Plus: Pon versterkt fietstak met Amerikaan, Regionale overheid niet blij met kwaliteit startups en Dick Boer belooft dat Delhaize gewoon blijft bestaan.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Griek zegt 'nee' tegen bezuinigingen
De Grieken hebben zondag met een overtuigende meerderheid (61 procent) tegen meer bezuinigingen gestemd. De uitslag is een grote overwinning voor de regeringscoalitie en een nederlaag voor de Europagezinde oppositie. Premier Alexis Tsipras had campagne gevoerd voor een ‘nee’ tegen nog meer harde maatregelen, met als argument dat een afwijzing de Griekse onderhandelingspositie met Europa zou versterken. Vanavond kan al duidelijker worden in hoeverre dit argument opgaat, of dat de Grieken met een ‘nee’ hun plaats in Europa in de waagschaal hebben gesteld. De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten elkaar maandagavond in Parijs, om tot een ‘blijvende oplossing voor Griekenland’ te komen.
2. Grexit flinke stap dichterbij
Een vertrek van Griekenland uit de eurozone komt een flinke stap dichterbij en Europa weet niet wat het moet doen na de uitslag van het referendum gisteren, is de heersende opinie in de kranten. De Grieken hebben totale financiële chaos over zichzelf afgeroepen, schrijft De Telegraaf en nemen een dreigend 'Grexit' voor lief, ondanks alle waarschuwingen. Met hun 'nee' tegen de Europese voorstellen zijn in heel Europa politici de gordijnen ingevlogen, maar niemand weet precies wat er moet gebeuren. Of er een Grexti komt hangt af van de Frans Duitse as. Het FD verwacht tumult op de financiele markten.
3. Pon versterkt fietstak met Amerikaan
Het handelsconglomeraat Pon Holding heeft zijn wereldwijde fietsenactiviteiten versterkt. Vrijdag werd bekendgemaakt dat Pon Santa Cruz Bicycles in de VS overneemt dat onder meer luxe mountainbikes produceert onder de merknamen Santa Cruz voor mannen en Juliana voor vrouwen.Met deze overname en die van onderdelen en fietskledingfabrikant BBB Cycling eerder dit jaar brengt Pon de omzet van de fietsendivisie omhoog van 450 miljoen naar 600 miljoen euro per jaar. Pon is al eigenaar van de merken Gazelle, Union, Focus, Kalkhoff, Univega en Rixe en van de wielrenfietsenmerk Cervélo waarmee in de vandaag te starten Tour de France wordt gereden door het team van MTN Qhubeka. Santa Cruz Bicycles is in 1993 opgericht door de professionele skateboarder Rob Roskopp en zijn compagnon Rich Novak. Nu maakt Santa Cruz zestien fietsmodellen die in zeventig landen te koop zijn. Het leeuwendeel wordt verkocht in de VS, Canada en Groot-Brittannië.
4. Overheid niet blij met kwaliteit startups
Regionale ontwikkelingsmaatschappijen, die jaarlijks miljoenen in starters en groeiende bedrijven in de regio investeren, zijn ontevreden over de kwaliteit van de financieringsaanvragen. Het geld is er wel, maar er zijn te weinig goede bedrijfsplannen. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de vijf grootste ontwikkelingsmaatschappijen die onlangs zijn gepubliceerd. Aan aanbod geen gebrek. Zo heeft Oost NV, die verantwoordelijk is voor de provincies Gelderland en Overijssel, in 2014 maar liefst 685 aanvragen voor een investering of lening ontvangen. Daarvan zijn er 57 goedgekeurd, oftewel 8,3%. De Brabantse BOM kreeg 404 aanvragen. Ruim 97% kwam niet door de selectie.
