1. Ahold Delhaize verdubbelt winst en koopt Hema niet
Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft de winst in het tweede kwartaal van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De onderneming profiteerde opnieuw van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal. De nettowinst liep afgelopen periode op tot 693 miljoen euro, van 334 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar. Ahold wil extra investeringen in online, nu online boodschappen doen een hoge vlucht heeft genomen door de coronapandemie. Dit jaar verwacht topman Frans Muller (foto) in totaal 7 miljard euro omzet uit het online kanaal. Hij gaf gisteren ook aan geen interesse te hebben in het kopen van Hema.
2. Takeaway sluit Starbucks, Pizza Hut en Burger King aan
Succesje voor Jitse Groen: Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft een overeenkomst gesloten met AmRest, dat een aantal franchiseformules uitbaat, waaronder Starbucks, Pizza Hut en Burger King. Door de deal kunnen consumenten straks via de site of app van Thuisbezorgd bijvoorbeeld Starbucks-koffie bestellen en laten bezorgen. De overeenkomst bestrijkt bijna duizend filialen van de formules en een groot deel van Europa en is daarin uniek, aldus Just Eat Takeway. “De samenwerking wordt vanaf nu gefaseerd uitgerold en moet voor het einde van het jaar in alle dertien markten, waaronder ook Nederland, beschikbaar zijn”, licht een woordvoerder toe.
3. Ook Mediamarkt snijdt 3.500 banen
Het Duitse Ceconomy, het bedrijf achter winkelketens MediaMarkt en Saturn, overweegt om 3.500 voltijdsbanen te schrappen. Dat heeft het bedrijf woensdag gemeld. Bij het bedrijf werken wereldwijd ongeveer 50.000 mensen. Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen, is nog niet bekend. Met de bezuinigingen wil Ceconomy 100 miljoen euro per jaar besparen. De plannen hangen deels samen met de teruggelopen inkomsten vanwege de coronacrisis en de daaropvolgende lockdownmaatregelen. Maar ook de wens van het management om meer activiteiten centraal aan te sturen, speelt een rol.
4. WTO positiever over wereldhandel
Handelsorganisatie WTO rekent dit jaar op een krimp van de wereldhandel van 13 procent. Daarmee is de verwachting nu een stuk positiever dan aan het begin van de coronacrisis. Toen verwachtte de WTO nog dat de wereldhandel met 13 tot 32 procent zou krimpen. De organisatie zei toen al geen duidelijke prognose te kunnen stellen vanwege de onzekerheid over de duur en de economische impact van de pandemie. Wel maakt de WTO zich zorgen over hoe schokbestendig landen zijn.
5. Halsema bezorgd over tweede lockdown Adam
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, is bezorgd dat het snel toenemende aantal besmettingen van het coronavirus ervoor zorgt dat de stad in een tweede gedeeltelijke lockdown moet. Dat zegt ze woensdag in gesprek met NU.nl. Halsema zegt dat de eventuele “gedeeltelijke lockdown ‘een zorg is die volgt op de gezondheidsgevolgen, “want daar maak ik me in de eerste plaats heel erg zorgen over’. ‘Amsterdam heeft al een ongelooflijke knauw gekregen van de eerste lockdown. In het economisch verlies, de toename van de werkloosheid en de enorme onzekerheid bij veel mensen. Dat wil je niet herhalen en dus zoek je naar dit soort maatregelen.’
6. Must read: Success, the Jobs way
BusinessInsider deelt een wijze les van wijlen Steve Jobs, de man die Apple groot maakte: Focus je op één doel per jaar en zet alles op alles om dat ene doel te halen. Net als iedere andere oprichter van een bedrijf trotseerde Jobs obstakels om Apple van de grond te krijgen. De techgigant, met een huidige beurswaarde van ruim 1.800 miljard dollar, worstelde in de jaren negentig om te overleven na een reeks tegenslagen. Pas nadat Jobs terugkeerde als CEO van Apple kwam het succes. Dat succes dankte hij naar eigen zeggen aan deze gouden productiviteitsregel.
7. Koffieautomaat: Prijskaartje Tiktok naar verluidt 50 mrd dollar
Microsoft wil de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten van de populaire video-app TikTok overnemen. De overnamegesprekken vinden plaats te midden van dreigementen van Donald Trump om de app in de VS te verbieden. Volgens de Amerikaanse president stuurt de app informatie van gebruikers naar de Chinese overheid. Schattingen voor de waarde van TikToks activiteiten in de vier landen lopen op tot 50 miljard dollar. Hiermee zou de overname een van de grootste zijn in de techgeschiedenis
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.