Plus: ING wil minder hypotheken, Paul de Leeuw verkoopt Eva en Christine Le Duc heeft wat te vieren.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ING maakt pas op de plaats
Na ABN Amro en Rabobank heeft ook ING aangegeven niet meer te willen groeien in de hypotheekmarkt, zo schrijft het FD (achter betaalmuur). De ING wil alles op alles zetten om meer kredieten te vertrekken aan het midden- en kleinbedrijf, verklaarde bestuursvoorzitter Ralph Hamers, omdat er een hogere marge gehaald kan worden op zakelijke kredieten en leningen aan particulieren zonder hypothecair onderpand. Daarnaast is Hamers net als ABN van mening dat het veiliger zou zijn voor banken om de kredietverlening voor hypotheken in Nederland meer te spreiden.
2. AH op Belgisch matje
Dat Belgische boeren en telers niet blij zijn met Albert Heijn was vorige week al duidelijk. Aangezien Albert Heijn in België dezelfde prijzen als in Nederland hanteert en alle producten in de schappen vanuit Tilburg worden gedistrubeerd, moeten de Belgische supermarkten noodgedwongen ook hun prijzen verlagen, wat ten koste gaat van de boeren. De Belgische minister-president Kris Peeters heeft kennis genomen van de onrust onder Belgische boeren en uitte zijn twijfels over het prijsbeleid van AH. Om escalatie te voorkomen heeft de ceo van de Belgische tak van AH, Corné Mulders, een informeel gesprek aangevraagd met Peeters. Dat gesprek vindt aanstaande donderdag plaats.
3. Nieuwe rechtsvorm voor Zalando
Online retailer Zalando wordt almaar internationaler. Niet voor niets was in 2013 meer dan de helft van de 1,8 miljard euro omzet afkomstig van buiten thuisland Duitsland. Aangezien de geruchten dat Zalando binnenkort de beurs van Frankfurt of zelfs Amsterdam betreedt steeds hardnekkiger worden, komt het nieuws dat Zalando de rechtsvorm van Europese vennootschap heeft aangenomen niet als een grote verrassing. Het is eerder een teken aan de wand. Hoogste baas bij Zalando, Rubin Ritter, maakte dit bekend in het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. In datzelfde interview bevestigde noch ontkende hij een beursgang van het bedrijf, dat nog altijd geen winst maakt.
4. Verzekeraars omzeilen provisieverbod
Tros Radar, Follow The Money en Woekerpolisproces presenteerden gisteren hun onderzoek naar Delta Lloyd, Brand New Day en Aegon, die een sluiproute hanteren om het provisieverbod te omzeilen. Het provisieverbod dat in 2013 werd ingevoerd bepaalt dat tussenpersonen direct noch indirect betaald mogen worden door verzekeraars. Uit het onderzoek blijkt dat verzekeraars in het eerste jaar korting bieden aan bedrijven op de premie van collectieve pensioensregelingen. De korting wordt vervolgens gebruikt om de tussenpersoon te betalen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is naar eigen zeggen op de hoogte van deze omzeiling en heeft de betreffende verzekeraars er in een eerder stadium op aangesproken. De verzekeraars zeggen niets fout te doen en de kortingen al sinds 2009 aan te bieden. Bekijk hier de aflevering van Tros Radar van gisteravond.
5. SBM Offshore wint slag
De Braziliaane oliemaatschappij Petrobas heeft na intern onderzoek geen spoor gevonden van omkoping door SBM Offshore uit Schiedam. Volgens Quote zou SBM in de periode tussen 2007 en 2011 voor 139 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om opdrachten in Brazilië te bemachtigen. Naar aanleiding van de berichtgeving is SBM ook een eigen intern onderzoek gestart, waarvan de resultaten deze week worden verwacht. SBM is overigens geen onbekende met verhalen rond corruptie, aangezien het vorig jaar al bekend maakte steekpenningen te hebben betaald in onder andere twee Afrikaanse landen, Irak en Italië. Overigens kan SBM nog niet opgelucht ademhalen aangezien het Braziliaanse OM en het parlement ook bezig zijn met corruptie-onderzoeken bij Petrobas, waarin de naam van SBM ook nog kan komen boven drijven.
