1. Booking.com ontving 65 miljoen staatssteun
Het UWV heeft bekend gemaakt hoeveel loonkostensubsidie Nederlandse bedrijven tot op heden hebben ontvangen. Koploper is KLM dat 331,5 miljoen euro ontving onder de NOW-regeling. Dan volgt de NS met een bedrag van 74,3 miljoen euro. Opvallende derde is Booking.com. Het boekingsplatform ontving veel kritiek omdat het steun aanvroeg na miljardenwinsten. Het bedrijf keerde die winsten grotendeels uit aan aandeelhouders. Booking.com ontving 64,9 miljoen euro van de Nederlandse Staat. Het gaat wel om voorschotten. Het definitieve subsidiebedrag wordt vastgesteld als de omzetverliezen worden terugbetaald. NRC zette de steun van enkele bekende bedrijven in perspectief, zelf grasduinen tussen de 140.000 bedrijven die steun krijgen kan bij het UWV in een 2048 (!) pagina’s tellend document.
2. Prosus-baas Bob van Dijk pakt 38,5 miljoen
De Volkskrant publiceerde dit weekend zijn jaarlijkse lijstje met topinkomens. Bob van Dijk is de verrassende nieuwe nummer 1 met een jaarbeloning van 38,5 miljoen euro. Hiervan is het leeuwendeel afkomstig van een aandelenpakket. De Nederlander is bestuursvoorzitter van het Zuid-Afrikaanse Prosus dat een beursnotering heeft in Nederland. Prosus is de afgesplitste investeringstak van het media- en techconglomeraat Naspers en heeft een groot belang in de Chinese techreus Tencent. Over de gehele lijn stegen de topinkomens volgens de krant niet zo snel. Er waren ook forse dalingen, zoals Shell-baas Ben van Beurden die zijn beloning zag dalen van 20 miljoen naar 9,5 miljoen euro. Ook een kritische houding van (institutionele) aandeelhouders over topinkomens zou mogelijk meespelen.
3. Aparte rechtsvorm voor sociale ondernemingen
Naast de bv, nv en VOF moet het binnenkort ook mogelijk zijn om je onderneming in te schrijven als bvm, de maatschappelijke bv. Deze juridische status wil het kabinet reserveren voor ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen. Er moet een nieuwe wet komen waarin bedrijven moeten voldoen om deze status te vergaren. Eerst komt er een consultatieronde. ‘Wanneer de reacties binnen zijn, gaat het voorstel voor advies richting Raad van State. Als alles goed gaat, ligt het daar voor de verkiezingen van maart 2021’, zegt staatssecretaris Mona Keijzer. De erkenning zou een rol kunnen spelen bij aanbestedingen van d overheid.
4. Nina Storms verdacht van witwassen
Zakenvrouw Nina Storms, voorheen bekend als Nina Brink, wordt door justitie in Monaco verdacht van witwassen en vertrouwen. De Telegraaf meldt dat de 66-jarige onderneemster onder ‘juridische controle’ staat. Ze moet de rechter informeren als ze de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur verlaat. Naar verluidt gaat het om een bedrag van 15 miljoen euro. De rechtbank in Monaco heeft de Nederlandse politie verzocht om informatie over haar achtergrond en die van haar man Pieter Storms. Nina Storms ontkent de beschuldiging. ‘Het klopt gewoon niet. Ik ben slachtoffer, maar ga dat nu niet toelichten.’ Storms zegt volledig mee te werken aan het onderzoek.
5. La Place sluit kwart filialen
De Telegraaf meldt dat een kwart van de La Place-restaurants wordt gesloten door eigenaar Jumbo. De voormalige V&D-parel kostte het supermarktbedrijf tijdens de coronacrisis zo’n 7 miljoen euro per maand. Het gaat om 23 vestigingen waarvoor ‘onvoldoende toekomstperspectief’ is. De 480 medewerkers van de filialen worden vandaag verder bijgepraat. Jumbo CFO Ton van Veen geeft aan dat er gereorganiseerd moet worden. ‘In de anderhalvemetersamenleving moeten we duidelijke keuzes maken. Waar zien we slagingskans waar het wel kan en waar niet bijvoorbeeld.’
6. Must read: Het verhaal van de OV-chipkrakers
Dit weekend publiceerde NRC Handelsblad een interview met de twee jeugdvrienden die in 2017 de OV-chipkaart kraakten. Ze reisden twee jaar lang gratis naar hun werk tot dat ze werden opgepakt. ‘Het begon uit interesse’, vertelt een van de vrienden aan de krant. Ze wilden de uitspraak van Translink, het bedrijf dat de kaarten produceert, dat de kaart niet meer te kraken was testen. Het duo legt in het interview uit hoe ze te werk gingen. De rechter veroordeelde ze tot een schadebedrag van 15.000 euro en een taakstraf van 120 uur. Ze zeggen Translink nu te willen en kunnen helpen, maar het bedrijf wil dat niet. ‘We zijn niet met ze in gesprek gegaan, want deze mensen hebben een strafbaar feit gepleegd.’
7. Koffieautomaat: Elon Musk rijker dan Warren Buffett
Tesla-oprichter Elon Musk is sinds deze week rijker dan superbelegger Warren Buffett, aldus Bloomberg. Het aandeel Tesla steeg afgelopen vrijdag met 11 procent waardoor het vermogen van Musk, die ongeveer een vijfde van de aandelen bezit, met 6,1 miljard dollar aandikte. Musk is nu goed voor 70,5 miljard dollar. Buffett gaf deze week 2,9 miljard dollar aan goede doelen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.