversiteitsdag en een vrije dag naar keuze. Voor de werknemers van boven de 60 is daarnaast geregeld dat ze een dag per week vrijwilligerswerk kunnen doen met behoud van inkomen.
3. Nieuwe ceo moet Ralph Lauren weer vooruithelpen
Kledingmerk Ralph Lauren heeft sinds gisteren een nieuwe ceo. Patrice Louvet neemt de touwtjes in handen, nadat zijn voorganger Stefan Larsson overhoop lag met de heer Lauren zelf. Louvet staat voor een aantal uitdagingen. Zo staat het aandeel van het bedrijf er op de Amerikaanse beurs slecht voor. Het kledingmerk heeft het vooral moeilijk door de enorme toename discountmerken en de dalende verkoop. De ervaring van veteraan Louvet moet dat omdraaien. De Fransman werkte namelijk meer dan 25 jaar in executive posities bij Procter & Gamble.
4. Chinese economie draait beter dan verwacht
De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 6,9 procent gegroeid en ligt nu op koers voor een sterkere groei dan in 2016, toen die met 6,7 procent steeg. Ook de Chinese detailhandelsverkopen gingen in juni op jaarbasis met 11 procent omhoog en daarnaast steeg de industriële productie vorige maand met 7,6 procent. Al met al betere cijfers dan verwacht en goed nieuws voor president Xi Jinping, die dit jaar herkozen wil worden als president. Iets wat ook terug te zien is aan de heksenjacht die geopend lijkt. Na verzekeraar Anbang en reisconglomeraat HNA blijkt nu vastgoed- en entertainmentgigant Dalian Wanda verschillende strafmaatregelen opgelegd te hebben gekregen. Hoewel het onbekend is of het om directe orders gaat, is het duidelijk dat de Chinese president in aanloop naar het Partijcongres orde op zaken wil stellen.
5. Manager van de dag: Carolyn McCall
Carolyn McCall maakt definitief de overstap van luchtvaartmaatschappij easyJet naar mediabedrijf ITV. Zij werd al langer genoemd als kandidaat. McCall stond sinds 2010 aan het roer bij easyJet en kwam destijds over van Guardian Media Group. Per 8 januari 2018 gaat ze aan de slag bij ITV. Bij ITV rest haar onder meer de taak de omzet uit advertenties een boost te geven. Afgelopen jaar was krap de helft van de inkomsten van ITV afkomstig uit advertenties. Dit was zeven jaar eerder nog 64 procent. Bij easyJet is de zoektocht naar een opvolger van McCall inmiddels begonnen. In een verklaring zegt de luchtvaartmaatschappij een selectie te hebben gemaakt van sterke kandidaten.
6. Tweet van de dag: Bitcoin
Bitcoin en andere cryptomunten maken fikse sprongen dit jaar. Dit jaar werd Bitcoin tussen januari en medio juni ruim 300 procent meer waard. Ethereum ging zelfs ruim 30 keer over de kop. Afgelopen weekend trad weer een forse koersval op.
Bitcoin briefly fell below $2,000 for the first time in 2 months https://t.co/CryMizgSdG pic.twitter.com/Fk2QFxvvEg
— Bloomberg (@business) July 17, 2017
7. Koffieautomaat: Lloyd’s
Het Britse verzekeringsinstituut Lloyd’s of London waarschuwt dat toekomstige digitale aanvallen op essentiële computersystemen ernstige financiële gevolgen voor de wereldeconomie kunnen hebben. In het meest extreme geval zouden de kosten kunnen oplopen tot 121 miljard dollar.
121 miljard die Lloyd’s natuurlijk graag zou verzekeren. Ceo Inga Beale gaf afgelopen maand aan dat de cyberverzekeringsmarkt, met een huidige waarde van 3 tot 3,5 miljard dollar, nog bijzonder onderontwikkeld is.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.