Plus: Lidl grootste retailer van Duitsland, Apple denkt over digitale creditcard en pijnlijke diefstal Coca Cola.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. D66: Verbied mega-banken in EU
D66 wil de vorming van enorm grote 'megabanken' in Europa wettelijk verbieden. Dat is nodig om te voorkomen dat belastingbetalers weer moeten bijspringen bij banken die 'te groot zijn om failliet te gaan'. D66-Kamerlid Wouter Koolmees pleitte zondag voor het verbod in het televisieprogramma Buitenhof. Zonder strenge regels kunnen bij overnames en fusies opnieuw heel grote banken ontstaan die onverantwoorde risico's nemen en te hoge rentes vragen voor hypotheken. De problemen bij banken die de hele financiële sector ontwrichtten, vormden een belangrijk aandeel in de internationale financiële crisis die in augustus 2008 begon.
2. SNS-ceo Van Olphen ziet omslag
Een jaar na de nationalisatie is SNS Reaal ‘uit de as herrezen’. Dat zegt Gerard van Olphen, bestuursvoorzitter van de bank-verzekeraar. ‘Ik herken de normen en waarden weer van vroeger’, aldus Van Olphen, die voor 2002 ook al werkzaam was bij SNS Reaal. ‘We zijn tenslotte voortgekomen uit de vakbeweging, eerlijk en eenvoudig te begrijpen producten zijn onze kracht en daar wil ik naar terug.’ Hoe de toekomst van de verzekeringstak Reaal eruit zal zien is volgens Van Olphen nog onduidelijk. Het NLFI, dat de aandelen van SNS Reaal beheert namens de Staat, brengt daarover in maart advies uit aan de minister van Financiën.
3. Lidl grootste retailer van Duitsland
De Lidl-groep is in Duitsland het grootste detailhandelsconcern van het land geworden. De holding waartoe Lidl behoort, de Schwarz Gruppe, meldde zaterdag over het boekjaar 2012-2013 een omzet van 67,6 miljard euro te hebben geboekt. Daarmee lost de Lidl-groep het Metro-concern af, dat in het boekjaar 2013 een omzet van 65 miljard euro heeft behaald. Metro is onder meer eigenaar van Media Markt, Saturn en de Kaufhof-warenhuizen. Behalve Lidl maken ook de Kaufland-winkels deel uit van de Schwarz Gruppe.
4. Apple denkt over digitale creditcard
Het Amerikaanse technologieconcern Apple verkent mogelijkheden om meer inkomsten te halen uit mobiele betaalsystemen. Apple beschikt al over een bestand met de gegevens van meer dan 400 miljoen creditcardhouders die aankopen doen in de iTunes Store. Deze gegevens zouden volgens analisten ook kunnen worden ingezet voor een systeem waarin de iPhone kan worden gebruikt als een nieuwe digitale creditcard. Het concern lanceerde vorig jaar al een verbeterde versie van zijn smartphone, de iPhone 5s, met vingerafdruktechnologie, waarmee vooralsnog alleen aankopen in de iTunes Store, App Store en iBooks Store kunnen worden bevestigd.
5. Reisaanbieder blijft jokken over prijs
Veel luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zijn nog steeds oneerlijk over hun prijzen. Drie kwart van de reisaanbieders adverteert met reizen of tickets die duurder uitpakken. Arkefly en KLM melden hun boekingskosten niet meteen (respectievelijk 15 en 10 euro), Center Parcs (29,50 euro) en Landal Greenparcs (23,50 euro) doen dat evenmin. Ook Sunweb, SchipholTickets, Vliegtarieven.nl, Sudtours en Jiba verbergen hun 25 euro boekingskosten. Opvallend is dat Ryanair en Easyjet hun zaakjes wel op orde hebben, net als AirBerlin, British Airways, China Airlines, Lufthansa en Wizz Air.
6. Rabo schrapt nog eens 2.000 banen
Rabobank schrapt de komende twee jaar nog eens tweeduizend arbeidsplaatsen. Het banenverlies vindt plaats bij de centrale organisatie in Utrecht, van waaruit de lokale kantoren worden ondersteund. Bij de organisatie in Utrecht werken in totaal 11.500 mensen. Rabo wil de komende twee jaar nog eens 220 miljoen aan kosten besparen. De bank kondigde aan de activiteiten in Nederland te willen herinrichten en daarbij te streven naar honderd lokale banken.
7. 'Kneuzen gaan naar Davos'
Gaat een topman naar het World Economic Forum in Davos, dan kun je er donder op zeggen dat het slecht gaat met zijn bedrijf. Althans, slechter dan zijn peers, zegt The Economist. Een redacteur zette de beursprestaties van de Davosgangers op een rij en concludeert dat ze stuk voor stuk slechter presteren dan de topmannen die niet naar Davos gaan. De Belgische krant De Standaard nuanceert het bericht. 'Grafieken zijn als bikini's: ze laten veel zien, maar verhulllen de essentie'.
8. Hennepkwekers zetten 800 mio om in Tilburg
In Tilburg wordt jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro verdiend met de illegale teelt van hennep. De omzet van de lokale drugshandel is daarmee even groot als de totale begroting van deze Brabantse gemeente van 200.000 inwoners. De burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, zegt dat de omvang van de hennepteelt in zijn stad 'niet uniek' is in Brabant.
9. Getal van de dag: 2,7 miljoen
De privéjet van de Brabantse vastgoedhandelaar Roger Lips is in de Verenigde Staten geveild. De opbrengst (2,7 miljoen dollar) gaat naar de bank BNP Paribas die in totaal ruim 21 miljoen dollar claimt van Lips. Het vliegtuig is officieel eigendom van een Nederlandse bv van Lips en staat al sinds september 2011 aan de grond op een vliegveld in de buurt van New York. De bv heeft bij BNP Paribas een lening van ruim 15 miljoen dollar openstaan. De renteschuld is opgelopen tot ruim 5 miljoen dollar.
10. De koffieautomaat: Pijnlijke diefstal Coca Cola
Coca-Cola heeft moeten toegeven dat er laptops zijn gestolen uit het hoofdkwartier in Atlanta met persoonlijke gegevens van 74.000 mensen. Volgens een woordvoerder van de frisdrankgigant zijn de computers inmiddels terug en zijn er geen aanwijzingen dat de gegevens zijn misbruikt. Van 18.000 mensen, voornamelijk (ex-)werknemers, was onder meer het sofinummer te achterhalen via de laptops. Zij krijgen een brief van het bedrijf met nadere uitleg. De gegevens hadden versleuteld moeten zijn, maar dat was niet gebeurd.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.