Plus: Paul Nijhof debuteert in Quote500, meer winst voor ABN en notaris wil boycot Hema-testament.
Iedere dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Eindelijk dan: uit de recessie!
Nederland is uit de recessie. De economie groeide in het derde kwartaal van 2013 met 0,1 procent. Dat is geen hoog cijfer, maar de krimp is voorbij en daarmee dus ook de recessie. In het tweede kwartaal kromp de Nederlandse economie nog met 0,2 procent. Nederland was inmiddels vier kwartalen op rij in recessie. Een van de oorzaken van de groei in het derde kwartaal is de extra werkdag ten opzichte van het tweede kwartaal. Positieve cijfers zijn een dalende krimp van de investeringen (nog wel 3,0% minder dan een jaar eerder) en een groei van de export met 2,1% ten opzichte van vorig jaar. Nog meer goed nieuws: ABN Amro heeft in het derde kwartaal meer winst gemaakt: 390 miljoen euro, ten opzichte van 351 miljoen euro een jaar eerder.
2. NL slechtste kredietkraan in EU
Slechts 32 procent van de Nederlandse bedrijven die tussen april en september een lening aanvroegen kregen die naar eigen zeggen ook volledig toegekend. Dat is het laagste percentage in de hele eurozone. Nederland hoorde met Frankrijk en Italië bij de landen waar bedrijven de sterkste verslechtering in de kredietverlening meldden. Voor Duitse bedrijven werd het makkelijker om aan leningen te komen.
3. Paul Nijhof debuteert in Quote500
Voormalig Wehkamp-topman Paul Nijhof debuteert dit jaar in de Quote 500, de lijst van meest gefortuneerde Nederlanders.
Nijhof staat op plaats 488 met een geschat vermogen van 56 miljoen euro. De Quote-special ligt sinds gisteren in de winkels.
Nijhof kocht in 2008 met collega Berend ter Maat en oud KPN-topman Ad Scheepbouwer, RFS Holding, het moederbedrijf van Wehkamp. Ze hebben het oubollige postorderbedrijf weten om te turnen in een hippe webshop. Nijhof trad dit jaar terug als topman van Wehkamp, maar blijft wel aandeelhouder.
4. Meer winst voor ABN
ABN Amro heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 390 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de winst 351 miljoen euro en in het tweede kwartaal van dit jaar 402 miljoen euro. In de winst zit een eenmalige meevaller van 101 miljoen euro verwerkt door het vrijvallen van voorzieningen die ABN Amro had genomen voor kredietverliezen in Griekenland. De bank verkocht in de afgelopen periode zijn laatste restje leningen die door de Griekse overheid werden gegarandeerd. De winst voor eenmalige posten steeg ten opzichte van het tweede kwartaal met 69 miljoen euro tot 289 miljoen euro.
5. Wellink niet spraakzaam over Libor-schandaal
Voormalig centralebankpresident Nout Wellink wil zich niet mengen in de discussie over het toezicht op Rabobank in de tijd dat handelaren daar sjoemelden met de vaststelling van de Liborrente. 'Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Hij gaat over de verantwoording voor het verleden', liet Wellink weten. 'Ik ga op dat vlak geen achterhoedegevecht voeren. Ik hoop dat men ooit los van emoties wat uitgebalanceerder gaat kijken naar wat er gebeurd is.' Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaf eerder deze week aan dat De Nederlandsche Bank (DNB) eerder in actie had kunnen komen in de Liborfraude.
6. Notaris wil boycot Hema-testament
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie wil dat notarissen niet meewerken aan de notarisservice van de Hema. Volgens het bestuur van de KNB is niet duidelijk of betrokken notarissen zich wel houden aan de notariële wet- en regelgeving. De KNB gaat de zaak daarom voorleggen aan de tuchtrechter. Hema maakte vorige week bekend samenlevingscontracten en testamenten te gaan verkopen. Mensen kunnen die via internet zelf opstellen, waarna een notaris het document rechtsgeldig maakt. Zo'n dertig notariskantoren werken eraan mee.
7. Kevin Turner nieuwe topman Microsoft?
Microsoft heeft zijn zoektocht naar een nieuwe ceo beëindigd, zo wordt beweerd. De keuze is volgens blog WPDang gevallen op Kevin Turner, de huidige coo van de softwaregigant. Opvallend genoeg zouden er nu al plannen zijn om Turner na enkele jaren te vervangen door Stephen Elop, de voormalige ceo van Nokia. Dat zou binnen twee tot drie jaar moeten gebeuren.
8. Positie Belgacom-ceo wankelt
De positie van de topman van het Belgische telecombedrijf Belgacom, Didier Bellens, wankelt. De regering wil van hem af na kritische uitlatingen over premier Elio Di Rupo en de overheid. Bellens zelf wil niet opstappen. Hij zegt het te betreuren als er uitspraken verkeerd zijn begrepen. Het kabinet zou vrijdag de knoop willen doorhakken over het lot van de topman bij het bedrijf. Bellens kwam ruim twee jaar geleden in het vizier van justitie wegens mogelijke onregelmatigheden rond de verkoop van onroerend goed tussen Belgacom en de Nationale Loterij.
9. Getal van de dag: 2,6 miljoen
Dompertje voor VW: het Duitse autobedrijf moet 2,6 miljoen auto's terugroepen. Het gaat om de grootste terugroepactie van het concern ooit. Volgens VW gaat het om 800.000 modellen van het type Tiguan die terug naar de garage moeten voor een reparatie aan de verlichting. Daarnaast moeten alle VW's met een 7-traps automatische versnellingsbak met dubbele koppeling naar de werkplaats voor een olieverversing. In Nederland gaat het volgens een woordvoerder van de importeur om 9.500 Tiguans en 35.000 auto's met een DSG-bak.
10. Koffieautomaat: Weg uit Liechtenstein
Rijkaards opgelet: Liechtenstein wil over een jaar niet langer te boek staan als een land waar zwart geld geparkeerd kan worden. Het vorstendom wil ophouden belastingontduikers van dienst te zijn en zal toetreden tot de Internationale Conventie voor Wederzijdse Administratieve Bijstand in Belastingzaken, zo heeft het laten weten. Het verdrag regelt hoe landen informatie verkrijgen over banktegoeden van hun onderdanen in andere landen. Het zal waarschijnlijk eind 2014 of begin 2015 in Liechtenstein in werking treden.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.