1. Alibaba-baas Jack Ma wordt te machtig voor China
De NOS zet op een rijtje hoe de Chinese ondernemer Jack Ma in steeds meer conflicten met de Chinese overheid verzeild is geraakt. De oprichter van webwinkelreus Alibaba sprak bij de beursgang van Ant Group, het financiële Vehikel van Ma, over de noodzaak van ‘diepgaande hervormingen van het financiële systeem’. ‘Hij vindt dat er een nieuw systeem moet komen waarbij geld wordt verstrekt op basis van moderne technologie en big data’, zegt China-deskundige Frans-Paul van der Putten. Hiermee raakt hij aan de macht van banken en dat is tegen het zere been van de Chinese machthebbers. Inmiddels wordt Alibaba ervan beschuldigd zijn macht te misbruiken door partijen niet toe te staan hun producten op andere platforms te verkopen. ‘Ik verwacht dat Jack Ma in de toekomst weinig kansen zal krijgen om verder te groeien en in nieuwe gebieden actief te worden’, aldus China-correspondent Garrie van Pinxteren.
2. Sunweb adviseert om bij Corendon te boeken
Een vriendelijk reclamestuntje verpakt als noodkreet. Touroperator Sunweb riep middels paginagrote advertenties in landelijke dagbladen op om een vakantie te boeken bij concurrenten als TUI, D-reizen of Corendon. Sunweb zegt hiermee te willen aangeven dat elke boeking telt voor de sector. ‘Corona heeft de hele reissector geraakt, zonder aanzien des persoons. Ook wij hebben sinds maart vrijwel geen omzet meer gedraaid’, aldus topman Mattijs ten Brink. Dat Corendon wordt genoemd is enigszins opvallend, want dat bedrijf sleepte Sunweb voor de rechter. Sunweb wil een streep zetten door de eerder aangekondigde overname.
3. Tesla haalt eigen doelstelling niet
In 2020 heeft Tesla 509.737 auto’s geproduceerd en dat zijn er bijna 135.000 meer dan het jaar ervoor. Een andere doelstelling wist het bedrijf echter net niet te halen: het verkopen van een half miljoen auto’s. De teller stokte op 499.550 auto’s. In het jaar waarin de productie met zo’n 36 procent toenam, steeg de koers van het bedrijf met 670 procent.
4. Kantorenleegstand op dieptepunt
Een groot deel van de Nederlanders mag dan dagelijks thuiswerken, maar de leegstand van kantoren is zelden zo laag geweest. Eind 2020 stond 8,2 procent van de kantoren leeg. Dat is het laagste punt sinds 2002, weet vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Er werd afgelopen jaar ongeveer een derde minder kantoorruimte in gebruik genomen dan in 2019. De daling is toe te schrijven aan het ontbreken van geschikte kantoorpanden.
5. Funda-topman haalt inspiratie uit boeddhisme
In de serie leiderschapsinterviews spreekt Het Parool deze week met Funda-roerganger Quintin Schevernels. De huizensite wordt nauwelijks geraakt door corona al worden sommige investeringen uit- of afgesteld. Hoewel de (gemiddeld) jonge werknemers technisch goed uit de voeten kunnen heeft het thuiswerken z’n weerslag. ‘Het praatje bij het koffieapparaat is belangrijk, niet alleen voor mij om te voelen wat er speelt, maar ook voor jonge mensen die aanspraak missen. Acht uur tegen een scherm praten geeft niet dezelfde verbinding, je hebt die functionele gezelligheid nodig.’ Ook vertelt hij over het belang rust, planning en luisteren als leider. Daarnaast geef hij aan hoe lezen over het boeddhisme invloed heeft gehad op zijn loopbaan. ‘Als je niet duidelijk communiceert, ontwikkel je spanning. Ik voelde letterlijk spanning op mijn borst. Dan zijn je emoties, je binnenkant, niet in overeenstemming met wat je aan de buitenkant laat zien.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De strijd van Koppert Cress-baas Rob Baan
Met Koppert Cress levert Rob Baan kiemgroenten aan de horeca. De 64-jarige ondernemer reisde met zijn vrouw door Spanje toen de coronacrisis in volle hevigheid uitbarstte. Door het sluiten van de horeca viel een groot deel van de omzet weg en moesten veel geteelde groenten weggegooid worden. In de zomer nam de omzet weer iets. Met dank aan steunmaatregelen en de zomers opleving kan het bedrijf overleven. Toch werden er in 2020 rode cijfers genoteerd. In 2019 maakte het bedrijf een winst van 3 miljoen euro op een omzet van zo’n 40 miljoen. ‘Ik verwacht dat het pas richting maart weer een beetje normaal wordt. Wij gaan daarom ook gewoon door met zaaien, want we moeten toch rekening houden met de bestellingen. Het blijft het risico van een ondernemer’, aldus Baan tegen Algemeen Dagblad.
7. Zoom-topic: Auto-icoon casht met fietsen van concurrent
Bij de naam Pon denkt u mogelijk aan het importeren van Volkswagens. Dat is juist, maar het daarmee vergaarde vermogen wordt door de familie in allerhande dingen geïnvesteerd. Zo is Pon Holdings eigenaar van fietsenmerk Gazelle. Twee jaar geleden bouwde Pon een belang van ruim 20 procent op in Gazelle-concurrent Accell (eigenaar van o.a Batavus) nadat het eerder een vruchteloze poging deed om het bedrijf over te nemen. Inmiddels is Pon het belang aan het afbouwen tegen een fors hogere koers. De winst bedraagt zo’n 30 miljoen euro.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates