Plus: minder omzet uit diensten voor Dell, Bill Gates weer rijkste, bouw blijft moeilijk voor Bam en Groupon-baas zegt au.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Bill Gates weer rijkste
Bill Gates, de 57-jarige oprichter van computerbedrijf Microsoft, is voor het eerst sinds 2007 weer de rijkste persoon op aarde. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. Hij neemt de plek over van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, die met zijn telecombedrijf América Móvil grootaandeelhouder is van het Nederlandse KPN. Volgens Bloomberg heeft Gates een fortuin van 72,7 miljard dollar (zo'n 56,5 miljard euro). Dat van Slim heeft een omvang van 72,1 miljard dollar. Gates overtroefde de Mexicaan omdat de aandelen Microsoft recent een flinke stijging hebben laten zien. Investeerder Warren Buffett neemt de derde plek in op de rijkenlijst met een vermogen van 59,7 miljard dollar. De eerste Europeaan is de nummer 4 van de index. De Spanjaard Amancio Ortega, eigenaar van kledingconcern Inditex. Dat bedrijf is de moeder van de Zara-keten. Ortega bezit 56 miljard dollar.
2. Christine le Duc wil warenhuis in
Seksspeeltjes zijn inmiddels maatschappelijk zo geaccepteerd dat het tijd wordt om shop-in-shoplocaties van Christine le Duc te openen in grote warenhuizen. In de Etos liggen de producten immers al jaren en binnenkort zijn de toys ook te koop via Bol.com. Dat zegt Serge van der Hooft, de ceo van moederbedrijf Beate Uhse op BNR. Beate Uhse is het grootste erotiekconcern van de wereld, in Nederland vooral bekend van Christine le Duc. Vijf jaar geleden heeft de Bijenkorf het gestest, maar dat bleek geen succes. Nu is de tijd er wel rijp voor, meent Van der Hooft.
3. Minder computers, meer diensten voor Dell
Dell heeft in het eerste kwartaal een 79% lagere winst geboekt door een daling in de verkopen van personal computers. De omzet van bedrijfsdiensten en software steeg met 12% tot $ 5,5 mrd Dat is goed nieuws voor oprichter en naamgever Michael Dell, die van de computergigant een aanbieder wil maken van computerdiensten voor bedrijven (net zoals HP en IBM) en zijn Dell om die reden van de beurs wil halen. Maar daarin oindervindt hij forse tegenstand van aandeelhouder Carl Icahn, die niet zo zeker is over deze koers. Michael Dell heeft de aandeelhouders $ 13,65 per aandeel geboden om Dell van de beurs te halen. Carl Icahn en een andere belangrijke aandeelhouder van Dell, Southeastern Asset Management, menen dat Michael Dell's bod van totaal $ 24,4 mrd te laag is voor een bedrijf dat probeert de grootste aanbieder van computer- en bedrijfsdiensten te worden. Zij willen een nieuw bestuur en extra geld of aandelen voor de aandeelhouders, aldus persbureau Reuters.
4. Bouwer Bam: 'Markt blijft moeilijk'
De omstandigheden in de Nederlandse bouwmarkt blijven heel moeilijk en er zijn geen tekenen van herstel. Dat zegt de Koninklijke BAM Groep, het grootste bouwbedrijf van Nederland. BAM kampte in het eerste kwartaal met een lichte daling van de omzet. Het concern had last van de lange koude winter, waardoor er minder dagen kon worden gewerkt. De omzet kwam uit op 1,4 miljard euro. Vooral in Nederland blijft de situatie lastig. "Daar groeien we zeker niet," zegt bestuursvoorzitter Nico de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "In andere landen zien we wel lichtpunten."
5. Hoera voor Abenomics
De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal – berekend op jaarbasis – 3,5 procent. Dat is een pril signaal dat Abenomics – de totaaloorlog tegen deflatie die premier Shinzo Abe ontketende – de decennialang kwakkelende economie een broodnodige stoomstoot geeft. 'Het economische beleid van het kabinet-Abe begint gevolgen te krijgen en dat laat zich vooral merken bij de consumenten, die meer uitgeven’, klopte de minister van Economie Akira Amari zich op de borst.' De consumptie, die goed is voor 60 procent van het bruto binnenlands product, steeg met 0,9 procent.
Volgens de Japanse regering gaven de Japanners meer uit aan ontspanning, auto’s en restaurantbezoekjes. Ook de export steeg met dank aan de snel tuimelende Japanse yen, onder meer door een stijgende uitvoer van auto’s naar de VS.
6. Onderzoek: Meer productie maakt EU concurrerender
Om de concurrentiepositie te versterken moet Europa vooral de productiesector worden vergroot. EU-functionarissen denken dat hiervoor vooral moet worden geïnvesteerd in technologie, energie en competenties van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit onderzoek van consultanskantoor Accenture in opdracht van Business Europe, de overkoepelende Europese bedrijfsvereniging waar ook het Nederlandse VNO-NCW bij aangesloten is. 82 procent van de ruim 500 ondervraagde bedrijfsleiders en beleidsmakers vindt dat het aandeel dat de productiesector heeft in het BBP van de EU omhoog moet. In plaats van de huidige 16 procent moet dat 20 procent worden om de concurrentiepositie te verstevigen.
7. Inflatie Nederland op niveau Roemenië
De inflatie in de maand april lag in Nederland met 2,8% ruim boven het gemiddelde van andere landen in de eurozone. Dat gemiddelde kwam uit op 1,2%. Samen met Estland en Roemenië behoort Nederland tot de hoogvliegers. De laagste inflatie werd gemeten in landen als Griekenland en Zweden. Dit blijkt uit metingen van Eurostat, het Europese statistiekbureau.
8. Familiebedrijf worstelt met opvolging
Opvolging binnen familiebedrijven is ingewikkelder geworden, waardoor er vaker een beroep wordt gedaan op advocaten notarissen. Dat blijkt woensdag uit een analyse van Fambizz.nl, platform voor familiebedrijven, dat vandaag de Fambizz Legal Top 30 publiceert. Familiebedrijven zijn verantwoordelijk voor 50 procent van het bruto nationaal product en een belangrijk deel van de werkgelegenheid. Fambizz zette de dertig belangrijkste juridische dienstverleners voor familiebedrijven op een rij. Uit haar analyse van de markt blijkt dat opvolgers steeds meer open staan voor fiscaal en juridisch advies.
9. Getal van de dag: 105
Het eerste kwartaal van 2013 moesten 105 kledingzaken de deuren sluiten. Dat is een stijging van 75 procent ten opzichte van vorig jaar.Voor veel kledingzaken duurt de crisis nu echt een paar maanden te lang. Omzetdalingen van meer dan 10 procent in vergelijking met vorig jaar, zoals afgelopen maart, worden veel winkeliers te veel. Vorig jaar moesten in dezelfde periode 60 zaken hun deuren sluiten.
10. De koffieautomaat: Groupon-baas zegt au
Groupon's co-ceo Eric Lefkofsky meldt aan het Amerikaanse BusinessInsider dat zijn vrouw hem geregeld fijntjes herinnert aan het bod dat Google deed op Groupon in 2010. Google bood 5,75 miljard dollar voor de coupon-startup, die een jaar later naar de beurs ging en daarna in moeilijk vaarwater terecht kwam. Op dit moment bedraagt de marktwaarde van Groupon slechts 4,54 miljard. En hoewel Lefkofsky meldt dat het weer allemaal goed komt met het bedrijf is hij ook zo eerlijk te onthullen dat zijn vrouw hem om deze kwestie "geregeld een por in de ribben geeft".
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.