Plus: Tesla en minister Kamp in energieopslag, 'Dieselgate' treft ECB en de 'softe' ontslagmethode van Deutsche Bank.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Bod van 95 miljard op SABMiller'
AB InBev brengt deze week een bod uit van 70 miljard pond (95 miljard euro) op concurrent SABMiller. Het zou de grootste overname door een Brits bedrijf ooit zijn, zo meldt de Sunday Times. Deze combinatie leidt tot een nieuwe bierbrouwerreus, die qua grootte op verre afstand gevolgd wordt door Heineken. Bekende merken van AB InBev, met hoofdkantoor in Leuven, zijn: Budweiser, Stella Artois en Corona, maar ook prijsvechters als Oranjeboom en Löwenbräu. Leuk weetje: voormalig Aegon-chef Kees Storm is voorzitter van de Raad van Commissarissen bij AB inBev. Bekende merken van 'South African Brewers' (SAB) Miller zijn Grolsch en Plisner Urquell.
2. Porsche werft intern nieuwe topman
Nu voormalig eindbaas Matthias Müller (62 jaar) de scepter zwaait bij het aangeslagen moederconcern Volkswagen, heeft Porsche Oliver Blume als nieuwe topman gestrikt. Blume (47) heeft sinds 2 jaar zitting in de Raad van Bestuur van Porsche. Hij begon in 1994 als trainee bij het Audi-concern en bleef daar tot 2003 werkzaam. Via tussenstappen bij SEAT en Volkswagen, is hij sinds 2013 productiedirecteur bij Porsche. In het eerste halfjaar kon de autofabrikant uit Zuffenhausen, nabij Stuttgart, goede cijfers laten zien. Zo was er een omzetgroei van 33 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014. De omzet de eerste zes maanden bedroeg bijna 11 miljard euro met een operationele winst van 1,7 miljard euro.
3. Tesla en minister Kamp onderzoeken energieopslag
Elon Musk, de oprichter en ceo van automaker Tesla, heeft in Tilburg een tweede assemblagefabriek geopend. Bij de opening was ook minister Kamp (EZ) aanwezig. EZ maakte van de gelegenheid gebruik om een 'partnerschap van vernieuwing' met Tesla aan te kondigen. Eerste wapenfeit is een gezamenlijk onderzoek naar nieuwe vormen van energieopslag. In de beide fabrieken worden de elektrische auto's voorzien van een accupakket en aandrijflijn. Over 'Dieselgate' zei Musk tegenover zakenkrant De Tijd: 'Het toont aan dat we de grenzen hebben bereikt bij wat fysisch mogelijk is om auto's op fossiele brandstoffen zuiniger te maken.' In 2017 wil Tesla met de Model 3, de gezinsauto die 35.000 dollar gaat kosten, de massa bereiken.
4. 'Dieselgate' treft ook Europa
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de aankoop van schuldpapier van Volkswagen stopgezet. Dit meldt de Financial Times. De ECB onderzoekt de schadelijke effecten van 'Dieselgate' op het grootschalig opkopen van obligaties. Het zou om opkoopbedragen gaan van 60 miljard euro per maand. Europa voelt behoorlijk wat nattigheid, nu de koers van Volkswagen vrij fors is gedaald. Het aandeel begon maandag 21 september op 141 euro en eindigde op 115 euro afgelopen vrijdag 25 september.
5. Deutsche Bank ontslaat met een 'Thank you'
Nieuwsdienst Bloomberg heeft de hand weten te leggen op een aantal interne documenten (e-mails, brieven en vertrouwelijke notities) van investeerdersbank Deutsche Bank. Er is onder meer in te lezen hoe iemand wordt ontslagen. Het ontslag van een voormalig handelaar, betrokken bij het Libor-schandaal, begint met een 'genereus' 'thank you for making yourself available for this call today'. Maar al snel wordt duidelijk dat de handelaar per direct de wacht aangezegd en kan fluiten naar een oprotpremie. Deutsche Bank schijnt al 2,5 miljard dollar aan boetes te hebben betaald vanwege betrokkenheid bij het Libor-schandaal.
6. Topman Strukton kraakt Mansveld
Multi-ondernemer Gerard Sanderink van Oranjewoud/Strukton heeft in de Telegraaf hard uitgehaald naar staatssecretaris Wilma Manveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Mansveld zou 'overbelast' zijn en haar ambtenaren zouden 'spelletjes spelen'. Ook zouden ambtenaren 'niet eerlijk zijn en zaken verdraaien. Niets is zuiver.' Sanderink vindt het niet terecht dat ProRail onder vuur ligt. Het is volgens hem een misvatting dat onder de vleugels van het ministerie 'opeens alles goed komt'. Voor Strukton, als grootste aannemer van het spoor en onderdeel van Oranjewoud, is ProRail een belangrijke klant. Bij de spoorbeheerder staat veel te gebeuren, nu de kersverse topman Pier Eringa, heeft aangekondigd vele managementlagen te gaan schrappen. Eringa heeft een CV vol met 'publieke ervaring', waaronder leidinggevende posities bij de NS, het politiekorps Flevoland, de gemeente Nijmegen en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.
7. Bas Groep vraagt uitstel van betaling aan
De Bas Groep, het moederbedrijf van de winkelformules Dixons, Mycom en iCentre, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Er werken zo'n 1.400 medewerkers bij het bedrijf, dat zo'n 200 winkels bestiert. Het personeel is per e-mail ingelicht over de ontstane situatie. Met een bewindvoerder wordt aan een doorstart gewerkt. De winkels blijven tot dusver nog geopend.
8. Hamburgerketen Quick verkocht
De van origine Vlaamse hamburgerketen Quick Restaurants wordt verkocht aan de Amerikaanse investeerder Oaktree Capital Management. Dit meldt De Tijd op basis van bronnen dichtbij de zaak. Quick, opgericht in 1971 door de Belgische baron François Vaxelaire, geldt als de derde hamburgerketen van Europa en is in Frankrijk het meest populair na McDonald's. Er werken in totaal 19.000 mensen. Zij worden vandaag ingelicht over het nieuws.
9. Getal van de dag: 100 miljoen euro
Dat bedrag 'schenkt' topman Frédéric Gagey van vliegtuigmaatschappij Air-France aan zijn personeel als de aanstaande reorganisatie een 'succes' wordt. Dit zei bij in gesprek met het Franse zondagblad Le Journal du Dimanche. Eerst het zuur en dan het zoet, luidt het credo. Eerst worden de lonen de komende jaren bevroren, ook van de piloten. Maar zodra de kostenbesparingstargets eind 2017 zijn behaald, volgt een bonus van 100 miljoen euro. Wel verspreid over de meer dan 100.000 medewerkers weltestaan, dus zeg een 1.000 euro per persoon. Gagey ziet meer heil in lagere personeelskosten dan om mensen te ontslaan zoals concurrenten British Airways, Iberia en Delta onlangs deden.
10. Koffieautomaat: de VR-bril voor de massa
De Gear VR van Oculus en Samsung moet de virtual reality (VR)-bril voor de massa worden. Het hebbeding kost slechts 99 dollar en is te koppelen aan high end apparaten van Samsung. Met de lage instapprijs wil Facebook, eigenaar van VR-maker Oculus, onder meer de gamermarkt bedienen. De gamer kan in ieder geval zijn hart ophalen, getuige onderstaand filmpje.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.