1. Frankrijk op slot; Premier Mark Rutte steekt bedrijven hart onder de riem
De Franse president Macron heeft gisteravond in een historische speech de Franse bevolking toegesproken. De boodschap: Frankrijk gaat in navolging van Italië en Spanje in complete lockdown. Inwoners mogen enkel met een speciaal formulier de straat op. Wie zich zonder geldige reden buitenshuis begeeft, riskeert een boete van 135 euro.
Premier Mark Rutte – die gisteravond eveneens de Nederlandse bevolking toesprak – kiest voor een gefaseerde aanpak van het virus. Door meer vrijheden te creëren dan Frankrijk wordt het virus gelijkmatig verspreid en creëren ‘we’ groepsimmuniteit. In zijn toespraak richtte Rutte zich specifiek tot het bedrijfsleven: ‘we laten u niet in de steek.’ Boris Johnson volgt in de UK de gefaseerde aanpak van Rutte, al zijn daar de scholen en kroegen vooralsnog geopend.
Meer Covid-19 nieuws:
- KLM houdt vloot twee maanden aan de grond; vraagt werktijdverkorting aan
- Europese Investeringsbank (EIB) maakt 40 miljard euro vrij
- Kabinet komt deze week met nieuwe maatregelen ter ondersteuning van ondernemers
- Coffeeshops mogen weer open voor afhalen
- Dat geldt ook voor restaurants
- Bloemenveiling op zijn gat; helft bloemen vernietigd
- Honderden extra restaurantaanmeldingen bij Thuisbezorgd
- TUI sluit 140 winkels tot eind maart
- 27.000 bedrijven vragen werktijdverkorting aan voor 390.000+ medewerkers
- Aanbieders van digitaal onderwijs draaien overuren
- Corona overtreft in de VS beurskrach van 1929
2. Jumbo eist 83 miljoen euro van Sligro
Supermarktketens Jumbo en Coop eisen 83 miljoen euro van groothandel Sligro. De twee kochten in 2018 zo’n 130 filialen van concurrent Emté van Sligro en betaalde daar 410 miljoen euro voor. Sligro, dat net als Jumbo gevestigd zit in Veghel, zouden resultaten van de Emté-vestigingen te rooskleurig hebben voorgesteld en eisen nu miljoenen compensatie. Sligro ontkent de beschuldigingen en denkt een goede kans te maken de aanstaande rechtszaak te winnen.
3. Detailhandel vreest sluiting winkels
De winkelbranche houdt er rekening mee dat in de komende weken alle winkels hun deuren moeten sluiten. ‘In het ene na het andere land is er een lockdown. Wij verwachten dat het kabinet ook hier verdergaande maatregelen zal nemen’, stelt directeur Jan Meerman van brancheorganisatie INretail. De maatregel zou volgens hem een ‘drama aan faillissementen’ opleveren, nu al zouden er 50 tot 70 procent minder bezoekers in de winkels te vinden zijn. De non-food winkelbranche is goed voor circa 400.000 arbeidsplaatsen en 50 miljard omzet per jaar.
4. Apple krijgt Franse megaboete van 1,1 miljard euro
De Franse toezichthouder Autorité de la Concurrence heeft Apple een boete van 1,1 miljard euro opgelegd wegens het beperken van concurrentie en misbruik van marktmacht. Apple zou tussen 2005 tot aan 2013 de verkoop van Apple-producten exclusief via twee groothandels hebben laten lopen. Ook zou het bedrijf vaste prijzen hebben opgelegd, waardoor onderlinge concurrentie nauwelijks mogelijk was. Ook zou het bedrijf invloed hebben gehad op de voorraad die resellers kregen. Apple heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.
5. Olieprijs duikt onder 30 dollar per vat
Door de wereldwijde daling in vraag naar olie is de handelsprijs gisteren onder de 30 dollar per vat gedoken. Dat is het laagste niveau sinds januari 2016. Ook de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland zou hierbij een rol spelen. De financieel directeur van staatsoliebedrijf Saudi Aramco zei tevreden te zijn met de huidige prijs. Het bedrijf is voornemens de olieproductie de komende tijd verder op te schroeven.
6. Must read: Vijf leiderschapslessen voor een coronacrisis
Hoe ga je als leider om met de plotselinge coronacrisis? Het FD zette vijf tips op een rij:
- Toon directief leiderschap
- Denk na over het ergste worst-casescenario
- Houd stevige controle over de cashflow
- Durf flexibele arbeidsplaatsen snel af te schalen
- Houd oog op de periode na de crisis: welke kansen liggen er eventueel voor het oprapen?
7. Koffieautomaat: Google-CEO biedt (volgens Trump) excuses aan
De CEO van Google, Sundar Pichai, heeft volgens de Amerikaanse president Donald Trump gebeld om zijn excuses aan te bieden. Waarvoor de topman – ‘a great gentleman’ – excuses zou hebben aangeboden, maakt Trump niet duidelijk. Eerder maakte het Witte Huis bekend dat Google 1700 technici zou inzetten om een speciale website rondom het coronavirus te ontwikkelen. Google nuanceerde deze uitspraak later. Bij het statement presenteerde Trump uitspraken van Google op Twitter middels een uitgeprint a4’tje.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.