Plus: Winkels Polare tot nader order gesloten, NSA spioneert via Angry Birds en Google wordt almaar intelligenter.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Aandeel Apple zakt ondanks records
In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 heeft Apple een recordomzet geboekt van 57,4 miljard dollar (ruim 42 miljard euro). Bovendien verkocht het in de laatste 3 maanden van 2013 51 miljoen iPhones en 26 miljoen iPads, respectievelijke toenames van 3,2 miljoen en 3,1 miljoen, wat eveneens nog nooit was vertoond. Toch zakte het aandeel Apple met 6 procent, omdat het bedrijf minder hoge cijfers voor het tweede kwartaal presenteerde dan analisten hadden geanticipeerd. Doordat ook nieuwe producten tot op heden uitblijven, wordt sterk getwijfeld aan het innovatieve vermogen van Apple voor de nabije toekomst.
2. Polare sluit tijdelijk winkels
Het is niet dat we het niet zagen aankomen. Toen het Centraal Boekenhuis eerder deze maand in een financiële clinch lag met Polare, het boekenvehikel van investeringsmaatschappij ProCures, werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de kroniek van de aangekondigde dood van de traditionele boekverkoop. Net zoals dat met de cd-verkoop is gebeurd, getuige het recente Belgische faillissement van Free Record Shop, dat andere vehikel van ProCures. In het geval van Polare blijven de Belgische verstigingen wel open. Polare spreekt van een tijdelijke maatregel en een strategische heroriëntatie. Directeur Jan van der Wouw verklaart op de website van Polare: 'Wij nemen deze stap niet alleen om onze belangen maar ook die van onze leveranciers veilig te stellen. Wij werken er hard aan om onze winkels snel te kunnen heropenen.'
Lees ook: Is ProCures dom, heel sluw of hebben ze gewoon pech?
3. RBS spendeert 4 miljard aan claims
27 februari is de dag. Dan worden de jaarcijfers van Royal Bank of Scotland bekend gemaakt, de bank die sinds 2008 in Britse handen is. In het rood staat dan in ieder geval 3,1 miljard pond, een slordige 4 miljard euro aan juridische kosten en schadeclaims. Ruim de helft van dat bedrag (1,9 miljard pond) wordt gespendeerd aan rechtszaken over het verkopen van beleggingsproducten bij hypotheken tussen 2005 en 2007, waar RBS 55 miljard pond mee verdiende. In november bracht de bank al een verlies naar buiten van ongeveer 4,5 miljard euro. 46 miljard euro staken de Britten destijds in RBS. Wanneer de bank weer geprivatiseerd wordt, is niet bekend.
4. Ziggo, de nationale kabelmaatschappij
We worden allemaal Ziggo, het zal je niet ontgaan zijn. Of althans, 90% van Nederland, zo rapporteerde het 8 uur journaal. Het moederbedrijf van UPC, Liberty Global, wil Ziggo overnemen voor rond de 10 miljard euro (34,54 euro per aandeel) en voegt UPC en Ziggo samen tot de zowat nationale kabelmaatschappij Ziggo. Men wacht op goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de aandeelhouders. Volgens Liberty en Ziggo maakt dit voor de consument niet zoveel uit, omdat de partijen in andere regio's actief zijn. Maar Hans Vedder, hoogleraar mededingingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, uitte zijn bezwaren tegen RTL. 'Media-aanbieders als SBS of Discovery Channel zullen straks wel zaken moeten doen met één machtige partij die bijna de hele kabelmarkt in het land in handen heeft. Liberty hoeft dan amper rekening te houden met concurrentie.'
Lees ook: 6 vragen over de overname van Ziggo
5. Dijsselbloem pareert Koolmees
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reageerde gisteren voor het begin van een vergadering van de Eurogroep in Brussel op uitspraken van D66-Kamerlid Wouter Koolmees, die een verbod vanuit Europa op megabanken wil. 'Het vraagstuk van de grootte van banken vind ik inmiddels minder urgent. Europese banken zijn allemaal veel kleiner geworden. Dat geldt zeker ook voor de Nederlandse banken.' Daarnaast wees Dijsselbloem erop dat tegenwoordig spaarders en beleggers als eerste opdraaien voor te hoge risico's, niet de belastingbetaler. 'Dat leidt tot een heel andere manier van omgaan met risico's. Beleggers gaan daar een prijs op zetten.'
6. Rooswinkel en Sligro samen
Sligro heeft er een groothandel bij. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft namelijk het groene licht gegeven voor de overname van Rooswinkel Horeca Groothandel. Net in het nieuwe jaar, op 7 januari, maakte Sligro zijn plannen bekend. Dit kwartaal moet de overname volledig afgerond zijn. De groothandel was onderdeel van het grotere Rooswinkel, dat ook activiteiten ontplooit op het gebied van onroerend goed in onder andere Duitsland, België en Tsjechië. Met deze activiteiten heeft Sligro niets van doen.
7. NSA gebruikt Angry Birds
De volgende keer dat je voor een relatief lange zit naar de wc gaat en ter afleiding een potje Angry Birds speelt, wees bewust dat de National Security Agency (NSA) en zijn Britse tegenhanger GCHQ op dat moment persoonlijke data van je bemachtigt. Dit blijkt uit de documenten van klokkenluider Edward Snowden, waar onder andere The New York Times en The Guardian over berichten. De veiligheidsdiensten hebben ook toegang tot verscheidende navigatie-apps en sociale netwerken, waardoor ze gevoelige data als leeftijd, geslacht, locatie en seksuele voorkeur kunnen achterhalen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om aan de hand van bepaalde 'lekke' apps te bepalen of de gebruiker een swinger is. Uit de documenten van Snowden wordt echter niet duidelijk op welke schaal de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten misbruik maken van deze gegevens.
8. Google wordt nog kunstmatig intelligenter
Met de overname van DeepMind Technologies heeft Google zijn grootste Europese transfer te pakken. Althans, als ingewijden van beide partijen zich niet vergissen als zei zeggen dat het om een bedrag van ongeveer 300 miljoen pond (363 miljoen euro) gaat. Om de zoek- en vertaalmachines te verbeteren, had Google – net als Facebook overigens, maar die onderhandeling liep op niets uit – wel oren naar een bedrijf dat technieken en algoritmes ontwikkelt voor games en advertenties. Google en Deepmind hebben nog niet gereageerd op de bedragen.
9. Getal van de dag: 105,21%
89 miljoen Rabo-certificaten zijn gisteren tijdens de allereerste handelsdag verhandeld. Waar voorheen alleen medewerkers en leden van Rabo-effecten mochten kopen, mag sinds gisteren iedereen zo'n certificaat kopen, een obligatie voor onbepaalde tijd. Op de eerste handelsdag werd ook enige tijd ook verlies gemaakt , ongetwijfeld door de berichten over massa-ontslagen, maar ze sloten uiteindelijk op 105,21%.
10. Koffieautomaat: Treinstations waar je 'u' tegen zegt
Toegegeven, het centraal station in Rotterdam is – nu het ein-de-lijk af is – om door een ringetje te halen. Toch zijn er op de wereld nóg mooiere, of in ieder geval indrukwekkender stations te bewonderen. Hieronder zie je er 3 (resp. Caminho de Ferro in Mozambique, St, Pancras in Londen en Milaan Centraal), maar klik hier voor nog meer mooie stations.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.