1. Bijna een op de vijf fabrieken heeft leveringsproblemen
Steeds meer Nederlandse bedrijven kunnen niet meer op tijd leveren. In bijna een op de vijf fabrieken hapert de productie omdat materialen alsmaar niet binnenkomen. Dat blijkt uit een analyse van ING. Er zijn op dit moment wereldwijd problemen bij de levering van grondstoffen en onderdelen (waaronder chips). Dat komt omdat de vraag daarnaar als gevolg van de coronapandemie aanvankelijk instortte – waarop natuurlijk werd gereageerd door de toeleveranciers – maar de laatste maanden weer razendsnel aantrekt. De NOS spreekt van een wereldwijde leveringsschok. De consument zal dat gaan merken, want fabrikanten en winkeliers moeten hun hogere inkoopprijzen uiteindelijk doorrekenen aan de klant.
2. Lonen stijgen gemiddeld met bijna 2 procent
In de cao’s die dit jaar tot nu toe zijn afgesproken, stijgen de lonen met gemiddeld bijna 2 procent. In mei gingen de lonen in de dertig overeengekomen nieuwe cao’s zelfs alweer ‘bijna ouderwets’ omhoog met 2,2 procent. Werkgeversvereniging AWVN spreekt in de Telegraaf van de grootste loonstap dit jaar. De stijging is te verklaren doordat het consumenten- en producentenvertrouwen aantrekt nu steeds meer Nederlanders gevaccineerd zijn. Ook lijkt de inflatie behoorlijk toe te nemen. Vorig jaar stegen de lonen gemiddeld met 2,3 procent.
3. Opnieuw boete voor Google vanwege machtsmisbruik
De Franse mededingingsautoriteit heeft Google een boete van 220 miljoen euro opgelegd omdat de techgigant misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie op de online advertentiemarkt. De boete maakte deel uit van een groter pakket aan maatregelen dat met Google is afgesproken, meldt NRC. Volgens de Franse toezichthouder werden concurrenten van Google, zoals uitgevers van (mobiele) sites, sterk benadeeld. Tegelijkertijd werden mediabedrijven getroffen doordat ze mogelijke advertentie-inkomsten misliepen. Eerder kreeg Google ook al een boete van 180 miljoen euro van de Italiaanse kartelwaakhond. De Europese mededingingsautoriteit is nog bezig met een onderzoek.
4. Coördinator inkoopprogramma: Van Lienden geen betrouwbare partner
Sywert van Lienden en zijn zakenpartners logen over het ondertekenen van een convenant waarin onder meer stond dat partijen zonder winstoogmerk zouden werken. Dat heeft de voormalig coördinator van de inkoop van medische hulpmiddelen, Rob van der Kolk, gezegd in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. De deal met Van Lienden, waarin hij voor 100 miljoen euro aan mondkapjes verkocht, was volgens Van der Kolk bovendien niet nodig . Er waren inmiddels al voldoende mondkapjes geregeld. Hij zegt dat ‘zeker een rol dat heeft gespeeld’ dat er in de media veel aandacht was voor de tekorten aan allerlei hulpmiddelen. Volgens Van der Kolk sprak Van Lienden over mondkapjes als ‘het nieuwe goud’ en had hij af en toe het gevoel ‘Sywert praat erover, wij doen het’.
5. Toyota maakt excuses voor vernederen werknemer
Het Japanse autoconcern Toyota heeft excuses aangeboden aan de familie van een werknemer die vier jaar geleden zelfmoord pleegde. De man was daarvoor herhaaldelijk vernederd en geïntimideerd door zijn baas. Toyota trof eerder dit jaar al een financiële schikking met de familie. Het concern heeft volgens de Telegraaf verder verschillende maatregelen genomen om nieuwe pesterijen binnen het bedrijf te voorkomen. De leidinggevende is volgens Toyota gestraft, maar details daarover gaf de autobouwer niet.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: 40 ruimtes voor online vergaderen in hoofdkantoor PostNL
Het hoofdkantoor van PostNL verhuist de komende weken naar het monumentale Stationspostgebouw in Den Haag. Om de vele honderden thuiswerkers te verbinden met kantoor komen er maar liefst veertig speciale ruimtes om te vergaderen op afstand, schrijft het FD. De inrichting van het kantoor, die al gepland was voor de coronapandemie, is naar aanleiding van de ervaringen van het afgelopen jaar veranderd. PostNL heeft het aantal werkplekken fors beperkt. Voor iedere twee medewerkers is nu nog één flexibele werkplek beschikbaar.
7. Zoom-topic: Jeff Bezos gaat na zijn pensioen de ruimte in
Een van de eerste dingen die Amazon-ceo Jeff Bezos doet als hij in juli het stokje overdraagt aan zijn opvolger is een reis maken. Geen gewone reis zoals andere pensionado’s, maar een ruimtereis met zijn eigen raket. Bezos maakt samen met zijn broer Mark deel uit van de bemanning van de New Shepard, meldt persbureau Bloomberg. Dat is de raket die Bezos’ bedrijf Blue Origin heeft ontwikkeld. ‘Al sinds ik vijf jaar oud ben, droom ik ervan naar de ruimte te reizen’, zegt Bezos. ‘Op 20 juli maak ik die reis samen met mijn broer. Het grootste avontuur, met mijn beste vriend.’ Er is nog plek voor een derde bemanningslid. Die plek wordt geveild. Het hoogste bod tot nu toe: 2,8 miljard dollar.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates