Plus: Leaserijders hamsteren 7%-bijtellingsauto's, ex-Nokia's Stephen Elop verlaat Microsoft en Ikea-ceo over zijn obsessie met efficiency.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Fusie Ahold en Delhaize noodzaak voor positie in VS
Ahold en Delhaize moeten samengaan om vooral in de Verenigde Staten de oprukkende concurrentie het hoofd te kunnen blijven bieden. Amerikaanse retailexperts benadrukken in het FD de noodzaak van de fusie om concurrerend te kunnen blijven op de Amerikaanse markt. Want daar is een ware consolidatieslag bezig tussen de grote spelers: Kroger nam Harris-Teeter over en Safeway bundelde de krachten met Albertsons. Bovendien komt er concurrentie van duurdere biologische spelers zoals Whole Foods aan de ene kant en van prijsvechters zoals Costco aan de andere kant.
2. Ballast Nedam heeft herfinanciering rond
Ballast Nedam heeft zijn broodnodige herfinanciering rond: ING Bank, Rabobank, Royal Bank of Scotland en Sanderink Investments verstrekken nieuwe kredietlijnen van samen bijna 350 miljoen euro. Later dit jaar volgt nog een claimemissie van 20 miljoen euro. Ballast Nedam kwam in grote financiële problemen door een reeks verlieslatende projecten, zoals de vernieuwing van snelweg A15.
3. Leaserijders hamsteren 7%-bijtellingsmodellen
Het is dringen in de laagste bijtellingscategorie van de leasemarkt. Leaserijders hamsteren 7 procent-bijtellingsmodellen, omdat de bijtellingsregels per 1 januari 2016 alweer (zucht) gaan veranderen. De 7, 14 en 20-procent staffels gaan verdwijnen en daarvoor in de plaats komen twee klassen van 15 en 21 procent. De leasemaatschappijen ondervinden nu een run op modellen die voor 7 procent in aanmerking komen, want die moeten vóór 1 januari op kenteken staan. Voor sommige nieuwe modellen die pas binnenkort op de markt komen is het maar de vraag of dat gaat lukken. De plug-in hybrides Volvo XC90 T8 en Mercedes C 350e moeten nog worden uitgeleverd, maar er zijn al zoveel bestellingen gedaan, dat wie nu een order plaatst, zijn auto waarschijnlijk pas in 2016 krijgt, zegt leasemaatschappij ALD. En dan heeft hij geen 7 procent bijtelling meer.
4. Ikea-ceo vertelt over obsessie voor efficiency
Elke centimeter en elke eurocent telt bij Ikea. Het woonwarenhuis is bijna obsessief bezig met efficiency, zo blijkt uit de voorbeelden die ceo Peter Agnefjäll noemt in een interview met de Wall Street Journal. Slimmer verpakken, minder onderdelen; zo bespaart Ikea op grondstof- en transportkosten. De prijs van de Textur-lamp kon met eenderde omlaag doordat Ikea de oorspronkelijke 33 onderdelen winst te verminderen naar 9. Door de andere constructie kon de lamp in een kleinere verpakking zodat er voortaan 128 stuks op één pallet passen in plaats van voorheen 80. Met dit soort slimmigheidjes wil Ikea zijn omzet opkrikken naar het doel van 50 miljard euro in 2020, ofwel een groei van ruim 70 procent ten opzichte van het niveau van 2014.
5. Ex-Nokia's Stephen Elop verlaat Microsoft
Voormalig Nokia-topman Stephen Elop verlaat Microsoft, zo makte het bedrijf bekend. elop kwam mee naar Microsoft toen dat vorig jaar Nokia overnam. Elop kreeg de hardwaretak onder zijn hoede, maar die post gaat nu naar Terry Myerson. Elops vertrek is onderdeel van een grotere reorganisatie in het topmanagement van Microsoft.
6. Amazon laat klanten het werk doen
Amazon werkt aan een manier om particulieren pakjes rond te laten brengen en lokale winkeliers als distributiecentrum te laten fungeren. De dienst is in ontwikkeling onder de naam 'On My Way', al wil Amazon zelf er tegen de Wall Street Journal geen commentaar op geven. Daarom is er nog geen tijdspad en dergelijke bekend. Logistiek-experts zien hindernissen: grote koeriers zijn veel efficiënter dan kleine scharrelaars en winkeliers zullen hun grote online concurrent waarschijnlijk niet willen helpen. Amazon kijkt naar zijn distributie omdat de logistieke kosten vorig jaar met 31 procent stegen, en dat was méér dan de stijging van de omzet.
7. Nazorg ontbreekt bij hypotheekadviseurs
Na het afsluiten van een hypotheek ontbreekt het vaak aan nazorg van de hypotheekadviseur, stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag naar aanleiding van onderzoek onder ruim 1.600 leden. Volgens de VEH laat het merendeel van de adviseurs weinig tot niets van zich horen als daar wel een aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij wijzigingen van wet- en regelgeving waardoor een aanpassing van de hypotheek verstandig kan zijn. Of als het door de lage rente voor de klant voordelig is om zijn hypotheek over te sluiten of om de rente te middelen. De VEH noemt het opvallend dat 47 procent van de ondervraagden na het afsluiten van de hypotheek geen contact heeft gehad met zijn adviseur.
8. Uber kaapt kaartentopman weg bij Google
Google naar Uber. Taxi-rebel Uber heeft de topman van Googles kaartendivisie weggekaapt. Brian McClendon was hoofd van Google Maps, Earth en Street View. Door hem binnen te halen wil Uber zijn grip op kaartendata vergroten. Nu werkt Uber met kaarten van Google en Apple. Volgens Amerikaanse media zou Uber ook hebben geboden op Here, de kaartendivisie van Nokia waar ook de grote Duitse autofabrikanten achteraan zitten.
9. Getal van de dag: 21 miljoen euro
Vleesverwerker Vion heeft in 2014 een verlies geleden van 21 miljoen euro, meldt het bedrijf. De omzet daalde afgelopen jaar van 7 miljard euro naar 5 miljard euro. Over 2013 boekte Vion nog een winst van 516 miljoen euro, maar dat kwam vooral door de verkoop van bedrijfsonderdelen.
10. Koffieautomaat: Je Range Rover besturen met een app
Tot voor kort leek het science fiction, maar tegenwoordig kan het echt: je auto besturen op afstand. Land Rover onthulde deze week een Range Rover Sport die je via een app kunt aansturen zonder dat je er zelf in zit. De app werkt alleen als je je op minder dan 10 meter van de auto bevindt. BMW demonstreerde onlangs een soortgelijke toepassing bij de introductie van de nieuwe BMW 7-serie. Die kan zichzelf inparkeren in krappe parkeervakken of garages. Bekijk hier de Range Rover die zelfstandig door het terrein ploetert:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.