#1. Besmettingen lopen op, maatregelen niet soepeler
Het is niet uitgesloten dat het kabinet voor Kerst nog met strengere maatregelen komt om het coronavirus in te dammen. Het kabinet vindt dat het niet goed gaat met de besmettingscijfers en de cijfers in ziekenhuizen. Voorlopig worden maatregelen in elk geval niet versoepeld, mogelijk komen er dus nog verzwaringen. Als extra maatregelen nog voor de Kerst nodig zijn, wordt dat op 22 december bekendgemaakt. Premier Rutte sprak op de persconferentie van ‘een hard gelag’. ‘We hadden het anders gewild maar het gaat echt niet goed.’ Voor de horeca had premier Rutte niet veel perspectief op de korte termijn. Het aantal IC-opnames moet eerst flink terug, zei hij. ‘Dan kan er weer iets, bijvoorbeeld met restaurants. Cafés is echt wat anders, want daar sta je wat dichter op elkaar, zeker als je drank ophebt.’
#2. Het nieuwe Heineken is jong, tech savvy en zuinig
Heineken-topman Dolf van den Brink (foto) werkt onder de codenaam Evergreen aan een nieuwe strategie. De top is verjongd en de bierbrouwer moet honderden miljoenen besparen, om die deels te herinvesteren in toekomstige groei. Ook experimenteert Heineken met nieuwe producten, zoals de alcoholhoudende bruisdrank hard seltzer. Volgend jaar krijgt het publiek de nieuwe strategie te horen. Inclusief de topman zijn acht van de elf hoogste managers nieuw op hun post. Ronald den Elzen kreeg een post toebedeeld die tot nu toe nog niet bestond: chief digital & technology officer, een teken van het groeiende belang van digitalisering bij de bierbrouwer.
#3. Leegloop bij Shell vanwege te weinig vergroening
Meerdere hoge managers bij Shell zijn opgestapt vanwege onenigheid over hoe snel het olie- en gasconcern moet overschakelen op groenere brandstoffen, aldus de Financial Times. Ze vertrokken enkele weken voordat Shell zijn nieuwe strategie voor de energietransitie bekendmaakt. Sommige opgestapte managers wilden volgens de ingewijden een snellere verschuiving van olie naar groene brandstoffen, maar daar wil het topmanagement niet aan. Het zou gaan om onder anderen Marc van Gerven (die de zonne-, opslag- en windactiviteiten bij Shell leidde), Eric Bradley (die bij de energiedivisie van Shell werkte) en Katherine Dixon (die in het team voor de energietransitie zat). Ook Dorine Bosman, onderdirecteur van Shells winddivisie, zou het bedrijf gaan verlaten.
#4. Ruim zestig procent minder vluchten
Het aantal vluchten van en naar Nederland sinds 1 maart is 61 procent kleiner ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal passagiers bleef van maart tot en met oktober als gevolg van de coronacrisis 82 procent achter op het volume van een jaar eerder, meldt Eurocontrol dinsdag. In totaal vlogen 48 miljoen passagiers minder via ons land, aldus de Europese organisatie die de luchtverkeersleiding ondersteunt. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 werden 297.000 vluchten minder uitgevoerd. De hardste klappen vielen op Schiphol, waar het aantal vluchten in de eerste week van december 63 procent kleiner was dan een jaar eerder. Kofferproducent Samsonite kondigde gisteren aan minder koffers te gaan maken, en meer rugzakken.
#5. Levensverzekeraar Conservatrix failliet
Conservatrix is dinsdag door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard, op verzoek van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Een korting op de rechten van tachtigduizend polishouders is daarmee onvermijdelijk geworden. De levensverzekeraar had onvoldoende kapitaal om aan al zijn verplichtingen tegenover de verzekerden te voldoen. Het is voor het eerst sinds 1993 dat er een verzekeraar failliet gaat. Toen ging het om de kleine levensverzekeraar Vie d’Or, waar de Verzekeringskamer ingreep. Nu was het DNB, dat in september al een stille curator bij de verzekeraar uit Utrecht had geplaatst.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
#6. Must read: Twee horecaondernemers doen de boeken open
Dinsdagavond maakte de regering bekend dat de horeca voorlopig dicht blijft. Voor de Volkskrant openen twee horeca-ondernemers hun kasboeken om te illustreren hoe diep ze zichzelf in de schulden hebben moeten steken. John Paulus, eigenaar van café Forum en café Paulus in Maastricht, en Ron Okhuijsen, eigenaar van restaurant Goesting in Utrecht. ‘Dit is Kafka’.
#7. Koffieautomaat: Unox Nieuwjaarsduik komt dit jaar uit blik
De traditionele Nieuwjaarsduik met de bekende trouwe sponsor Unox gaat niet door dit jaar. Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland, organisator van de jaarlijkse duik in Scheveningen, heeft samen met het bureau Being There en Unox een alternatief bedacht: soepblikken met zeewater voor thuis, om alsnog een frisse ‘duik’ te nemen op Nieuwjaarsdag. Om het geheel meer officieel te maken is Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag gevraagd om het eerste soepblik met zeewater te vullen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap updates