1. DNB: gevolgen energiecrisis voor bedrijven beperkt, steun onnodig
Zelfs in een extreem scenario blijven de gevolgen van de fors gestegen energieprijzen voor het Nederlandse bedrijfsleven beperkt. Dat zegt De Nederlandse Bank, die Haagse steunmaatregelen, zoals tijdens de coronacrisis, daarom afraadt. Mocht het kabinet het advies in de wind slaan, dan adviseert DNB gerichte liquiditeitssteun in de vorm van garantstelling voor leningen, schrijft het FD.
Door recordwinsten in 2021 en het eerste kwartaal van dit jaar zijn bedrijven volgens DNB in staat eventuele verliezen zelf op te vangen. Wel worden enkele energie-intensieve sectoren zoals staal en chemie zwaar geraakt, maar die bedrijven zijn al toe zijn aan een ‘strategische heroriëntatie’ gezien de hoge CO₂-uitstoot, stellen de onderzoekers: zonder aanpassing zijn ze niet winstgevend bij aanhoudend hoge energieprijzen.
2. Tata Steel wil in 2045 klimaatneutraal zijn
Tata Steel Nederland wil in 2045 klimaatneutraal zijn. De staalfabrikant heeft een intentieverklaring ondertekend met de provincie Noord-Holland en twee ministeries. Die verklaring is niet bindend, maar moet wel leiden tot een forse reductie van CO2-uitstoot van het staalbedrijf.
Tata Steel geeft aan om in 2030 5 megaton minder CO2 uit te stoten. In 2020 stootte het bedrijf volgens de Nederlandse Emmissieautoriteit 5,6 miljoen ton aan CO2 uit. In 2045 wil het bedrijf dat alle uitstoot volledig gecompenseerd wordt. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) vindt de intentieverklaring een ‘belangrijke mijlpaal’.
3. Eén op de vijf Pride-sponsoren heeft geen concreet lhbtiq+-beleid
Een ruime meerderheid van de sponsoren en partners van Pride Amsterdam heeft een lhbtiq+-beleid. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. 74 bedrijven werden benaderd en 39 reageerden. Acht daarvan hebben geen concreet beleid.
Bedrijven die wel lhbtiq+-beleid voeren, hebben bijvoorbeeld adoptieverlof, dat dan even lang duurt als zwangerschapsverlof, of transitieverlof opgenomen in het personeelsbeleid. Het kan ook gaan om genderneutrale toiletten of inclusief taalgebruik op de werkvloer. Het gebeurde in het verleden weleens dat sponsoren of deelnemers van de Pride zich schuldig maakten aan pinkwashing. Dit houdt in dat bedrijven diversiteit en inclusie veinzen.
4. Topman NSI: effect thuiswerken op kantoren nog niet uitgekristalliseerd
Of werknemers meer thuis blijven werken na corona ligt nog niet vast. Dat zegt Bernd Stahli, topman van kantorenbelegger NSI, in een toelichting op de halfjaarcijfers, schrijft het FD. Bedrijven zijn volgens Stahli nog steeds aan het experimenteren met wat het beste werkt en een mogelijke recessie kan daar ook weer effect op hebben.
NSI blijkt weinig last te hebben gehad van het vele thuiswerken. ‘We hebben wel huurders gehad die een verdieping minder wilden huren. Maar die ruimte was snel weer verhuurd. De leegstand is vrij stabiel gebleven de afgelopen jaren’, zegt Stahli. De laatste maanden neemt het aantal mensen op kantoor volgens de topman ook weer toe.
5. Nieuwe baas private bank ING komt van Van Lanschot
Katja Kok (49) staat vanaf 1 november aan het hoofd van de Nederlandse private bank van ING, meldt De Telegraaf. De afgelopen vier jaar gaf ze leiding aan de vermogensbeheerdivisie in Zwitserland van Van Lanschot Kempen. Kok is de opvolger van Leon Wijnands. Hij wordt hoofd duurzaamheid bij ING Nederland.
Kok begon na haar studie economie & filosofie bij MeesPierson, waar zij vijftien jaar werkte. Tien jaar geleden stapte ze over naar Van Lanschot Kempen. In een interne verklaring schrijft ING dat Kok met haar 25-jarige ervaring in het vermogensbeheer de Nederlandse private bank van ING verder moet helpen groeien.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De recessie komt er niet, die ís er al
De Volkskrant besloot niet het oordeel van officiële rekenmeesters af te wachten of er sprake is van een recessie in Nederland, maar deed een rondvraag onder economen en bedrijven. Is er al iets te merken van een recessie? Ja, zeggen de bedrijven en economen. Volgens hen levert de tweede jaarhelft een milde recessie op, met twee kwartalen waarin het krimpcijfer met een nul begint.
Maar die neergang blijft beperkt als de consumenten niet in koopstaking gaan en Rusland niet zelf het gas afsluit. ‘Meer bewolking, maar nog geen plensbui’, zegt ING-econoom Marcel Klok. De economische neergang is ‘uiteraard vervelend’, vindt Luc Aben, hoofdeconoom van Van Lanschot, ‘maar dramatisch is anders’. Hij verwacht twee à drie slechte kwartalen. In de analyse kijkt het dagblad verder waar de krimp het eerst voelbaar is, of we moeten vrezen voor onze baan en hoeveel pijn de industrie lijdt.
7. Bij de koffieautomaat: Rechtszaak in VS om Skittles met ‘giftige’ kleurstof: ‘Niet geschikt om te eten’
Mars Incorporated, bekend om de productie van enorm veel snoepgoed, is in de VS aangeklaagd vanwege een stofje in Skittles. In de snoepjes zou het E-nummer titaandioxide zitten. Jenile Thames, inwoner van de stad San Leandro, heeft de rechtszaak aangespannen. Volgens de man zijn Skittles, vanwege het poeder, ‘ongeschikt voor menselijke consumptie’ omdat het een ‘verhoogd risico op een groot aantal gezondheidsproblemen’ geeft. Hij eist een schadevergoeding voor zichzelf en voor alle andere consumenten die het snoep hebben gegeten.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid kwam vorig jaar mei met de conclusie dat het niet zeker is dat het gebruik van het stofje in voedsel veilig is. Producten met titaandioxide mogen vanaf 7 augustus in de Europese Unie niet meer op de markt gebracht worden.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates