Plus: Goudhaan wordt buschauffeur, Petrobras-topman kreeg 22 miljoen van SBM en Arcadis beschermt NY metro.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Echte waarde ceo is onduidelijk'
Bedrijven weten niet hoeveel waarde hun ceo aan de onderneming toevoegt en weten dus ook niet hoeveel ze deze leiders moeten betalen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waar NU.nl over schrijft. In het onderzoek zijn de resultaten van de 1.500 grootste beursgenoteerde bedrijven van het land vergeleken met de beloningen die hun ceo's ontvingen. De onderzoekers concluderen dat de verhouding tussen het bedrijfsresultaat en de beloning voor de bedrijfstop scheef ligt, omdat bedrijven de beloning niet vaststellen op basis van prestaties. Slechts 12 procent van de ceo's wordt betaald op basis van economische prestaties, bij de rest wordt het bedrag gebaseerd op zaken waar het management juist geen invloed op heeft, zeggen de onderzoekers, zoals de grootte van een bedrijf of de beloning van de vórige ceo. Ook hebben de onderzoekers kritiek op de focus op total shareholder return. Factoren die hier invloed op hebben, zoals regelgeving en macro-economische ontwikkelingen, zijn namelijk ook niet te beïnvloeden door het management.
2. Files kosten bedrijfsleven miljoenen
De files op de Nederlandse snelwegen hebben het bedrijfsleven in 2013 tussen de 613 tot 797 miljoen euro gekost. Tenminste: dat zegt TNO op basis van onderzoek in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO. De dagelijkse files zorgen voor tijdverlies en meer brandstofverbruik en leiden tot andere kosten zoals de inzet van extra voertuigen om goederen toch op tijd af te leveren en aanpassingen in de rit- en routeplanning. Volgens TLN en EVO staat de A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein op de eerste plek van duurste files in het afgelopen jaar. Nummer twee is de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder, gevolgd door de A58 tussen Galder en Batadorp. TLN en EVO stellen dat de investeringen in infrastructuur de afgelopen jaren wel vruchten hebben afgeworpen.
3. Goudhaan wordt buschauffeur
Jaap Bierman, directeur van de Haagsche Tramweg Maatschappij (HTM) en een van de 100 Goudhanen, wordt buschauffeur. Om alle facetten van het bedrijf te leren kennen, gaat hij binnenkort zijn grootrijbewijs halen. Zodra hij zijn papiertje binnen heeft, zal hij incidenteel een dienst rijden op een van de buslijnen van zijn bedrijf. Volfens Bierman is het belangrijk dat je als directeur weet waar je het over hebt en dat je weet wat reizigers belangrijk vinden. 'Ook moet je op de hoogte zijn van wat je collega’s te verduren hebben als ze hun werk doen.' Uiteindelijk hoopt Bierman ook de tram en de Randstadrail te kunnen besturen.
4. Petrobras-topman kreeg 22 miljoen van SBM
Een voormalig topman van Petrobras heeft sinds 1996 ruim 22 miljoen dollar aan steekpenningen gekregen van SBM Offshore. Hij zou dat volgens Braziliaanse media hebben gezegd tegenover Braziliaanse onderzoekers. Pedro Barusco was hoofd van een afdeling van Petrobras en zou in die rol ruim 100 miljoen dollar aan steekpenningen hebben ontvangen voor het bedrijf. Naar verluidt wil Barusco met zijn biecht proberen uit de cel te blijven. Eerder deze maand schikte SBM Offshore met het OM in Nederland voor 240 miljoen dollar. Het ging daarbij om een corruptiezaak waarbij steekpenningen zijn betaald in Angola en Equatoriaal-Guinee. Ook in Brazilië, waar Petrobas actief is, werden al eerder aanwijzingen van omkoping gevonden.
