Plus: Google weer op vingers getikt, Verhofstadt beunt rijkelijk bij en Coca Cola snakt naar cafeïne.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Vestia is in trek
Beleggers uit de hele wereld azen op de Nederlandse huizen van de geruïneerde corporatie Vestia. Dat bevestigt Alexander Buijs van CBRE tegenover het FD, dat de kopers begeleidt. 'We krijgen telefoontjes tot uit Dallas en het Midden-Oosten aan toe', zei hij. Het zou gaan om 6.600 woningen van Vestia, dat een paar jaar geleden 2 miljard euro verloor omdat het met derivaten had gespeculeerd. Geinteresseerde beleggers kunnen tot vandaag voorwaardelijke biedingen uitbrengen op de woningen, die naar verwachting enkele honderden miljoenen moeten opbrengen.
2. Dirk Scheringa is terug
Over drie maanden is hij back in business: Dirk Scheringa. De bankier waar aanvankelijk iedereen van hield omdat hij zo normaal was gebleven en de voetbalclub AZ nieuw leven inblies, maar die na de val van zijn DSB de kop van jut was in Nederland. Met zijn nieuwe bedrijf CS Factoring heeft Scheringa een principe-afspraak gemaakt met de beoogde grootaandeelhouder van Lavide Adriaan de Gier om over 3 maanden het Damrak te betreden. Dit doet hij door een zogeheten reverse listing. 'De achterliggende gedachte is dat we via de beurs méér en goedkopere funding kunnen aantrekken,’ zegt Scheringa tegen Follow the Money. Hoewel De Gier met Scheringa afspraken heeft gemaakt, moeten de aandelen van het beursfonds nog aan hem worden uitgeven, waarover de aandeelhouders van Lavide morgen stemmen.
3. Weekbladpers houdt uitverkoop
Weekbladpers Groep (WPG) verkoopt 4 uitgeverijen, te weten Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum Polak & Van Gennep, aan de huidige directeur van WPG Paulien Loerts, die vanzelfsprekend directeur wordt van de nieuwe uitgeverij van 'fictie en non-fictie, van klassieken en spannende boeken', vertelde Loerts in een verklaring. Redacteuren en uitgevers verhuizen op 1 januari 2015 naar een nieuw pand in het centrum van Amsterdam. Schrijvers als Van der Heijden, Grunberg, Zwagerman en Van der Zijl verhuizen ook mee. Daarnaast maakte WPG bekend dat De Bezige Bij en A.W. Bruna samengaan in een constructie waarvan Bezige Bij-directeur Henk Pröpper directeur wordt.
4. Motorola wordt prijsvechter
Je moet wat in een markt waar je vroeger nog de lakens uitdeelde met je uitklaptelefoontjes, maar die tegenwoordig volledig gedomineerd wordt door Samsung en Apple. Motorola heeft zich na jarenlang achter de oren te hebben gekrabd eindelijk opnieuw uitgevonden en presenteert zich als de Aldi onder de smartphones. Vorig jaar introduceerde Motorola al de Moto G, een smartphone met 16 gieg geheugen die voor 219 euro over de toonbank ging, gisteren maakte het bedrijf bekend de Moto E binnenkort te lanceren, die een schamele 119 euro hoeft te kosten. De Moto E draait net als de Samsung S5 (+600 euro) op Androïd 4.4, maar heeft een scherm met een resolutie van slechts 540 bij 960 pixels (Samsung: 1920 x 1080) en is uitgerust met louter 3G.
5. Bondscoach Brazilië verdacht van witwassen
Luiz Felipe Scolari (foto boven), de bondscoach van de Goddelijke Kanaries, die favoriet zijn om het WK te winnen volgende maand in eigen land, wordt in Portugal door justitie verdacht van witwassen en belastingontduiking. Volgens de Portugezen gebeurde dit tijdens zijn bondscoachschap van Portugal rond 2004, toen ook het EK in Portugal plaatsvond en Portugal in de finale verrassend het onderspit delfde tegen Griekenland. Scolari zou voor 7,4 miljoen euro de belasting hebben ontdoken, gek genoeg met behulp van het Nederlandse bedrijf Flamboyant Sports, dat met het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum een contract sloot en waarmee Nike het recht op het gebruik van Scolari's naam en afbeeldingen kreeg. Volgens de Portugese justitie sloten vervolgens Chaterella Investors en Taliston Financial Corp op de Britse Maagdeneilanden eveneens contracten voor het gebruik van de rechten van Scolari met de nationale ploeg van Portugal, de voetbalbond en twee banken, bedragen die opliepen tot 7 miljoen euro.
