Free Record Shop kampt met fikse belastingschuld, functioneel dom is goed voor productiviteit en zo jaag je een ceo de tent uit.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Nederland financieel stabieler
Het gaat de goede kant op met de financiële stabiliteit in Nederland. Banken staan er beter voor en hebben hun kapitaalbuffers opgehoogd. Dat schrijft De Nederlandsche Bank in het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS), een halfjaarlijks rapport over de stand van zaken in de financiele wereld. Maar er zijn ook nog risico's. Eén ervan is het gapende gat tussen wat banken aan spaargeld binnenkrijgen (in 2012 545 miljard euro) en wat ze aan hypotheken en kredieten uitzetten (in 2012 997 miljard euro). Het Nederlandse depositofinancieringsgat is het op na grootste in heel Europa en bedraagt 442 miljard euro.
2. Free Record Shop kampt met belastingschuld
Het hoofdkantoor van multimediawinkel Free Record Shop kreeg woensdagavond de fiscus over de vloer vanwege een aanzienlijke belastingschuld. Volgens het bedrijf is er geen sprake van een naderend faillissement. Samen met de Belastingdienst wordt gezocht naar oplossingen voor het geldprobleem. 'Het gaat om een relatief klein bedrag', aldus directeur Herman Hovestad tegen het AD. Met frisse moed nam hij in 2012 het stokje over van Hans Breukhoven om het concern uit het slop te trekken, en 'die ambitie is er nog steeds', zegt hij tegen de krant. Doordat webshops als paddenstoelen uit de grond schieten, kampt Free Record Shop met enorme concurrentie en tegenvallende omzet.
De belastingdienst controleert retailers op dit moment extra streng.
3. Intel-ceo: Windows 8 oorzaak inzakkende pc-verkopen
Paul Otellini, de ceo van Intel die volgende maand vertrekt, wijst Windows 8 aan als oorzaak voor de instortende pc-verkoop. Windows 8 is een te grote omslag voor pc-kopers, zegt de topman in een toelichting op de tegenvallende financiële cijfers van zijn bedrijf. Het grote struikelpunt is de geheel nieuwe, voor touch ontwikkelde gebruikersinterface, die voor gebruikers die gewend zijn aan de al jaren ingeburgerde desktopinterface een te grote verandering is. "We hadden niet net zo'n adoptiecurve in Windows 7 versus XP voorheen", zegt Otellini.
4. Sabic reorganiseert; 420 banen weg
Het petrochemisch bedrijf Sabic gaat reorganiseren en schrapt in Nederland 420 van de 3.320 banen. Verspreid over heel Europa verdwijnen er in totaal 1050 arbeidsplaatsen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. In Limburg worden volgens Sabic 300 van de 1.900 banen geschrapt. Op de locaties in Bergen op Zoom, Raamsdonksveer, Amsterdam en Enkhuizen verdwijnen er nog eens 120. Sabic zegt de herstructurering te moeten doorvoeren vanwege de groeiende concurrentie.
5. Functioneel dom is goed voor productiviteit
Ondernemingen met veel slimme werknemers zijn niet noodzakelijk productiever. 'Functionele domheid', heeft grote voordelen voor organisaties. Het Amerikaanse blad Fortune signaleert dat recent onderzoek naar organisaties, onder meer van de Zweedse bedrijfskundige Mats Alvesson, uitwijst dat de productiviteit van ondernemingen gebaat is bij een zekere mate van domheid onder de werknemers. De reden: als teveel individuen in een organisatie zich kritisch opstellen en alternatieve strategieën suggereren, komt dat de slagvaardigheid van een onderneming niet ten goede.
6. Geen rode schoenzool voor Van Haren
Schoenenwinkel Van Haren mag geen blauwe of zwarte schoenen met rode zool verkopen. De pumps uit de Halle Berry-collectie van de Nederlandse schoenenverkoper lijken te veel op de schoenen van de Franse ontwerper Christian Louboutin. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag donderdag. Louboutin spande een kort geding aan tegen Van Haren en eiste dat het bedrijf zou stoppen met de verkoop van de hooggehakte schoenen. De rode zolen zijn een belangrijk kenmerk van de Franse ontwerper en daarom liet hij ze als merk registreren.
7. Tele2 stelt 4G uit
Tele2 stelt de introductie van zijn 4g-netwerk in Nederland uit. Waar de Zweedse provider eerst nog dit jaar wilde beginnen met het aanbieden van 4g-abonnementen op grote schaal, zal dat nu pas vanaf volgend jaar gebeuren. Waar KPN, Vodafone en T-Mobile alleen bestaande zendmastlocaties van de juiste apparatuur moet voorzien om 4g uit te rollen, moet Tele2 nieuwe zendmasten bouwen om het netwerk op te tuigen. "De backbone van glasvezel ligt er al wel, het gaat dus echt om de masten", zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo tegen Tweakers. De nieuwkomer zal ook de laatste zijn: KPN begon al in februari met het netwerk, Vodafone en T-Mobile zullen dat komend najaar doen.
8. Pasen brengt Sligro meer omzet
Sligro heeft de omzet in het eerste kwartaal van het jaar met 2 procent zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder. De stijging van de opbrengsten is volgens de onderneming onder meer te danken aan het kalendereffect van Pasen. Dat meldde Sligro donderdag in een tussentijds handelsbericht. De omzet viel volgens SNS Securities 7 miljoen lager lager uit dan de consensusverwachting van 589 miljoen euro. De marktomstandigheden in Nederland blijven moeilijk, waardoor slechts een bescheiden winstgroei in 2013 voor de hand ligt. Volgens analist Richard Withagen blijft het bedrijf echter wel marktaandeel winnen in zowel foodretail als foodservice en is de cashflow trend solide.
9. Getal van de dag: 643.000
Afgelopen maart waren er 643.000 Nederlanders werkloos. Dat is 8,1% van de beroepsbevolking, de hoogste stand sinds het uitbreken van de crisis. De trend is nogal duidelijk stijgend. Eigenlijk loopt de werkloosheid al sinds halverwege 2011 op. De laatste maanden lijkt er echter een versnelling op te treden. Daarnaast ziet uitkeringsinstantie UWV een stijging in het het aantal WW-uitkeringen die beëindigd worden vanwege het bereiken van de maximale duur.
Afgelopen februari kwam het aantal werklozen in ons land voor het eerst weer boven de 600.000. Dat was voor het laatst gebeurd in juni 1983.
10. De koffieautomaat: Zo krijg je een ceo de deur uit
Mislukken als ceo is veel gemakkelijker dan slagen, vindt Computerworld. En om het percentage mislukkingen in positieve zin te beinvloeden, zet de website 7 recepten op een rijtje die het vertrek van een ceo bespoedigen. Toegegeven: het zijn allemaal voorbeelden uit de IT-industrie, maar het merendeel van de recepten is ook in andere sectoren van toepassing.
En dan nog dit: Een nieuwe accutechnologie met microscopische 3D-elektroden belooft een doorbraak in energiedichtheid en oplaadtijd. Onderzoekers van de University of Illinois hebben een nieuw model accu ontwikkeld die per volume dertig keer meer energie heeft dan reguliere accu’s en 1000 keer sneller oplaadt. De technologie zou geschikt zijn van piepkleine batterijen voor mobiele devices tot forse accu’s van elektrische auto’s.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.