6. Paul de Leeuw's EVA overgenomen
Het in 2008 door Paul de Leeuw opgerichte mediabedrijf E.V.A. Media, bekend van onder meer de formats Ranking the Stars en De Kwis, wordt overgenomen door Medialane. Niet geheel toevallig is Medialane het bedrijf van Iris van den Ende, dochter van Joop, die aandeelhouder is bij E.V.A. Pa Van den Ende had De Leeuw herhaaldelijk gewaarschuwd dat de presentator te veel gedaantes aannam en daardoor zich nooit helemaal kon focussen op wat hij echt goed kan: entertainen. Iris van den Ende was hiervoor in dienst bij John de Mol's Talpa als producer van onder onder andere The Voice of Holland. De Leeuw blijft wel als creatief directeur betrokken bij E.V.A.
7. Nieuwe prijsvechter voor KLM-partner
KLM is voor 26 procent eigenaar van Kenya Airways, dat vandaag een prijsvechter lanceert: Jambojet. Waar het in 2004 nog mis ging voor de luchtvaartmaatschappij uit Kenia, is Jambojet inmiddels de vierde prijsvechter in sub-Sahara Afrika. Deze groei wordt mede veroorzaakt door gegroeide toegang tot internet in Afrika, denkt directeur Willem Hondius van Jambojet, die in het eerste jaar hoopt 600.000 passagiers te vervoeren. Een ticket van Nairobi naar Mombassa (reistijd 3 kwartier) zal slechts 7 euro duurder zijn dan een busticket voor hetzelfde traject (reistijd 8 uur). In 2018 moet Jambojet rond de 2 miljoen passagiers vervoeren, ook buiten Kenia.
8. Den Haag wijst 11 windmolenparken aan
Eemshaven, Delfzijl, N33, Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer-Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen. Dit zijn de 11 gebieden waar windmolenparken zullen verrijzen om in 2020 aan een aandeel van 14% duurzame energie te komen, zoals is afgesproken in het Energieakkoord. De provincies hadden zelf deze gebieden aangedragen en het Rijk heeft vervolgens in overleg met de provincies deze gebieden aangewezen, wat ministers Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en Henk Kamp van Economische Zaken gisteren in de zogeheten Structuurvisie Windenergie op Land aan de Tweede Kamer bekend maakten.
9. Getal van de dag: 1,3 miljoen euro
Beate Uhse, het moederbedrijf van Christine le Duc, is voor het eerst sinds 2008 uit de rode oortjes cijfers. Dat heeft de Nederlandse ceo van het bedrijf, Serge van der Hooft, gisteren bekend gemaakt. Beate Uhse geeft ook de sekscatalogus Pabo uit, dus we kunnen hier gerust spreken van een erotiekconcern. Terwijl de winst in 2012 nog bleef steken op 0,4 miljoen euro, steeg die in 2013 naar 1,3 miljoen euro. '2013 stemt ons tevreden', lichtte Van der Hooft toe. 'We zijn klaar voor uitbreiding bij al onze kanalen. Het succes van de getroffen maatregelen laat zich duidelijk zien in onze resultaten.' Van der Hooft schrijft de gestegen omzet toe aan de groeiende interesse van vrouwen voor seksspeeltjes.
10. Faceswap: flauw & grappig
Op het internet kun je jezelf verdiepen, dingen leren, jezelf uitspreken, contact houden met vrienden en kennissen, mensen mobiliseren, op de hoogte blijven en wat dies meer zij. Maar het wereldwijde interweb is ook bedoeld om te lachen, waarbij viraliteit vaak een doel is. Foto's van katten doen het altijd goed, animated gif'jes zijn ook niet te versmaden en planking had nooit zo'n grote hype kunnen zijn zonder het internet. Faceswap is ook zo'n trend, hoofden van mensen omwisselen van een foto, met vaak hilariteit tot gevolg. Hieronder zie je een aantal, maar klik hier voor veel meer faceswaps.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.