6. Nederland kampioen deeltijdbanen
Hoewel in nagenoeg alle Europese landen deeltijdwerk de laatste 10 jaar is toegenomen, blijft Nederland de absolute koploper, zo meldt het CBS. In 2013 had 20 procent van de werknemers in de Europese Unie een deeltijdbaan, in Nederland ligt dat percentage op 50. Duitsland staat 2de op deze lijst, met 'slechts' 25 procent van de werkenden. Maar liefst 78 procent van de jongeren onder 25 jaar in Nederland werkt parttime, terwijl dat in de EU als geheel op 33 procent ligt. Bovendien werken vrouwen meer in deeltijd dan mannen. 'Van alle werkzame vrouwen, werkt driekwart in deeltijd', zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'Bij mannen ligt dat heel anders. Slechts een kwart van de mannen werkt in deeltijd.'
7. Google moet info verwijderen
Teleurgesteld waren ze, de mensen van Google in het Europese Hof van Justitie. Zij bepaalden namelijk dat Google in bepaalde gevallen en als iemand daarom vraagt, informatie uit zoekreusltaten moet verwijderen. De zaak kwam voor het Hof door een Spanjaard die het niet fair vond dat wanneer je googlede op zijn naam het bericht tegenkwam dat zijn in beslag genomen huis verkocht is. Volgens het Hof was dit inderdaad een inbreuk op zijn privacy. 'Een aanbieder van een internetzoekmachine die met zijn zoekmachine door derden op internet gepubliceerde of geplaatste informatie lokaliseert, automatisch indexeert, tijdelijk opslaat en uiteindelijk volgens een bepaalde volgorde ter beschikking stelt aan internetgebruikers, 'verwerkt' persoonsgegevens', aldus het Hof. Nu dit precedent is geschapen, kun je je voorstellen dat Google vreest dat honderdduizenden Europeanen Google verzoeken om privacygevoelige of irrelevante informatie te verwijderen.
Yahoo zit overigens in een beter vaarwater, aangezien ze gisteren de berichtenapp Blink hebben overgenomen, zo meldt Blink op hun blog.
8. Verhofstadt een graaier?
De Belgische kandidaatvoorzitter voor de Europese Commissie Guy Verhofstadt is de absolute grootverdiener van de vier kandidaatvoorzitters. Verhofstadt, oud-premier van België en tegenwoordig Europarlementariër verdiende in 2013 bovenop zijn basisalaris 230.000 euro. Zo vraagt hij voor een spreekbeurt 12.500 euro. Als vice-voorzitter van de rvc van pensioenuitvoerder APG kon hij in 2012 42.840 euro bijschrijven, de internationale scheepvaartgroep Exmar maakte vorig jaar 60.000 euro over en beursfonds Sofina beloonde Verhofstadt met 130.500 euro. 'Hij is Europarlementariër en daar wordt hij met 10.000 euro per maand rijkelijk voor betaald. Daar zouden veel mensen een moord voor doen. Om daar omgerekend per maand nog 20.000 euro bij op te verdienen, dat is gewoon graaien', zei Geert Wilders, die Mark Rutte opriep om de kandidatuur van Verhofstadt niet meer te steunen.
9. Getal van de dag: 6 procent
Volgens brancheorganisatie FME zullen in de technologische industrie dit jaar geen investeringen en groei van werkgelegenheid plaatsvinden. Toch is de stemming positief in de techsector, aangezien 7 op de 10 bedrijven een omzetgroei verwachten in 2014. De totale omzet van de sector zal daardoor met 6 procent groeien, aldus de FME, waar 2.400 bedrijven zijn aangesloten en die goed zijn voor een jaaromzet van 60 miljard euro.
10. Koffieautomaat: Ben jij een visuele denker?
Ben je slecht in het onthouden van namen, maar ben je beter in het onthouden van gezichten? Weet jij alles te vinden op je chaotische bureau totdat iemand denkt je een plezier te doen en de zooi opruimt en ordent? Zo ja, dan ben je ongetwijfeld een visuele denker en is daar niks raars aan. Zeker als je beseft dat genieën als Thomas Edison en Albert Einstein ook dergelijke denkers waren.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.