1. Ahold Delhaize nieuw doelwit Milieudefensie
Na de succesvolle rechtszaak tegen Shell, gaat Milieudefensie nu achter Ahold Delhaize aan. De belangengroep wil dat het moederbedrijf van Albert Heijn, Gall & Gall en Etos verantwoordelijk wordt voor de CO2-uitstoot van zijn leveranciers en klanten, zegt het FD. Dat is zo’n 95 procent van de totale uitstoot van het bedrijf. Milieudefensie gaat Ahold Delhaize woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering oproepen om zich meer in te spannen voor het klimaat. Overigens is Ahold niet het enige bedrijf dat de organisatie in het vizier heeft: 29 bedrijven, waaronder KLM en ABN Amro, moeten 15 april met aangescherpte klimaatplannen komen. Daarna beslist Milieudefensie welke bedrijven juridische stappen kunnen verwachten.
2. Belastingverhoging dreigt voor ondernemers
Het kabinet gaat waarschijnlijk ondernemers, artsen en advocaten met een eigen bv op laten draaien voor een gat in de schatkist, nu de Hoge Raad in december heeft beoordeeld dat het belasten van fictief rendement in box 3 niet kan. Dat schrijft het FD. Om spaarders die daardoor te veel belasting hebben betaald geld terug te kunnen geven, gaat de taks op kapitaalinkomsten waarschijnlijk omhoog. Het kabinet heeft beloofd voor Pasen met voorstellen te komen om het gat in de begroting te dichten.
3. Reclame Code Commissie vindt ‘CO2-vrij vliegen’ bij KLM misleidend
KLM heeft ten onrechte geclaimd dat klanten CO2-vrij kunnen vliegen. Volgens de Reclame Code Commissie is de reclame misleidend omdat een vliegtuig wel degelijk CO2 uitstoot, klanten kunnen alleen die uitstoot tegen betaling compenseren. De luchtvaartmaatschappij neemt met dat geld deel aan herbebossingsprojecten. De slogan ‘Be a hero, fly CO2 zero’ van KLM is een absolute claim volgens de waakhond. Ook wordt de claim niet voldoende onderbouwd door de luchtvaartmaatschappij, terwijl dat wel moet. KLM zegt in een reactie de uitspraak te bestuderen.
4. Nationaal Coördinator tegen Racisme: ‘Stop met solliciteren voor stageplek’
Solliciteren voor een stageplek moet stoppen, omdat racisme nog steeds een probleem is bij het vinden van een stageplek. Dat zegt Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), in gesprek met NU.nl. Baldewsingh vindt dat onderwijsinstellingen studenten moeten koppelen aan bedrijven. Als studenten niet hoeven te solliciteren zou dat stagediscriminatie ‘drastisch kunnen verminderen’, zegt ook Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). ‘Zo voorkom je dat bedrijven afgaan op een achternaam of op een ‘klik’. Want of je snel met iemand klikt of niet, hangt sterk af van vooroordelen en stereotypen. Afgaan op de ‘klik’ leidt dus tot stagediscriminatie en dat moeten we voorkomen.’
5. Macron wint eerste ronde verkiezingen
De huidige Franse president Emmanuel Macron heeft de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Macron kreeg ruim 27 procent van de stemmen, Marine le Pen behaalde zo’n 24 procent van de stemmen. Meer dan ooit werd in Frankrijk gestemd op een nationalistisch-populistische kandidaat, zij kregen namelijk meer dan 30 procent van de stemmen. Volgens Eveline Bijlsma, Frankrijk-correspondent van RTL Nieuws, is het allerminst zeker dat Macron Le Pen verslaat bij de tweede stemronde. ‘Ze is een serieuzere kandidaat en heeft de scherpe randjes van haar partij weten te halen.’ 24 april nemen Macron en Le Pen het weer tegen elkaar op.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Nieuwe voorzitter ASMI is ‘een uitstekend op het procesgerichte voorzitter’
Jarenlang werd ze getipt als de volgende voorzitter van ABN Amro of ING, maar Pauline van der Meer Mohr kiest voor ASMI. Vanaf 16 mei wordt ze voorzitter van de raad van commissarissen van de chipmachineproducent. De Telegraaf schreef een profiel over Van der Meer Mohr waarin ze onder meer omschreven wordt als ‘een uitstekend op het procesgerichte voorzitter. Iemand die niet direct haar eigen mening kwijt wil, maar ervoor zorgt dat iedereen aan tafel aan bod komt. Een opgewekt mens.’ Ook Van der Meer Mohr komt aan het woord in het stuk: ‘Ik probeer graag lichtheid in zware discussies of situaties te brengen’. Naast haar nieuwe functie bij ASMI, wordt Van der Meer Mohr ook toezichthouder bij Nationale Nederlanden en Ahold Delhaize.
7. Bij de koffieautomaat: Businessschools kweken inhalige managers
Ceo’s die aan een businessschool zijn opgeleid zijn vooral met winst bezig en minder met hun werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van econoom Daron Acemoglu en twee van zijn MIT-collega’s. Bij een bedrijf waarbij een ceo die is opgeleid aan een businessschool, het stokje overneemt van een ceo zonder zo’n opleiding, zorgt dat tot een significante verlaging van de lonen en het arbeidsaandeel. De bedrijfsprestaties, zoals verhoogde productiviteit, worden over het algemeen niet beter. Daarnaast vertrekken gemiddeld genomen meer en vooral hooggeschoolde werknemers en wordt de winst van het bedrijf minder met werknemers gedeeld. Hoe dit precies komt, moet verder onderzocht worden, maar de onderzoekers vermoeden dat ceo’s zo handelen omdat managementopleidingen vooral gericht zijn op aandeelhouders.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates