Plus: Chanel vestigt internationaal hoofdkantoor in Amsterdam, Angry Birds-baas stapt op en Shell-cto wordt topman NAM.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. 'Apple stapt in mobiel betalen'
Apple wil zijn iPhone omvormen tot een mobiele portemonnee en heeft daarvoor partnerships gesloten met Visa, MasterCard en American Express. Het bedrijf zou met behulp van near field communication (NFC), een technologie die ook wordt toegepast in de Nederlandse OV-chipkaart, mobiel betalen makkelijker willen maken. Dat meldt Bloomberg, op basis van een anonieme bron. Volgens het persbureau zal Apple de nieuwe dienst op 9 september gaan presenteren. Vorige week werd al een uitnodiging uitgestuurd naar de pers, waaruit bleek dat op 9 september het volgende Apple-event plaatsvindt. Het nieuws over NFC is opvallend, want Apple heeft de implementatie van deze technologie in zijn telefoons de afgelopen jaren steeds afgehouden. De introductie van iBeacons vorig jaar leek er juist op te duiden dat het bedrijf een andere weg is ingeslagen. iBeacon werkt op basis van bluetooth en kan ook gebruikt worden voor betalingen met de mobiele telefoon. Lees meer:
2. Ceo's vrezen negatieve spiraal Rusland-sancties
Boe tegen sancties. Dat is in het kort het oordeel van Frans van Houten (Philips), Camiel Eurlings (KLM), Feike Sijbesma (DSM) en Ralph Hamers (ING) over de gevolgen van het conflict tussen Oekraïene, Rusland en de rest van de wereld. Volgens de Nederlandse topmannen zijn sancties alleen niet het middel om Poetin aan de onderhandelingstafel te krijgen (achter inlog bij Het FD). Het viertal vreest dat nieuwe sancties tot een negatieve spiraal kunnen leiden en denkt dat er alleen een oplossing voor het conflict kan worden gevonden als er ook een diplomatiek offensief wordt gestart. 'Als we in een spiraal gaan terechtkomen waarin we steeds verder tegen elkaar gaan opbieden met ernstiger maatregelen, dan verhardt de zaak en voor we het weten zitten we in een nieuwe koude oorlog. Dat kan nooit de bedoeling zijn', aldus bijvoorbeeld Van Houten.
3. JPMorgan bang voor 'Lehman-moment'
Ook bankiers van JPMorgan vrezen het conflict tussen Rusland en Oekraïene. Als het zo doorgaat, zijn ze bang dat er een crisis kan ontstaan die net zo groot is als de crisis die ontstond na de val van zakenbank Lehman Brothers in 2008. Markten kunnen de situatie opvatten als een Lehman-style shock, zo schrijft Alex Kantarovich, het hoofd onderzoek van JPMorganin Rusland, in een uitgelekte mail. Als de situatie verder escaleert en er nieuwe sancties worden ingesteld, voorspelt hij een verlies van aandelenkoersen tot 50%. Kantarovich ziet wel verschillen met de situatie in 2008, want nu loopt de olieprijs ondanks de crisis niet op, en is de economische krimp 'nog niet zo sterk'. De onderzoeker adviseert JPMorgan zijn Russische activiteiten af te bouwen.
4. Chanel vestigt hoofdkantoor in Amsterdam
Chanel vestigt zijn internationale hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas, zo bericht Het Parool. De vastgoedtak van het Franse luxebedrijf heeft volgens de krant een nog in aanbouw zijnde toren gekocht, voor bijna 45 miljoen euro. Het gebouw wordt volgend jaar april opgeleverd, waarna Chanel erin kan trekken. Het bedrijf zal één verdieping in gebruik nemen, de overige zes verdiepingen zullen worden verhuurd. De financiële holding van Chanel was al met een kantoor in Nederland gevestigd. Ondertussen is de leegstand van kantoren op de Zuidas in het eerste half jaar van 2014 gedaald naar een historisch laag niveau van 5,1 procent.
