Plus: Goed halfjaar voor Heineken, Uber meer dan 45 miljard waard, superrijken azen op Amsterdam en Bitcoin-topman opgepakt.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Amsterdam in top20 startupsteden
Na Berlijn en Londen is Amsterdam het snelstgroeiende ecosysteem voor startups in Europa, volgens 2015 Global Startup Ecosystem Ranking, die deze week verscheen. Nederlandse startups weten echter relatief weinig kapitaal aan te trekken. Silicon Valley heeft al jaren geleden het monopolie op de startup-cultuur verloren. Het Californische techmekka torent weliswaar nog steeds boven andere steden uit wat betreft investeringen en winsten, maar steeds meer andere steden trekken start-ups aan. Die verschillende hotspots in de wereld functioneren bovendien steeds meer als een netwerk, signaleert het rapport.
2. Superrijken azen op Amsterdam
Rijke Russen en Chinezen hebben de Amsterdamse vastgoedmarkt ontdekt. Dat schrijft Het Parool op basis van cijfers van de makelaarspoot van veilinghuis Christie's en de Makelaarsvereniging Amsterdam. Van zomer 2013 tot zomer 2014 stegen de investeringen door buitenlanders in de regio Amsterdam, waar ook plaatsen als Vinkeveen, Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen toe behoren, met 245 procent. Barbara van der Grijp van makelaarskantoor Engel & Völkers constateerde al in 2010 dat er steeds meer vraag kwam vanuit het buitenland en vindt dat Amsterdam 'anticiperend beleid' moet ontwikkelen om een levende stad te houden.
3. Goed halfjaar voor Heineken
Heineken heeft naar verwachting goed gepresteerd in de eerste helft van het jaar. Heineken brengt de laatste tijd steeds meer bier aan de man in opkomende economieën in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Daarmee kan de teruglopende bierconsumptie in West-Europa waarschijnlijk ruimschoots worden gecompenseerd.Analisten gaan er in doorsnee vanuit dat de omzet van de bierbrouwer in het eerste halfjaar ongeveer 5 procent is toegenomen, tot 9,7 miljard euro. De winst per aandeel gaat volgens een consensus die is samengesteld door persbureau Bloomberg bijna 60 procent omhoog, naar 1,74 euro.
4. Drukkers Persgroep weer aan het werk
Ze hebben vooralsnog niets bereikt, maar de drukkers van de krantenuitgever De Persgroep beëindigen hun staking. De staking begon vrijdagavond in Den Haag en Apeldoorn. Door de actie zijn een aantal regionale edities van het Algemeen Dagblad niet gedrukt. De drukkers willen een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro.
5. Steeds minder bouwvak
Bouwbedrijven werken tijdens de bouwvak steeds vaker gewoon door. Bijna de helft van de bedrijven blijft aan het werk, in 2013 was dit nog maar een kwart. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau USP Marketing Consultancy onder 150 bouwbedrijven. Hoewel de officiële bouwvak midden jaren '80 is afgeschaft, hield het merendeel van de bedrijven de bouwvak tot twee jaar geleden grotendeels in ere. Nu is dat nog maar 28 procent, zegt Jeannette van der Rhee van USP. 'Daarnaast geeft bijna een kwart aan dat zij hun deuren sluiten, maar dat er altijd een aantal collega's aan het werk zijn.'
6. Uber meer dan 45 miljard waard
Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, is meer dan 50 miljard dollar (ruim 45 miljard euro) waard. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op gezag van ingewijden met kennis van de zaak. Volgens de krant is dat de waarde die aan Uber is gekoppeld na een nieuwe financieringsronde van ongeveer 1 miljard dollar. Investeerders in het in 2009 opgerichte bedrijf zouden onder meer Microsoft en de investeringstak van een Indiaas mediaconcern zijn, aldus de bronnen. In totaal zou Uber al meer dan 5 miljard dollar hebben opgehaald met verschillende financieringsrondes.
7. Bitcoin-topman opgepakt
Anderhalf jaar nadat zijn bedrijf onder duistere omstandigheden ten onder ging is de Franse topman van Mt. Gox zaterdag in Japan gearresteerd. Mt. Gox was tot vorig jaar februari de grootste wisselmarkt voor bitcoins, de grootste virtuele munt. De aanhouding van Mark Karpelès (30) zet opnieuw de schijnwerpers op de schemerige wereld van de bitcoin.
8. Uniform jaarsalaris valt niet goed
Het leek zo’n mooi gebaar: drie maanden geleden kondigde de Amerikaanse CEO Dan Price aan dat alle medewerkers in zijn bedrijf Gravity Payments minimaal 63.500 euro per jaar zouden gaan verdienen. Maar niet iedereen reageerde positief op het idee. Sinds het besluit zijn namelijk verschillende klanten vertrokken bij het techbedrijf uit Seattle, omdat ze tegen zijn ‘politieke statement’ waren. Ook zijn de twee meest waardevolle medewerkers weggegaan en spande zijn broer een rechtszaak aan, omdat hij wilde dat Price zijn deel in het bedrijf kocht.
9. Getal van de dag: 24
Griekenland vraagt voor een eerste betaling aan noodsteun zo'n 24 miljard euro. Daarmee wil het nog in augustus bijvoorbeeld zijn banken versterken en schulden afbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Dat meldde de Griekse krant Avgi zondag. Athene voert op dit moment gesprekken met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een pakket financiële steun van in totaal 86 miljard euro. De Griekse overheid denkt de gesprekken daarvoor medio deze maand af te ronden, waarna het bedrag in verschillende delen vrij kan komen. De eerste tranche zou volgens Avgi onder meer gebruikt worden voor het herkapitaliseren van banken (10 miljard) en terugbetalen van een overbruggingskrediet (meer dan 7 miljard).
10. Koffieautomaat: Drukste dag ooit voor Schiphol
Voor Schiphol gaat zondag de boeken in als de drukste dag ooit. Naar verwachting reist een recordaantal van zo’n 197.000 passagiers op deze dag via de luchthaven. Dat zijn er ongeveer 4000 meer dan vorig jaar op de drukste dag. Het gaat dan om vertrekkende passagiers, aankomende reigers en ‘overstappers’. Dit weekend geldt op Schiphol als het drukste weekend van het jaar, met in totaal van vrijdag tot en met zondag meer dan 580.000 reizigers die er aankomen, vertrekken of overstappen. In de zomermaanden juli en augustus ziet Schiphol zo’n 10,8 miljoen mensen voorbij komen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.