1. Air France-baas: ‘Snel overheidssteun nodig’
In een interview met de Franse krant Le Figaro geeft Air France-CEO Anne Rigail aan dat Air France-KLM ‘heel snel’ geld van de Franse en Nederlandse overheden nodig zal hebben – ondanks 6 miljard euro in kas. ‘De gesprekken zijn aan de gang’, zegt ze ook. Air France-KLM zou in gesprek zijn met verschillende banken om leningen te krijgen, waarvoor Frankrijk en Nederland (die beide 14 procent van de aandelen bezitten) garant zouden staan. Minister Hoekstra van Financiën zei vorige week dat hij intensief contact heeft met de Franse overheid.
Covid19-update:
- Wall Street stijgt flink nadat het aantal corona-doden per dag in New York licht afneemt.
- Verzekeraars ASR en NN keren voorlopig geen dividend uit na de oproep van DNB.
- Aandelen van Zoom daalden maandag 8 procent in prijs nadat er toenemende zorgen zijn over hoe het bedrijf met privacy en veiligheid omgaat.
- Pinbetalingen gaan met 25 procent omlaag en het aantal geldopnames is gehalveerd door de coronacrisis.
- Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase, heeft gezegd 2020 als ‘erge recessie’ te zien en geeft aan dat als de crisis verergert, de bank mogelijk afziet van het uitkeren van dividend.
- De laatste nog opererende Boeing-fabriek legt vanaf woensdag ook zijn activiteiten stil vanwege de coronacrisis.
- Uber start met een vacaturesite in een app voor chauffeurs die plots zonder ritjes (en dus inkomen) zitten.
- Apple heeft 20 miljoen mondmaskers gedoneerd en gaat nu ook 1 miljoen doorzichtige gezichtsbeschermers per week produceren en doneren.
2. 35.000 aanvragen bij UWV op eerste dag noodmaatregel
Maandag was de eerste dag dat werkgevers met een omzetverlies van minstens 20 procent zich bij het UWV konden aanmelden voor de Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Dat gebeurde massaal: er kwamen 35.000 aanvragen binnen. Werkgevers die in aanmerking komen, kunnen binnen twee tot vier weken geld verwachten, zodat ze de salarissen van april kunnen betalen.
3. Airbnb haalt 1 miljard dollar op
Airbnb gaat door een moeilijke periode: wereldwijd wordt er vrijwel niet meer gereisd, waardoor boekingen op het platform (en daarmee de inkomsten van het bedrijf) vrijwel tot stilstand zijn gekomen. Bovendien zou het bedrijf dit jaar naar de beurs gaan, maar vanwege het coronavirus is dat plan volgens ingewijden op de lange baan geschoven. Dat betekent dat het bedrijf ergens anders kapitaal vandaan moest halen. Airbnb krijgt nu 1 miljard dollar van investeerders Silver Lake en Sixth Street Partners. Het gaat om een combinatie van een lening en equity. Verdere details zijn niet bekendgemaakt, maar volgens Reuters had het bedrijf vorige maand de interne waardering al met 16 procent verlaagd tot 26 miljard dollar. CNBCciteert een anonieme bron die zegt dat de investeerders geen dwingende eisen stellen aan het bedrijf.
4. C&A zegt contracten met fabrieken op
Winkelketen C&A heeft alle contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden opgezegd. Nu de 1400 winkels in Europa gesloten zijn, moet het bedrijf zich focussen op de liquiditeit, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. Het bedrijf zou volgens Human Rights Watch (HRW) ook niet meer willen betalen voor orders die al geproduceerd of nu in productie zijn, en met terugwerkende kracht korting vragen op zendingen vanaf 1 januari. De woordvoerder zegt echter dat het alle goederen zal accepteren die de fabriek al hebben verlaten.
5. Mastercard krijgt nieuwe countrymanager Nederland
Jan-Willem van der Schoot wordt de nieuwe countrymanager Nederland bij betaalbedrijf Mastercard. Van der Schoot volgt per 1 april Arjan Bol op, die nu Senior Vice President Product Marketing bij Mastercard New Payment Platforms is. ‘Jan-Willem beschikt over diepgaande kennis van de betaaltechnologiesector en we zijn ervan overtuigd dat hij met zijn ervaring en expertise Mastercard Nederland samen met onze partners verder laat groeien’, zegt Eimear Creaven, president West-Europa bij Mastercard.
6. Must read: Hoe het Amazon vergaat in corona-tijden
Aan de ene kant is de vraag naar producten op Amazon enorm toegenomen (vraag naar vlees in blik zou met 700 procent zijn gestegen, diervoeding 300 procent). Aan de andere kant kampt het bedrijf met hoog ziekteverzuim in de pakhuizen vanwege het coronavirus. Medio maart zou maar liefst 30 procent van de logistieke medewerkers afwezig zijn, meldt The New York Times. Amazon heeft de salarissen verhoogd, biedt twee weken betaald verlof voor wie in quarantaine moet en heeft de tarieven voor overuren verdubbeld, maar dat blijkt niet genoeg om werknemers die met angst naar hun werk gaan gerust te stellen. Deze week waren er op verschillende plekken in de VS stakingen in Amazon-pakhuizen. Blijkt de coronacrisis de ultieme horde voor het bedrijf dat de afgelopen decennia onaantastbaar leek?
7. Koffieautomaat: Komt de iPhone 12 nog dit jaar?
Hoewel Foxconn genoeg mankracht heeft om de iPhone 12 op schaal te produceren, is het nog maar de vraag of Apple’s nieuwste smartphone dit jaar volgens planning gelanceerd zal worden. Wereldwijd zijn immers alle Apple-stores dicht. Bovendien is de vraag naar smartphones sterk gedaald. In het eerste kwartaal van 2020 werden in China 40 procent minder smartphones verkocht. De verwachting is dat die trend zal doorzetten in West-Europa en de VS. Ook zou het stilleggen van de luchtvaartindustrie invloed kunnen hebben op de distributie van de toestellen. Dat alles maakt dat Apple naar verluidt overweegt de lancering van het eerste toestel met 5G-capaciteit uit te stellen.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.