1. ASN Bank volledig klimaatneutraal – tien jaar voor doelstelling
ASN Bank is dit jaar al meer dan klimaatneutraal (118 procent). Dat houdt in dat het bedrijf, onderdeel van Volksbank, meer uitstoot van broeikasgassen heeft voorkomen dan veroorzaakt en de bank’s activiteiten geen negatief effect op het milieu hebben. De bank had volledige klimaatneutraliteit eigenlijk voor 2030 voor ogen. ‘Dat we deze mijlpaal nu al gehaald hebben is mooi’, zegt directievoorzitter Arie Koornneef tegen het Financieel Dagblad, ‘maar de urgentie om binnen veilige grenzen van klimaatverandering te blijven is onverminderd groot. Daarom hebben we vorig jaar ons klimaatdoel verder aangescherpt.’ In 2030 wil de bank ‘klimaatpositief’ zijn, oftewel investeren in projecten die klimaatverandering tegengaan, zoals projecten waarbij CO2 uit de lucht wordt gehaald. Andere doelen waar ASN Bank zich op richt, is het herstellen van biodiversiteit en een leefbaar loon in de kledingindustrie.
2. Amerikaanse CEO’s stappen af van ‘shareholder first’
Aandeelhouderswaarde heeft bij grote Amerikaanse bedrijven plaats gemaakt voor zaken als werknemerstevredenheid en waardecreatie op de lange termijn. Dat blijkt uit een verklaring die maandag op de website Business Roundtable verscheen. De 181 leden daarvan (onder andere Amazon, Apple en Coca Cola) zijn goed voor een jaaromzet van zo’n 7.000 miljard dollar en keren gezamenlijk jaarlijks 300 miljard aan dividend uit. ‘De Amerikaanse Droom leeft nog, maar begint te rafelen’, zei Jamie Dimon, voorzitter en CEO van bank JPMorgan Chase en voorzitter van de Roundtable. ‘Grote werkgevers investeren in hun werknemers en gemeenschappen omdat ze weten dat het de enige manier is succesvol te zijn op de lange termijn.’ De aandeelhouderswaarde naar een lager plaatsje op het prioriteitenlijstje verbannen is een grote stap, zeggen experts in het Financieel Dagblad. ‘Als je het maar vaak genoeg uitspreekt en ernaar handelt, wordt het een waarheid als een koe’, zegt Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance aan Tilburg University.
3. Edith Appels vertrekt als CFO Spar
Edith Appels vertrekt per 1 oktober als CFO/COO van winkelketen Spar, waar ze sinds 2014 werkzaam was. De functie wordt na haar vertrek opgesplitst: er zal een operationeel directeur komen naast de CFO. De nieuwe CFO krijgt ook IT in het takenpakket. Pim Dirckx, een van de huidige managers operations, neemt het operationele deel van Appels’ portefeuille over. Wie de nieuwe CFO wordt, is nog niet bekend. Spar nam eerder dit jaar al afscheid van commercieel directeur Susanne Kroon. De supermarktketen staat sinds vorig jaar onder leiding van John van der Ent, die eerder onder meer topman bij V&D en Miss Etam was.
4. Rabobank weert clubs uit betaald voetbal
Het NRC Handelsblad kreeg interne documenten van Rabobank in handen waar uit blijkt dat de bank voortaan clubs uit het betaalde voetbal als klant wil weren, omdat de clubs ‘verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden met zich meebrengen’. Ook mogen Rabobankmedewerkers geen nevenfuncties in het betaalde voetbal meer aannemen. Het voornemen is des te opmerkelijker, omdat op dit moment zo’n 80 procent van de betaalde voetbalclubs bij Rabobank bankiert. Bovendien zijn veel regionale Rabobankkantoren vaak sponsor van een club, met bijvoorbeeld een business lounge in het stadion.
5. 55-plussers volop aan het werk in VS
Of het nu is omdat er een gebrek is aan specifieke technische kennis en vaardigheden bij jongere generaties, omdat pensionado’s ‘bezig willen blijven’ of omdat gepensioneerde babyboomers niet kunnen rondkomen van hun AOW: in de VS stijgt de arbeidsparticipatie de komende jaren het hards onder 55-plussers, blijkt uit cijfers van het bureau van arbeidsstatistieken. Bedrijven die oudere werknemers in dienst willen houden zodat ze hun kennis kunnen overdragen aan een nieuwe generatie, moeten hard hun best doen de oudere werknemers te paaien. Bijvoorbeeld door flexibele werktijden, extra gezondheidszorg-voordelen en een competitief salaris.
6. Must read: Vrouwen komen niet aan de top door gebrek aan sponsorschap
Waarom halen minder vrouwen dan mannen een C-level topfunctie? Omdat het hen aan voldoende sponsorschap en gedurende hun carriere ontbreekt, blijkt uit verschillende studies. Het gevolg is dat vrouwen minder mogelijkheden hebben hun kennis en vaardigheden benodigd voor zo’n functie tentoon te stellen. Sponsors zijn anders dan mentoren: een sponsor is een persoon met macht en hij/zij zet die macht in om jou verder te helpen. Vrouwen hebben vaak wel genoeg mentoren, maar niet genoeg sponsors. Want hier geldt het aloude gelijkenisprincipe: mensen zijn nu eenmaal meer geneigd diegene te sponsoren die op hen lijkt. Machtige mannen sponsoren dus mannen lager op de ladder. Om dit probleem op te lossen is het goed de dichotomie tussen mentorschap (persoonlijk advies) en sponsorschap minder scherp te maken. In plaats daarvan zou het een schaal moeten zijn, waarop seniore medewerkers kunnen kiezen in hoeverre ze een junior medewerker bij staan.
7. Koffieautomaat: Trump luistert naar Tim Cook
Apple zal naar verwachting lijden onder de voorgenomen importtarieven die president Donald Trump wil invoeren op producten uit China. Dat heeft CEO Tim Cook de president duidelijk gemaakt. Apple zou terrein kunnen verliezen aan concurrent Samsung, dat in Zuid-Korea gevestigd is en niet onder de importtarieven zou lijden. Trump zei maandag als antwoord op vragen van de pers dat het een “zeer overtuigend betoog” was en dat hij “erover nadenkt”.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.