Plus: Nederlandse tabletproducent legt loodje, Jumbo sluit convenant en Thuisbezorgd-ceo koopt Duitse concurrent.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Coca-Cola: eigen cola eerst
Een historische fout of gezond zelfvertrouwen? Terwijl de wereld steeds minder trek krijgt in zoete bubbeldrankjes, legt frisdrankengigant Coca-Cola alle focus op zijn hoofdmerk. Het lijkt erop dat zoete, koolzuurhoudende frisdranken aan populariteit inboeten. Consumenten en overheden maken zich steeds meer zorgen over de gezondheidsrisico’s van zoete prik. Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers van Coca-Cola: de afgelopen 13 jaar zijn Amerikanen steeds minder van hun ‘nationale drank’ gaan drinken. Voor Coca-Cola Light zijn de cijfers helemaal dramatisch: een verkoopdaling van 19,2 procent. Maar de leiding van Coca-Cola wil daar niets van weten. Integendeel, het bedrijf gaat nog eens extra inzetten op zijn hoofdmerk. Marketing, marketing en nog eens marketing is de strategie van het bedrijf. Topman Muhtar Kent verhoogt het advertentiebudget met 1 miljard dollar voor de komende drie jaar. Afgelopen jaar gaf Coca-Cola 3,3 miljard dollar uit aan reclame.
2. Nederlandse tabletproducent legt het loodje
Hoge logistieke kosten van de tablet-tak zorgde voor het faillissement van computerbedrijf Sweex. De gedurfde actie van Leon Planken is mislukt. Na het succes dat zijn bedrijf Sweex boekte met routers en andere gadgets, dacht Planken er goed aan te doen een nieuwe markt aan te boren: goedkope mobiele apparaten. Maar die koerswijziging pakte verkeerd uit: Sweex is failliet. Onder de naam Yarvik bracht Planken tablets en smartphones op de markt, die hij in China liet produceren. 'Het waren echt goede dingen', zegt Planken tegen Quote. Maar hij bleek zich te hebben verkeken op het hoge aantal retourzendingen. 'We kregen 15 procent terug', aldus Planken.
3. Jumbo sluit convenant met belastingdienst
Jumbo Supermarkten mag zelf de kassatransacties van de bij de keten aangesloten franchisesupermarkten controleren op juistheid, mits ze daarbij de analysemethodes van de Belastingdienst volgen. Daartoe heeft Jumbo op 9 april een convenant gesloten met de Belastingdienst. De afspraken komen voort uit een groot fraudeonderzoek dat de fiscale opsporingsdienst FIOD twee jaar geleden deed bij ruim 100 voormalige Super de Boer-winkels, die kort daarvoor door Jumbo waren overgenomen. Het bleek dat 30 winkeliers jarenlang met hun kassa's hebben gerommeld, waardoor hun omzet kunstmatig werd verlaagd en er minder BTW werd afgedragen. Inmiddels is door de bij de fraude betrokken winkeliers via naheffingen en boetes ruim 7 miljoen euro betaald.
4. AH tekent Belgische gedragscode
De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn ondertekent de Belgische gedragscode met afspraken tussen onder meer landbouwers en supermarktketens. 'Iedereen die waarde toevoegt aan de keten moet er een goede boterham aan kunnen verdienen', stelt Albert Heijn België. De ondertekening van de gedragscode komt er na overleg met Vlaams minister-president Kris Peeters. Dat overleg was er gekomen na kritiek van landbouworganisaties. De Vlaamse land- en tuinbouwers trokken enkele weken geleden aan de alarmbel. Door de prijzenslag tussen de supermarktketens staan de prijzen die ze krijgen voor hun producten onder druk.