5. Marijn Dekkers is beste van Duitsland
Marijn Dekkers, de Nederlandse ceo van het miljardenbedrijf Bayer, is in Duitsland door tijdschrift Managers Magazin uitgeroepen tot manager van het jaar. De jury prijst zijn rustige stijl en zegt dat hij gedisciplineerd en consistent leiding geeft aan het chemieconcern. Dekkers is sinds 4 jaar topman van Bayer en heeft vanaf het begin ingezet op het versterken van de innovatie en winstgevendheid van het bedrijf. Het aandeel van Bayer is sinds zijn aantreden verdubbeld in waarde. Eerder dit jaar maakte Dekkers bekend dat hij in 2016 vertrekt bij het Duitse bedrijf. Tegen MT vertelde hij in 2011 dat innovatie gevaarlijk is als strategie. Lees verder:
6. EU wil splitsing Google
Google is te machtig in Europa, vindt Europa. Naar verluidt zou het Europese Parlement bij de Europese Commissie aandringen op een splitsing van het Amerikaanse bedrijf. Daarvoor is een conceptmotie opgesteld, waar verschillende media over schrijven. Als Google nog langer wil opereren op de Europese markt, zou het bedrijf de zoekmachine moeten loskoppelen van de andere internetdiensten. 'Afscheiding van de zoekmachines van andere commerciële diensten moet worden gezien als een oplossing voor de dominantie van Google', citeert de Financial Times de conceptmotie van het Europees Parlement. Emerce schrijft dat een splitsing niet heel realistisch is, onder andere omdat het EU geen juridische middelen heeft om het af te dwingen.
7. Arcadis gaat metro New York beschermen
Arcadis moet de metro van New York beschermen tegen hoogwater. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen om een systeem te ontwerpen dat moet voorkomen dat laaggelegen metrostations blank komen te staan. Met de opdracht is een bedrag van 26 miljoen euro gemoeid. Dat heeft het bedrijf laten weten na berichtgeving van RTL Nieuws. De opdracht is verstrekt door de Metropolitan Transportation Authority, de dienst die het openbaar vervoer in New York regelt. Het is niet bekend hoeveel metrostations in de 'Big Apple' risico lopen op overstromingen. Het is ook niet bekend wanneer de bouw begint en klaar moet zijn. Het is de eerste keer dat Arcadis de opdracht krijgt om metrolijnen te beschermen tegen wateroverlast, verklaarde een woordvoerder. Hij kon nog niet aangeven hoeveel mensen aan het project zullen werken. New York werd in 2012 zwaar getroffen door de orkaan Sandy. Die richtte voor miljarden schade aan. De miljoenenstad werkt daarom aan een nieuwe waterkering en kijkt daarbij met een schuin oog naar Nederland.
8. 'Samsung neemt management op de schop'
De directie van Samsungs mobiele tak zit wellicht al in de zenuwen. Volgens de Wall Street Journal (WSJ) en Bloomberg wil Samsung het management op de schop nemen en vallen de slachtoffers bij Samsung Mobile. Volgens de WSJ zal J.K. Shin, die verantwoordelijk was voor de rise and (de kleine) fall van Samsung op de smartphonemarkt, waarschijnlijk zijn rol als co-ceo gaan verliezen. Bloomberg citeert een analist die stelt dat de hoogste leiders in de mobiele tak waarschijnlijk de prijs moeten betalen voor de recente tegenvallende resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf komt jaarlijks met veranderingen in zijn managementstructuur om doelen te stellen voor het komende jaar.
9. Getal van de dag: 22
Ziggo zal op 22 december van de beurs worden gehaald, schrijft Het FD (achter inlog). De kabelaar wordt overgenomen door het Amerikaanse Liberty Global, dat inmiddels 98,4% van de aandelen in handen heeft.
10. Koffieautomaat: Gamechanger print golfclub
Additive Industries, een van de 50 Gamechangers van 2014, heeft de eerste 3D-geprinte golfclub ter wereld ontwikkeld. Mede-oprichter Daan Kersten: 'Het begon als een grapje, maar het resultaat is zo goed dat we het aan golfclubfabrikanten willen gaan verkopen.' Het duurt 20 uur om een golfcluub te printen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.