5. Shell-cto nieuwe topman NAM
Gerald Schotman, de huidige chief technology officer van Shell, wordt de nieuwe topman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Hij volgt per 1 oktober Bart van de Leemput op, die de afgelopen 5 jaar leiding heeft gegeven aan het bedrijf. Schotman studeerde civiele techniek aan de TU in Delft en werkt al sinds 1985 bij Shell. Van de Leemput gaat aan de slag bij Shell, waar hij verantwoordelijk wordt voor de upstream-activiteiten. De NAM is de groostet producent van aardga in Nederland en is 50-50 in handen van Shell en het Amerikaanse ExxonMobil.
6. Verkoop E-Plus definitief goedgekeurd
De Europese Commissie heeft definitieve goedkeuring gegeven voor de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland. Op 2 juli had de commissie al voorwaardelijke goedkeuring aan de transactie gegeven. Volgens KPN heeft de commissie de overeenkomst tussen Telefónica Deutschland en de Duitse mobiele dienstverlener Drillisch over de verkoop van netwerkcapaciteit goedgekeurd en daarmee werd de voorwaarde van de commissie vervuld. KPN verwacht de verkoop van E-Plus in het derde kwartaal van dit jaar af te kunnen ronden. KPN ontvangt door de transactie 5 miljard euro.
7. Novartis heeft effectiever medicijn hartfalen
Een experimenteel medicijn tegen hartfalen, ontwikkeld door de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Novartis, heeft vergeleken met een standaardbehandeling 20 procent meer mensen in leven gehouden, danwel voor een ziekenhuisopname behoed. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8442 patiënten. De uitkomst van het onderzoek kan mogelijk verandering brengen in de behandeling van de ziekte. Nu wordt hartfalen standaard behandeld met het medicijn Enalapril. Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed door het lichaam kan pompen. Meestal is het chronisch. Volgens David Epstein, hoofd van de farmaceutische divisie van Novartis, krijgt 1 op de 5 mensen in zijn leven te maken met hartfalen. De helft van hen blijft niet langer dan 5 jaar in leven.
8. Angry Birds-baas stapt op
Het is game over voor Mikael Hed, de ceo van het Finse Rovio. De topman van het bedrijf achter het populaire spel Angry Birds heeft zijn functie neer moeten leggen, als gevolg van tegenvallende resultaten. De winst van Rovio werd vorig jaar meer dan gehalveerd. De huidig chief commercial officer, Pekka Rantala, is de opvolger van Hed. Hij staat voor een flinke uitdaging, want de spelletjes van Rovio zijn niet meer zo populair als voorheen, terwijl de zijwegen die het bedrijf de afgelopen jaren is ingeslagen – animatie, merchandise en uitgeven – geen duurzame business blijken te zijn.
9. Getal van de dag: 400
Tesla Motors, fabrikant van elektrische auto's, wil verder groeien in China en gaat daarvoor ruim 400 oplaadpunten neerzetten in het land. Daarvoor heeft het bedrijf een deal gesloten met China Unicom, een mobiele aanbieder. Tesla gaat oplaadpunten plaatsen bij vestigingen van het bedrijf, die gratis te gebruiken zijn. Vorige week maakte Tesla nog bekend dat het in Zwolle een oplaadpunt opent waar de Model S van het bedrijf in 20 minuten voor de helft kan worden opgeladen. Dit soort snellaadpunten staan ook al in Zevenaar en Oosterhout.
10. Koffieautomaat: Even geduld aub
De Chinese e-commercegigant Alibaba stelt bijeenkomsten met investeerders over de geplande beursgang in New York met ongeveer een week uit, om vragen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC over het prospectus te kunnen beantwoorden. Dat heeft een betrokken bron zaterdag gezegd tegen de Amerikaanse krant New York Times. Alibaba zou oorspronkelijk begin volgende week starten met zijn 'roadshow', om beleggers warm te maken voor het nieuwe aandeel. Dat is nu uitgesteld tot maandag 8 september. Het concern krijgt naar verwachting in de tweede helft van september een beursnotering in New York. Met een geschatte opbrengst van 20 miljard dollar gaat het mogelijk om de grootste beursgang ooit in de Verenigde Staten.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.