1. Steeds meer bedrijven worstelen met vaccinweigeraars
Mag je werknemers die zich weigeren te laten prikken de toegang tot je bedrijf verbieden? Ja, maar niet zomaar, zegt rechtsverzekeraar DAS op BNR. Een werkgever mag een vaccinweigeraar vràgen om thuis te blijven vanwege de gezondheidsrisico’s voor collega’s. Maar dwingend opleggen mag niet. Bovendien is het bedrijf ervoor verantwoordelijk dat iemand thuis goed kan werken. Ook moet duidelijk zijn dat voldoende afstand bewaren op het werk niet altijd lukt. Volgens DAS melden steeds meer bedrijven zich met vragen rond de terugkeer van hun personeel op kantoor. Dat merkt ook werkgeversvereniging AWVN.
2. Bransons ruimtevaartbedrijf naar de beurs
Virgin Orbit, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson, krijgt een notering aan de Nasdaq, de Amerikaanse techbeurs. Dat gebeurt volgens het FD via een fusie met NextGen Acquisition Corp II, een zogenoemde spac. Dat is in feite een genoteerde zak geld, die op zoekt gaat naar een bedrijf om te kopen. Investeerders, waaronder Boeing en AE Industrial Partners, hebben al toegezegd om 100 miljoen dollar in Virgin Orbit te steken. De fusie zal het bedrijf, dat vooral satellieten lanceert, naar verwachting een kleine 500 miljoen opleveren. Dat geld wil Branson gebruiken om Virgin Orbit verder te laten groeien.
3. Ondernemers vol goede moed over komende 12 maanden
Bedrijven lijken de coronacrisis alweer te boven, schrijft de Telegraaf. Bijna 90 procent van de ondernemers is positief over de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Kleinere bedrijven zijn wel iets minder optimistisch dan grotere en hebben ook meer behoefte aan financiering, blijkt uit de Conjunctuurenquête van het CBS en de Kamer van Koophandel. Ook kan nog niet in alle sectoren de vlag uit. In de horeca en in de cultuur, sport en recreatie zijn ondernemers somberder. In de horeca stoppen relatief ook de meeste bedrijven zonder een faillissement, maar wel met een restschuld.
4. Veel ondernemers oververzekerd tegen claims van klanten
Tweederde van de ondernemers heeft een verzekering tegen een mogelijke schadeclaim van een klant of opdrachtgever. Denk aan een ober die wijn morst op de blouse van een klant of een aannemer die een glasplaat laat vallen. Dat blijkt uit onderzoek van onlinebank Knab die 4500 zakelijke klanten vroeg naar hun ervaringen. Slechts 5 procent van de ondernemers gaf aan in het verleden één of meer keren succesvol aansprakelijk te zijn gesteld voor schade. Ze zijn dus behoorlijk oververzekerd, concludeert het AD. Zeker als je bedenkt dat het schadebedrag vaak meevalt.
5. Pfizer koopt fabrikant kankermedicijn voor kleine 2 miljard
Farmagigant Pfizer neemt het Canadese Trillium Therapeutics over, een specialist in innovatieve immuuntherapie. Het Amerikaanse concern had al een klein belang in Trillium, maar neemt het bedrijf nu voor 2,26 miljard dollar (bijna 2 miljard euro) helemaal over. Met de overname wil Pfizer zich volgens de Belgische zakenkrant de Tijd focussen op de behandeling van patiënten met leukemie. Vorig jaar werd deze vorm van kanker bij meer dan 1 miljoen mensen vastgesteld.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Kerstinkopen lastiger door problemen in de scheepvaart
De problemen in de scheepvaart worden erger, constateert nieuwszender CNN. Een aantal grote havens is vanwege het uitbreken van het deltavirus onder medewerkers gesloten, de wachttijden lopen steeds verder op en dat geldt ook voor de kosten van het containervervoer. Slecht nieuws voor mensen die inkopen willen doen voor de feestdagen later dit jaar. Bedrijven als Adidas, Crocs en Hasbro (de speelgoedgigant) waarschuwen nu al voor aanvoerproblemen. Dat fantastische paar sneakers of die interactieve knuffel zijn misschien straks wel niet te krijgen. Over hogere prijzen heeft niemand het nog, maar het is nog geen december.
7. Zoom-topic: Facebook hield rapport over populaire verhalen tegen
Volgens een recent rapport van Facebook zouden vooral onschuldige berichtjes het goed doen op het sociale netwerk. Denk aan kattenfilmpjes en recepten. Die conclusie leidde tot verbazing. Nu blijkt dat Facebook een eerdere versie van het rapport heeft tegenhouden. Daar kwam volgens de Volkskrant, die zich baseert op The New York Time, een heel ander beeld uit naar voren: een verhaal met een kop die suggereerde dat een arts uit Florida was overleden omdat hij een coronavaccin had gekregen, was in de eerste drie maanden van dit jaar het meest bekeken Facebook-bericht. Alleen is dat een uitkomst die Facebook wat minder graag naar buiten brengt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates