Plus: Kostprijs goud 10,5 miljoen – A1 nog even dicht en weer staking bij EasyJet.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Betaalde Tencent te veel voor Finse gamesmaker Supercell?
Het was een verrassende overname in juni. Het Chinese Tencent, het bedrijf achter WeChat, kocht de Finse gamesmaker Supercell tegen een waardering van ongeveer 10 miljard dollar. Dat lijkt nu een beetje aan de hoge kant. Supercells nieuwste spel Clash Royale lijkt in sneltreinvaart de interesse van de doelgroep te verliezen. De omzet uit het spel zou in enkele maanden gehalveerd zijn tot 62 miljoen dollar schrijft The Wall Street Journal. Jongeren lijken al hun tijd nodig te hebben voor het spelen van Pokémon Go van concurrent Niantic.
2. Ook maandagochtend file op de A1
Rijkswaterstaat is nog niet helemaal klaar maandagochtend met de werkzaamheden bij Muiden. In de loop van maandag is de nieuwe A1 bij Muiden, compleet met het grootste aquaduct van Europa en een gloednieuwe spoorbrug, waarschijnlijk wel gereed.
3. Productie VW Golf en Passat stilgelegd vanwege conflict met leverancier
Prevent Group en ES Automobilguss, toeleveranciers voor het Volkswagenconcern voor onderdelen van respectievelijk autostoelen en versnellingsbakken, hebben hun leveringen aan Volkswagen nog altijd niet hervat. De voorraden van de assemblagefabrieken zijn inmiddels op en dus is Volkswagen genoodzaakt ook de productie van de VW Golf stil te leggen, schrijft Bloomberg. Eerder moest de assemblage van de Passat al worden gestaakt. De toeleveranciers willen tientallen miljoenen schadevergoedingen van Volkswagen vanwege contractbreuk.
4. 'Uber-concurrent Lyft hengelde vergeefs naar overname'
Lyft, dat net als Uber taxidiensten door particulieren faciliteert, is al een tijdje in gesprek met potentiële partijen die het bedrijf over zouden kunnen nemen. Hoewel Lyft volgens The New York Times nog 1,4 miljard dollar in reserve heeft, lijkt het bedrijf toch vooral op zoek naar meer geld om de race met Uber vol te houden. Tot nu toe heeft echter niemand toegehapt, ook grootaandeelhouder General Motors niet.
5. Weer staking EasyJet
De piloten van EasyJet leggen maandagochtend in Amsterdam voor de vierde keer in korte tijd het werk neer. De Vereniging voor Verkeersvliegers is nog steeds niet tevreden met het voorstel van de directie. De staking duurt tot 12.00. Eerder dit weekend hadden passagiers op Schiphol last van stiptheidsacties van het personeel bij de bagage-afhandeling.
6. 10,54 miljoen euro is de prijs voor goud
Een winnaar van een gouden plak in Rio ontvangt 25.000 euro bruto. Maar de kostprijs van zo'n medaille ligt als je de investeringen meeneemt dit het vergt vele malen hoger. Op de Universiteit van Utrecht rekenden ze het uit en kwamen ze op een bedrijf van 10,54 miljoen euro per gouden medaille. Je zou het misschien niet denken, maar de Nederlandse medailles waren daarmee een koopje, zo stellen twee hoogleraren in het Financieele Dagblad. In weinig landen was de Return on Investment zo hoog.
7. Sportarena's in Rio worden scholen
Wat doe je na de Olympische Spelen met al die sportfaciliteiten? Een deel kun je natuurlijk blijven gebruiken, maar de Olympische Spelen creeëren meestal veel meer sportinfrastructuur dan zelfs een grote stad als Rio kan gebruiken. In Rio lijken ze dit probleem goed te hebben doordacht. Zo wordt het handbalstadion afgebroken en worden van de bouwmaterialen scholen gebouwd, zo valt te lezen op Vox.com. De auteur benadrukt wel dat in de aanloop van de spelen 80.000 mensen hun huis, niet zelden onder lichte dwang, hebben moeten verlaten.
8. Manager van de dag: Arjan de Vries (Brunel)
Arjan de Vries vertrekt na twee jaar al weer bij consultant en detacheerder Brunel zo laat het beursgenoteerde bedrijf weten in een verklaring. De Vries was als lid van de raad bestuur verantwoordelijk voor de olie en gassector. Dat is met de huidige olieprijzen geen prettige sector om onder je te hebben. Olie en gasbedrijven stellen massaal investeringen uit en hebben dus ook minder behoeft aan de diensten van Brunel. Ceo Jan Arie van Barneveld and cfo Peter de Laat vormen nu met zijn tweeën het bestuur.
9. Grafiek van de dag:
10. Koffieautomaat: Huis te koop voor 1 miljard euro
Wie dacht dat in Amsterdam de huizen duur waren, die moet maar eens in Nice gaan kijken. In Saint-Jean-Cap-Ferrat nabij de Zuid-Franse stad staat het voormalige buitenhuis van de Belgische koning Leopold II te koop. Leopold liet het huis waarschijnlijk bouwen van het geld dat hij verdiende over de ruggen van de Congolezen. Belgische Congo was zijn persoonlijk eigendom.
Op dit moment is het huis van Suzanne Marnier-Lapostolle, wier familie een fortuin verdiende met de verkoop van cognac. De vraagprijs is 1 miljard euro, maar dan ben je wel de buurman van Andrew Lloyd Webber en van Paul Allen, de mede-oprichter van Microsoft. Het huis heeft 10 slaapkamers en een reusachtig zwembad. Nieuwsgierig? De Daily Mail heeft wat foto's online staan.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.