Plus: KPMG-ceo: 'Met de kennis van nu', ex-Genzyme-ceo Henri Termeer start nieuw avontuur en 1,5 miljoen Tinderende Nederlanders.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. BAM gaat hypotheken verkopen
Bouwbedrijf BAM gaat zelf hypotheken verkopen, zo meldt Cobouw. AM, een projectontwikkeldochter van het bedrijf, investeert samen met website Frozn in een nieuwe organisatie die hypoteekoffertes via internet aan zal bieden. Dit moet woningkopers tijd- én geldwinst gaan opleveren. Er kunnen niet alleen hypotheken voor nieuwbouwwoningen van BAM worden afgesloten, ook bestaande woningen en nieuwbouwwoningen van andere ontwikkelaars kunnen via het platform aan een hypotheeklening gekoppeld worden, aldus het vakblad. Komende week zal het nieuwe hypotheekbedrijf officieel worden gelanceerd.
2. Henri Termeer (ex-Genzyme) in nieuw bedrijf
De Nederlandse topbestuurder Henri Termeer, die in het verleden biotechbedrijf Genzyme mede groot maakte, stapt in een nieuw medicijnavontuur. Samen met enkele oud-collega's en wetenschappers zit Termeer achter start-up Lysomal Therapeutics, een bedrijf uit Cambridge dat maandag bekend maakte 4,8 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald te hebben. Lysomal Therapeutics richt zich op neurodegeneratieve ziekten, ziekten waarbij het zenuwstelsel afsterven, zoals Parkinson. Termeer, die in het verleden door MT werd benoemd tot wereldmanager, is ook strategisch adviseur bij het Leidse biotechbedrijf Prosensa, dat vorig jaar naar de Amerikaanse beurs ging.
3. KPMG-ceo: 'Geloofwaardigheid niet aangetast'
Jurgen van Breukelen treedt terug als ceo van KPMG. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt in een persbericht. Volgens het bedrijf is de reden hiervoor 'de keuze om alle aandacht binnen en buiten het bedrijf volledig op de vorderingen in het verandertraject te kunnen richten', maar eigenlijk was zijn positie gewoon onhoudbaar geworden. De laatste tijd lagen zowel KPMG als Van Breukelen zelf onder vuur door verschillende affaires. Zo was het bedrijf betrokken bij fraude bij Ballast Nedam en kwam Van Breukelen zelf in opspraak door een omstreden privébelegging in Blaricum. 'Met de kennis van nu kun je zeggen dat we het destijds niet hadden moeten doen. Maar dat is niet zozeer een kwestie van moraliteit, maar meer van voortschrijdend inzicht', vertelt hij daar over tegen Het FD (achter inlog). Hij zegt dat zijn geloofwaardigheid niet is aangetast.
4. Praxis en Formido in de etalage
Winkelconcern Maxeda onderzoekt wat het moet doen met zijn vier doe-het-zelf-ketens Praxis, Formido, Brico en Plan-It. Het bedrijf zegt de strategische opties te verkennen. Onder Maxeda vallen 365 winkels in Nederland, Belgie en Luxemburg. J.P. Morgan en Citi zijn als adviseurs ingehuurd om een studie te doen naar alle strategische opties, waaronder ook verkoop valt. Voor het einde van het jaar wil Maxeda knopen doorhakken.
Lees hier meer over de ongewisse toekomst van de doe-het-zelfbranche.
5. Geen enthousiasme over 55-plussers
20 procent van de werkgevers zegt dat de productiviteit van 55-plussers lager ligt dan hun loonkosten, zo blijkt uit een onderzoek van het het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). 10 procent zegt dat oudere werknemers slechter functioneren dan jongere werknemers. De laatste jaren wordt ook doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd door de overheid gestimuleerd. Nog geen 20 procent van de organisaties vindt dit een goed idee voor het eigen bedrijf. Wel laat dit aandeel een kleine groei zien. Van het zittende personeel is 15 procent 50 tot 54 jaar oud en 12 procent 55 jaar of ouder. Tegelijkertijd maakt de groep 50-plussers slechts 8 procent uit van de instroom van nieuwe werknemers bij ondernemingen. 'Het lijkt er dus op dat oudere sollicitanten veel minder kans hebben om een bedrijf binnen te komen', concludeert het SCP.
6. Herman Wijffels had Libor-buikpijn
Herman Wijffels heeft dagen rondgelopen met pijn in zijn buik naar aanleiding van de Libor-affaire. Wijffels, voormalig topman van de Rabobank, vond het schandaal een 'pijnlijke aangelegenheid', zo vertelde hij gisterenavond in het televisieprogramma Een op een. 'Ik wist dat er zoiets aan zat te komen, maar de details kende ik niet. Het was een situatie waarvan ik fysiek een paar dagen pijn heb gehad.' Wijffels vond het pijnlijk dat er medewerkers waren bij de bank die alleen maar aan zichzelf dachten. 'In dit geval zaten er mensen volstrekt in strijd met waar de bank voor staat of wat het eigenlijk is.' Wijffels zegt zich daarom 'in zekere zin' belazerd te voelen. Rabobank schikte vorig jaar voor 744 miljoen euro, nadat bekend werd dat medewerkers van de bank de Libor-rente hadden gemanipuleerd.
7. Pfizer gaat bod weer verhogen
Farmabedrijf Pfizer is van plan weer een hoger bod te doen op de Britse branchegenoot AstraZeneca, meldt Bloomberg. AstraZeneca heeft een vorig bod, van 62,6 miljard pond, afgeslagen, terwijl de Britse regering eisen stelt aan Pfizer in verband met zaken als baanbehoud. Topmannen van beide bedrijven moeten deze week komen opdraven in het parlement om uitleg te geven. Pfizer wil liever geen vijandige overname doen, maar overweegt wel direct naar de aandeelhouders van AstraZeneca te stappen.
8. Twitter introduceert stilteknop
Twitter wil steeds meer op Facebook lijken, zo lijkt het. Het sociale netwerk heeft een nieuwe feature geintroduceerd waarmee gebruikers voor een bepaalde periode op stil kunnen worden gezet. Facebook heeft een soortgelijke optie waarmee updates van vrienden kunnen worden stilgezet. Met de mute-knop kunnen de berichten van een persoon tijdelijk worden weggedrukt, zodat ze niet zichtbaar worden. We hopen uiteraard dat je het account van Management Team gewoon blijft volgen.
9. Getal van de dag: 1.500.000
Anderhalf miljoen Nederlanders hebben een profiel bij de Amerikaanse datingapplicatie Tinder aangemaakt. Dat vertelt medeoprichter Justin Mateen in een interview met NRC. Per dag zouden er 7.500 gebruikers uit ons land bij komen. Tinder heeft tot op heden nog geen enkele dollar (of euro) verdiend.
10. Koffieautomaat: Bastiaan zoekt een baan
De 53-jarige Bastiaan de Groot zoekt een baan, maar is ten einde raad. Na 422 sollicitaties in 16 maanden tijd is hij zelfs nergens uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dus gaat hij vandaag met een groot sandwichbord op het station in Den Haag rondlopen, zo meldt het AD. Voor wie hem een baan wil aanbieden, dit is zijn LinkedIn-account. IN HOOFDLETTERS!!!
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.