5. Shell in race voor mega-subsidie Britse overheid
Shell is samen met Scottish and Southern Energy in de race voor een subsidie van £1 mrd van de Britse overheid. De concerns willen een grote CO2-afvang en opslaginstallatie bouwen bij een gascentrale in het Britse Peterhead. Als de bouw doorgaat, wordt CO2 van de gascentrale in de toekomst via een honderd kilometer lange pijpleiding in het lege gasreservoir Goldeneye voor de kust van Schotland geïnjecteerd, 2,5 kilometer onder de zeebodem. Bij Peterhead moet 10 tot 15 miljoen ton CO2 worden afgevangen en opgeslagen. Dat is voldoende om een half miljoen huishoudens tien jaar lang van schone elektriciteit te voorzien.
6. Moeder Essent gaat reorganiseren
De Duitse energiereus RWE, het moederbedrijf van het Nederlandse Essent, werkt aan een grote ombouwoperatie. Dat meldde de krant Handelsblatt na inzage van een interne mail. Het bedrijf heeft het al moeilijk sinds het besluit van de Duitse overheid, in 2011, om te stoppen met kernenergie. Op 10 augustus wil de Nederlandse topman Peter Terium met zijn collega-bestuurders vergaderen over de toekomst van het concern. Terium wil een eind maken aan de wirwar van bestuurslagen door dochterondernemingen zo veel mogelijk samen te voegen of te sluiten. Met name in Duitsland is de structuur momenteel ingewikkeld, waardoor managers geregeld klagen over te trage besluitvormingsprocessen.
7. Rabo-topman ontkent haperende financiering
Rabobank herkent zich niet in kritiek van de ACM over de haperende financiering van het MKB. Voor MKB'ers met een goed plan is er voldoende ruimte voor financiering. Sterker: veel beschikbare middelen wachten onaangeroerd op MKB'ers die willen investeren. Hoog tijd voor een gesprek met de ACM, zegt Rabo-topman en oud-SER-voorzitter Wiebe Draijer dit weekeinde tegen BNR.
8. Dick Boer: Delhaize blijft gewoon bestaan
Delhaize blijft ook na het samengaan met Ahold als supermarkt bestaan. Dat zegt Ahold-topman Dick Boer (57), die de nieuwe combinatie Ahold Delhaize gaat leiden, vandaag in een interview met NRC (papieren versie): “Delhaize is ons belangrijkste merk in België, laat dat heel duidelijk zijn.” Het is het eerste interview van Boer sinds de bekendmaking van het nieuws. In België ontstond commotie, hoewel de bedrijven zelf met klem spreken van een “fusie van gelijken”. Maar in België word dit niet zo geïnterpreteerd. Het sentiment is dat de Nederlanders Delhaize inlijven en dat de toekomst van het uit 1867 stammende Belgische familiebedrijf onzeker is.
9. Getal van de dag: 400
V&D wil 400 banen schrappen en in ruil daarvoor de eerder geëiste loonsverlaging laten vallen. Het getroubleerde warenhuis kondigde in februari een loonkorting van 6 procent aan, maar de vakbonden keerden zich daar subier mordicus tegen. Sindsdien verkeren partijen in een patstelling. Als het loonoffer was doorgegaan, zou V&D geen banen schrappen, beloofde het eerder. Het warenhuis moet hoe dan ook iets doen omuit de financiële problemen te komen, want eigenaar Sun heeft topman John van der Ent twee jaar de tijd gegeven om uit de verliezen te geraken. Lees meer over V&D en topman Van der Ent:
10. Heibel over waarde 'smartphone'
Een antiek navigatiemiddel uit de Middeleeuwen, ook wel de smartphone van de middeleeuwen genoemd, dat in het programma Tussen Kunst en Kitsch werd getaxeerd op 10 tot 12 duizend euro, is uiteindelijk doorverkocht voor 172.900 euro. Maakte de taxateur een foutje, of wilde hij het instrument zelf voor een schijntje kopen? De veiling is voor de programmamakers in ieder geval aanleiding om een gedragscode voor hun taxateurs op te stellen. Dat meldt NRC zaterdag. Wat er precies in de code komt, is niet duidelijk. Maar mogelijk mogen de taxateurs een half jaar na de taxatiedagen geen zaken doen met bezoekers, en moet het initiatief altijd van de verkopers uitgaan.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.