1. Sportschooldirecteur ontslagen na klikactie
Directeur Jasper Otting is ontslagen door sportschoolketen Big Gym. Otting had collega’s opgeroepen om anoniem bij gemeenten klachten in te dienen over vestigingen van Basic Fit. Ze zouden tegen ambtenaren moeten zeggen dat ze zich onveilig voelen omdat er meer dan 30 mensen in de concurrerende sportschool zijn. Big Gym-bestuurders Ali Güner en Claudio Santisi zouden ‘des duivels zijn over de eenmansactie’. Zij verbieden medewerkers gehoor te geven aan Ottings oproep, schrijft De Telegraaf.
2. Uber omzeilt Nederlandse ontslagregels
Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat Uber de Nederlandse ontslagregels heeft omzeild. Dit voorjaar kregen 200 van de 1.000 medewerkers op het Nederlandse kantoor te horen dat ze moesten vertrekken in verband met de gevolgen van de pandemie. Er werd een collectieve ontslagaanvraag ingediend bij het UWV, maar het taxibedrijf wachtte niet af. Het trof individuele regelingen met medewerkers waarbij ze 5 of 7 maandsalarissen meekregen. Tien personen weigerden te tekenen en weten nog steeds niet of ze rechtmatig zijn ontslagen. Uit interne documentatie van het UWV blijkt dat de aanvraag ‘niet compleet’ was en bovendien ‘tegenstrijdigheden’ bevat. FNV stelt dat de vaststellingsovereenkomsten met de vertrokken medewerkers ‘onder druk’ zijn getekend. Uber stelt in een algemene reactie conform de wet te hebben gehandeld.
3. VNO-NCW wil testsamenleving
VNO-NCW wil het aantal coronatesten fors opschroeven. Volgens de werkgeversvereniging is dat de enige manier om weer richting ‘het oude normaal’ te bewegen. In eerste instantie zou in regio’s met veel besmettingen die hele bevolking getest moeten worden. Als het virus is gedoofd kunnen horeca, theaters en kantoren weer open. Vanaf medio december zou ‘leven zoals in de zomer van 2020’ normaal kunnen zijn. In de laatste fase zouden er wekelijks 4,5 miljoen testen nodig zijn. ‘Die moeten dan nog allemaal worden ingekocht’, zegt voorzitter Ingrid Thijssen. Het plan zou per week 50 tot 100 miljoen euro kosten, maar die zouden ‘in het niet vallen’ bij het voorkomen van de economische schade die er is als we het niet doen.
4. FNV wil dat winkels Black Friday overslaan
FNV verzoekt de detailhandel om het jaarlijkse koopjesfeest Black Friday, dit jaar op 27 november, over te slaan. Bestuurders van de vakbond verzoeken ‘de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten’. Normaal trekt de dag een veelvoud van fysieke en online shoppers in vergelijking met een normale vrijdag. Het is volgens de vakbond onmogelijk om de anderhalve meter te waarborgen bij zulke druktes.
5. ‘We moeten leren van bosjesmannen’
Antropoloog James Suzman stelt in Het Financieele Dagblad dat kantoormedewerkers kunnen leren van de Bosjesmannen. De jager-verzamelaars zouden namelijk maar 15 uur per week werken, niet streven naar rijkdommen en daardoor ook geen schaarste kennen. ‘Wat werk verder zo bevredigend maakt, is doelgerichtheid. Helemaal mooi is het als meerdere doelen samenkomen in je werk: ambitie, je verdiepen in een onderwerp, geld verdienen omdat er brood op de plank moet komen.’ Suzman was van 2007 tot 2013 hoofd public affairs van De Beers, het diamantbedrijf dat ooit reclameerde dat een man minstens twee maandsalarissen moest stukslaan op een huwelijksring. Pure ironie.
6. Must read: Zo werd KLM gered van de ondergang
Toen de piloten weigerden akkoord te gaan met een langdurige loonverlaging dreigde minister Wopke Hoekstra de staatssteun aan KLM in te trekken. Hiermee zou het bedrijf ten aarde storten. In een reconstructie gaat Het Financieele Dagblad in op het wapengekletter dat achter gesloten deuren plaatsvond. Tussen KLM-topman Pieter Elbers en de vakbonden, tussen de acht vakbonden onderling en tussen de minister en KLM. De krant legt uit hoe Hoekstra met powerplay de laatste twee bonden liet buigen. Door hen onder druk te zetten kwamen piloten als ‘graaiers’ en ‘bankiers van de lucht te boek staan’, beschrijft de krant.
7. Koffieautomaat: Medewerker ontslagen na mondkapjesdiefstal
Een medewerker van Limburgs opslagbedrijf is ontslagen nadat hij drie dozen mondkapjes en een campingstoel had gestolen. Hij stelde toestemming te hebben van een collega en bovendien veilig te willen kunnen werken. De rechter maakte gehakt van deze argumentatie. Als administratieve medewerker had hij een eigen werkruimte en hij kon weten dat de collega niet bevoegd was om toestemming te geven. Het ontslag op staande voet is dus terecht en er hoeft geen ontslagvergoeding te worden uitgekeerd.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.