Plus: 'Omloopsnelheid AEX-bedrijven naar 5 jaar', YouTube in conflict met labels en zo worden Panini-plaatjes gemaakt.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ABN Amro geeft topmanagers 20% meer
ABN Amro heeft zijn honderd hoogste managers 20 procent meer vast salaris gegeven, schrijft Het FD (achter inlog). Op die manier wil het bedrijf hen compenseren voor het bonusplafond dat minister Jeroen Dijsselbloem volgend jaar wil opleggen. Volgens ceo Gerrit Zalm voldoet de maatregel aan de wetgeving. 'Je moet concurrerend belonen, anders hol je de bank uit. Het is onvermijdelijk', zo luidt zijn commentaar. Meer nieuws over de bank: het start met negen verzekeraars een fonds om kleine bedrijven te financieren. Gezamenlijk steken ze 280 miljoen euro in het project (ook achter inlog). Over een paar maanden kunnen ondernemers er terecht voor leningen van 75.000 tot 1 miljoen euro. Gemiddeld zal een krediet rond de 250.000 euro liggen.
UPDATE: ABN Amro reageert op ophef
2. Bestuur NZa treedt af na ophef over reizen
Theo Langejan en Eitel Homan treden terug als bestuurders van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat liet het tweetal gisteren weten naar aanleiding van ophef die eerder deze week was ontstaan, over omstreden reis- en declaratiegedrag van het bestuur. Toch laten ze weten afstand te nemen van de berichtgeving van NRC. De krant onthulde onder andere dat reizen regelmatig werden betaald door organisaties waar de NZa juist toezich op moest houden. Langejan en Homan hebben hun functie 'in het belang van de NZa' ter beschikking gesteld. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat onderzoek doen naar het functioneren van de NZa.
3. Aegon compenseert woekerpolis
Aegon biedt honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis compensatie aan, meldt het ANP. Dat heeft de verzekeraar woensdag bekendgemaakt. De compensatie geldt voor iedereen die van 1989 tot en met 1998 een Koersplanpolis heeft gekocht of een vergelijkbare polis van Spaarbeleg. De hoogte van de compensatie verschilt per persoon. In totaal gaat het om ongeveer 580.000 gedupeerden die nu voor compensatie in aanmerking komen, aldus een woordvoerster van Aegon. Ze wilde niet zeggen hoeveel Aegon gaat betalen. De afgelopen jaren betaalde Aegon al ruim 800 miljoen euro aan 'compensaties en productverbeteringen' voor klanten met een beleggingsverzekering.
4. Hema ontkent in de fik te staan
Hema ontkent dat het onder curatele staat van Lion Capital en de banken, zoals Het FD eerder deze week schreef. Het bedrijf zou in de fik staan. 'Dit is feitelijk onjuist en niet gebaseerd op feiten', aldus de keten in de verklaring. 'Hema heeft namelijk gisteren de herfinanciering succesvol afgerond, hetgeen bewijst dat de aantijgingen zoals in de krant gemaakt onjuist en ongefundeerd zijn.' In de bewuste herfinanciering heeft Hema bankleningen vervangen door obligaties van 715 miljoen euro. Daarmee is volgens het bedrijf de financiering voor een flink aantal jaren veilig gesteld.
5. Maëlys Castella cfo van AkzoNobel
De Franse Maëlys Castella wordt de nieuwe chief financial officer van AkzoNobel, zo heeft het bedrijf bekend gemaakt. De topvrouw start op 15 september. Castella volgt Keith Nichols op, die eerder dit jaar zijn vertrek bekend maakte. Ze werkte eerder bij Air Liquide en Elf Oil & Gas Group, waar ze ook financiele functies bekleedde. Het is voor het eerst dat AkzoNobel een vrouw als financieel directeur krijgt.
6. YouTube in conflict met kleine platenlabels
YouTube gaat videoclips van onafhankelijke platenlabels weren als deze partijen zich niet aansluiten bij de streamingdienst waar het bedrijf aan werkt. De bewuste labels willen momenteel niet meewerken aan de dienst, omdat ze het niet eens zijn met de voorwaarden. Door video's van hun artiesten te blokkeren, hoopt YouTube vriendelijk doch dwingend mee te laten werken. Volgens YouTube heeft al 90 procent van de muziekindustrie zich aangesloten bij de nieuwe muziekdienst, de onafhankelijke platenlabels zeggen echter dat ze samen een aandeel hebben van 32 procent.
7. Facebook valt Snapchat aan
Facebook heeft Slingshot aangekondigd, een nieuwe applicatie waarmee de populaire fotodeel-app Snapchat wordt aangevallen. Terwijl Snapchat je foto's laat sturen die na een bepaalde tijd verdwijnen, wordt bij Slingshot een gestuurd bericht pas zichtbaar als de ontvanger iets terugstuurt. Facebook verwijst openlijk naar concurrent Snapchat in het begeleidende persbericht. 'Iedereen die de app Snapchat gebruikt weet hoe leuk het is om dergelijke berichten te sturen en verwacht dat er meerdere apps zullen zijn die deze nieuwe manier van delen mogelijk maken', aldus het bedrijf.
8. 'Omloopsnelheid AEX-bedrijven naar 5 jaar'
De omloopsnelheid van bedrijven met een AEX-notering neemt vanaf 1993 om de 10 jaar met zo’n 25% toe. Dat concludeert het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti op basis van een historische analyse van de Nederlandse AEX. Volgens de onderzoekers staan bedrijven in 2023 gemiddeld 25 jaar genoteerd op de AEX en in 2033 nog maar 5 jaar als deze trend doorzet. Versneld innoveren ofwel is volgens VINT de belangrijkste oorzaak van de aanzienlijk hogere omloopsnelheid op de AEX.
9. Getal van de dag: 16 procent
Europese webwinkels hebben in 2013 16 procent meer omzet behaald dan het jaar ervoor. De totale omzet kwam uit op 363,1 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de koepelorganisatie Ecommerce Europe. Binnen de EU steeg de omzet met 15 procent, tot 318,1 miljard euro. Ecommerce Europe schat dat Europese webwinkels een marktaandeel van 2,2 procent in de totale economie hebben.
10. Koffieautomaat: Panini-fabriek
Wie kent ze niet, de voetbalplaatjes van Panini? The Guardian ging op bezoek bij de stickerfabriek in Sao Paolo, die plaatjes produceert voor heel Zuid-Amerika. Bekijk de fotoreportage.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.