5. Gasunie-miskoop levert bestuurders 3 mio op
De vier bestuurders die bij Gasunie verantwoordelijk waren voor de miljardenmiskoop van een Duits gasnet, zijn allemaal vertrokken met goudgerande afscheidsregelingen. De regelingen waren samen goed voor ruim 3 miljoen euro, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Gedreven door de ambitie uit te groeien tot een grote Europese speler kocht Gasunie in 2008 voor 2,2 miljard euro het Duitse gasnet BEB. De overname draaide uit op een financieel fiasco. Omdat de Duitse overheid de gastransporttarieven verlaagde, moest Gasunie ruim 1,5 miljard euro afschrijven op de Duitse aankoop. Inmiddels zijn de verantwoordelijke bestuurders allemaal opgestapt
6. Thuisbezorgd-ceo Jitse Groen koopt Duitse concurrent
Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Takeaway, heeft een van zijn grootste concurrenten in Duitsland overgenomen. Ook heeft het bedrijf van de Nederlander Jitse Groen ruim 70 miljoen euro aan investeringen aangetrokken. De aangekochte Duitse bezorgsite voor eten, genaamd Lieferando, wordt samengevoegd met Lieferservice, een label dat al in handen was van Takeaway.com. Door het samenvoegen van de twee Duitse eetsites ontstaat een restaurantnetwerk waar meer dan zeshonderdduizend keer per maand wordt besteld. Duitsland is daarmee een van de grootste markten voor Takeaway, dat in negen landen maandelijks 1,7 miljoen maaltijden aan de deur bezorgd.
7. Zalm blijft nog even bij ABN
Gerrit Zalm is op de algemene aandeelhoudersvergadering van ABN Amro herbenoemd tot bestuursvoorzitter voor een periode van vier jaar. Dat maakte de bank vandaag bekend. Met uitzondering van Kees van Dijkhuizen, die vorig jaar al een nieuwe termijn van vier jaar kreeg, werden ook de overige bestuursleden herbenoemd. Rik van Slingelandt volgt Hessel Lindenbergh op als voorzitter van de raad van commissarissen. Begin maart maakte ABN Amro bekend dat Lindenbergh de bank verlaat. Van de zittende commissarissen werden Steven ten Have, Bert Meerstadt en Marjan Oudeman herbenoemd voor vier jaar. Annemieke Roobeek en Peter Wakkie zijn ook de komende drie jaar lid en Hans de Haan nog één jaar.
8. Blackberry wil stoppen met smartphones
BlackBerry overweegt helemaal te stoppen met het maken van smartphones. De Canadese fabrikant verdient geen droog brood met zijn smartphone-lijn en kiest door verlies bovenop verlies voor een nieuwe koers. 'Als ik geen geld kan verdienen met toestellen, doe ik niet mee in die markt', zegt ceo John Chen in interview met Reuters. De beslissingstijd die BlackBerry hier nog bij heeft, is volgens hem kort. Chen: 'Je moet op korte termijn leven. Misschien dat het vorige management de luxe had op de wereld te wachten. Ik heb die luxe helemaal niet. Ik maak verlies en verbrand geld.'
9. Getal van de dag: 0,8
De inflatie in Nederland is in maart gedaald naar 0,8 procent. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het laagste niveau in vier jaar tijd. Dat meldt het statistiekbureau vandaag. In februari was de geldontwaarding nog 1,1 procent. Een lage inflatie kan leiden tot deflatie waardoor geld juist meer waard wordt. Daardoor gaat de waarde van de schulden omhoog en treedt er een constante prijsdaling op.
10. Koffieautomaat: Heineken-ontvoerder overleden
De 'vijfde Heineken ontvoerder' Rob Grifhorst is gisteren in Amsterdam overleden. Grifhorst werd gezien als betrokkene bij de Heineken-ontvoering en heeft in 1983 enige tijd als verdachte vastgezeten. Hij werd door justitie op de korrel gehouden omdat het vermoeden bestond dat Grifhorst een deel van het losgeld dat nooit werd teruggevonden in zijn bezit had. Het vermoeden werd bevestigd door de geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl. Mogelijk is van het losgeld onroerendgoed gekocht in onder meer de rosse buurt van Alkmaar. Grifhorst heeft altijd ontkend het losgeld te hebben gehad.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.