1. Harde kritiek vanuit Europa op monddood maken Trump
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire hebben zich scherp uitgelaten over het beleid van Twitter. Het techbedrijf heeft het account van de Amerikaanse president Trump geblokkeerd omdat hij meerdere keren zou hebben opgeroepen tot geweld. Ook Facebook nam een vergelijkbare maatregel. Volgens Merkel handelen de twee techbedrijven in strijd met het recht op vrije meningsuiting. De Franse minister Le Maire vindt dat bedrijven dit soort stappen niet kunnen nemen. ‘Regulering van de digitale arena is aan de verschillende overheden en aan de rechters’, zei hij. Intussen heeft Amazon de app Parler die gebruikt wordt door veel Trump-aanhangers als alternatief voor Twitter, offline gehaald. Parler moet op zoek naar een ander hostingbedrijf.
2. T-Mobile opnieuw in de etalage
Vijf jaar geleden lukte het niet, maar nu probeert Deutsche Telekom het opnieuw. Het zet zijn Nederlandse dochter T-Mobile in de etalage. Volgens het FD, dat zich baseert op bronnen in de telecomsector en in de bancaire wereld mikken de Duitsers op een opbrengst van tussen de 4 en de 5 miljard. Ze rekenen vooral op belangstelling van private investeerders. KPN en Vodafone, de nummer 1 en 2 op de Nederlandse markt, zouden te groot worden als ze T-Mobile, dat op plek 3 staat, inlijven. EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zou daar waarschijnlijk een stokje voor steken.
3. Veel werkgevers kunnen transitievergoeding niet betalen
Juridisch dienstverlener DAS ziet steeds meer ontslagzaken waarbij werkgevers de ontslagvergoeding niet willen of kunnen betalen. ‘Bedrijven moeten bijna noodgedwongen mensen in dienst houden’, zegt arbeidsjurist Pascal Besseling op BNR Nieuwsradio. ‘Ook dat is vaak lastig, want werknemers vast houden kan leiden tot een faillissement.’ Hans Biesheuvel, de voorzitter van Ondernemend Nederland, pleit er bij minister Koolmees voor om transactievergoedingen zo nodig voor te financieren. ‘Van een kale kip kun je geen veren plukken’.
4. Kistjes van Doc Martens naar de beurs
Schoenenmerk Dr Martens wil een beursnotering. Het bedrijf heeft geld nodig om internationaal verder uit breiden en de onlineverkoop te vergroten. Dr Martens is nu nog eigendom van investeringsmaatschappij Palmira. Die betaalde er zes jaar geleden 350 miljoen pond voor. Sindsdien is dr Martens uitgegroeid tot een soort cult. Ieder jaar worden er pakweg 11 miljoen paren van verkocht, het merk is in 63 landen te krijgen. Details over de beursgang zijn er nog niet. Palmira zou een kwart van de aandelen willen verkopen, maar mogelijk wordt dat verhoogd tot 40 procent.
5. Schijnzelfstandig of niet? Doe de test!
Werkgevers kunnen vanaf nu experimenteren met een vragenlijst van het ministerie van Sociale Zaken. Wie hem invult kan anoniem testen of hij een zelfstandige mag inhuren voor een klus, of dat hiervoor toch een arbeidscontract nodig is. De lijst staat de komende zes maanden op het online Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) moet een eind maken aan alle onduidelijkheid rond het inhuren van ZZP’ers. Als de webmodule werkt, wordt hij mogelijk komend najaar écht ingevoerd.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Schatkist van MacKenzie Scott moet leeg
Dit gaat me niet snel genoeg, dacht MacKenzie Scott, de ex van Amazon-baas Jeff Bezos, blijkbaar halverwege vorig jaar. Nadat ze in de eerste zes maanden 1,7 miljard dollar had weggegeven aan goede doelen, gooide ze er nog een schepje bovenop. In het tweede halfjaar doneerde ze 4,2 miljard. Het FD maakte een portret van Scott, die geldt als een van de ’s werelds grootste filantropen. Haar vermogen bedraagt op basis van de huidige beurskoers van Amazon bijna 24 miljard dollar. Het kan de introverte romanschrijfster – want dat is ze tegenwoordig – weinig schelen. Eerder zei ze al dat ze doorgaat met weggeven totdat de schatkist leeg is.
7. Zoom-topic: Iedereen wordt getest in Lansingerland
Alle pakweg zestigduizend inwoners van de gemeente Lansingerland worden de komende dagen getest op corona. Iedereen krijgt daarvoor vanaf morgen een uitnodigingsbrief in de bus, met uitzondering van kinderen onder de twee. De gemeente, met daarin plaatsen als Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs is de eerste in Nederland die kiest voor zo’n grootschalige aanpak. Geen toeval: dertig besmettingen met de Britse coronavariant blijken te linken aan een basisschool in Bergschenhoek.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates