Philips met Chinezen in slimme straatverlichting, Steve Ballmer zet Microsoft op zijn kop en driekwart ceo's heeft geen MBA.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Driekwart ceo's heeft geen MBA
Drie van de vier ceo's van AEX-bedrijven in Nederland is niet in het bezit van een MBA-diploma. Dat blijkt uit een rondgang langs die bedrijven, waarover Management Team vandaag publiceert. Van de 25 ceo's die werkzaam zijn bij een AEX-bedrijf, hebben er 7 een MBA gedaan. De overige 18 directeuren zijn natuurlijk ook gewoon naar school geweest, maar hadden geen MBA nodig om de bestuurskamers te mogen betreden.
- Hebt u een managementopleiding gedaan? Doe mee aan ons onderzoek!
2. Steve Ballmer gaat Microsoft groots reorganiseren
Microsoft heeft bevestigd dat het bedrijf een grootscheepse reorganisatie gaat uitvoeren. De bedoeling is om de 'eilandstructuur' die het bedrijf nu heeft, om te bouwen naar 'One Microsoft', zoals het bedrijf het zelf noemt. Met de reorganisatie, waarover eerder al de nodige geruchten naar buiten kwamen, wil Microsoft-ceo Steve Ballmer het bedrijf veranderen van een bedrijf dat software maakt in een bedrijf dat hardware ontwerpt en diensten levert. Dat is een verschuiving van koers die het bedrijf al eerder in gang heeft gezet, onder meer met de komst van zijn eigen Surface-tablets.
In een memo die donderdag naar medewerkers is gestuurd, doet Ballmer de reorganisatie uit de doeken.
3. Aandeelhouder wint van EasyJet-ceo
De aandeelhouders van easyJet hebben donderdag ingestemd met de aanschaf van 135 Airbussen door de Britse prijsvechter. Oprichter Stelios Haji-Ioannou hield maandag nog een betoog tegen de vlootuitbreiding, maar delfde het onderspit.
Aandeelhouders met een gezamenlijk belang van 57 procent in easyJet stemden in met de aankoop van 35 Airbus A320's en 100 stuks van het type A320 neo, waarop het bedrijf een optie voor nog eens 100 toestellen heeft. Met de aanschaf van 135 vliegtuigen is bijna 10 miljard euro gemoeid. Vanwege die omvang moest het plan worden voorgelegd aan de aandeelhouders.
Stelios Haji-Ioannou zag niets in de aankopen omdat die aandeelhouderswaarde zou vernietigen.
4. Detailhandel wil terug naar 19% btw
Als we de economie een zetje willen geven, dan moet de btw-verhoging van vorig jaar worden teruggedraaid. En de aanstaande accijnsverhoging op wijn en bier per 1 januari moet van tafel. Met die dringende oproep gaan vertegenwoordigers van de detailhandel gisteren naar minister Kamp van Economische Zaken. 'Als je wilt dat consumenten meer gaan besteden, moet je daar beleid op maken. Juist met het verlagen van de btw stimuleer je de bestedingen', vindt Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie Detailhandel Nederland. Minister van Economische Zaken Kamp voelt niets voor terugdraaien.
5. Philips met Chinezen in straatverlichting
Philips stapt met China Electronics Corporation (CEC) in de ontwikkeling en productie van intelligente straatverlichting voor de Chinese markt. De twee bedrijven richten een gezamenlijke onderneming op. Philips krijgt daarvan 30 procent in handen en zijn Chinese partner 70 procent, zo meldde het elektronicaconcern donderdag.
Volgens Philips wil de Chinese regering grote steden milieuvriendelijker maken, onder meer met zuinigere straatverlichting. De Nederlandse lampenmaker beschikt over de nodige kennis op dat gebied, en combineert die nu met de kennis van de lokale markt die CEC bezit. Financiële details over de samenwerking werden niet vermeld.
6. Boskalis verkoopt Archirodon
Boskalis verkoopt zijn belang van 40 procent in Archirodon voor 190 miljoen dollar (bijna 146 miljoen euro). Een niet bij naam genoemde partij uit het Midden-Oosten en de houder van de overige 60 procent zijn de kopers. De baggeraar en maritiem dienstverlener maakte donderdag bekend een boekwinst te verwachten van enkele tientallen miljoenen euro's. Boskalis liet in november al weten benaderd te zijn door de anonieme partij. Archirodon is een maritieme aannemer die hoofdzakelijk actief is in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het onderdeel sloot niet goed meer aan bij de strategie van Boskalis na de overnames van Smit en Dockwise.
7. Chinese Lenovo grootste pc-maker
Het Chinese Lenovo mag zich de grootste pc-maker ter wereld noemen. Het bedrijf verscheepte in het tweede kwartaal van dit jaar de meeste personal computers. De pc-markt als geheel kromp voor het vijfde opeenvolgende kwartaal. Er werden volgens Gartner en IDC in de maanden april, mei en juni respectievelijk 11,4 en 10,9 procent minder pc’s verscheept in vergelijking met een jaar eerder. De krimp van de pc-markt houdt nu al vijf kwartalen aan en dat is de langste periode ooit. Alhoewel Lenovo minder pc’s verscheepte dan vorig jaar, mag het zich toch de grootste pc-maker ter wereld noemen. Het Chinese bedrijf is het afgelopen jaar stuivertje aan het wisselen met HP om de koppositie. Lenovo nam eind 2004 voor 1,25 miljard dollar de pc-divisie van het Amerikaanse IBM over. Sindsdien is het bezig aan een stevige opmars.
8. Topman Multi Vastgoed verdacht van miljoenenfraude
Oprichter en eigenaar van projectontwikkelaar Multi Vastgoed Hans van Veggel wordt verdacht van grootschalige belastingfraude. Volgens justitie verdiende hij 25 miljoen euro onrechtmatig door miljoenen euro’s buiten het zicht van de Belastingdienst te houden. Justitie verdenkt Van Veggel van valsheid in geschrifte, oplichting en het witwassen van enorme sommen geld. De vastgoedmiljonair zou tientallen miljoenen winst hebben weggesluisd naar een stichting op Curaçao. Toen deze constructie in opspraak raakte, probeerde hij het geld via een schenking veilig te stellen. Van Veggel beweert dat hij zich heeft laten adviseren door een fiscaal specialist, die hem de transacties zou hebben aangeraden.
9. Getal van de dag: 4.983
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot 4.983, het hoogste aantal ooit en 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Bij vier op de tien faillissementen betrof het een bedrijf uit de bouw of de handel. Bij de eenmanszaken bleef de toename van het aantal faillissementen beperkt tot 1 procent. Bij de overige bedrijven en instellingen was de stijging 16 procent. Het aantal faillissementen van bedrijven in de handel (1.040) en bouw (985) bleef onverminderd hoog.
10. Komkommer van de dag: Duitser kampioen zorgen maken
Nederlanders zijn, samen met de Ieren en de Zweden, de meest zorgeloze Europeanen. De Duitsers zijn daar tegenover juist Europeese kampioen zorgen maken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau GFK Verein. Ondanks de economische tegenspoed gaan Nederlanders betrekkelijk zorgeloos door het leven. Bij een representatieve steekproef werd aan Europeanen gevraagd welke zorgen zij hadden. De Nederlander zei gemiddeld 1,6 grote problemen te vrezen, terwijl een Duitser gemiddeld 2,5 zorgen kent. Dat is opvallend omdat de Duitse economie de crisis nog altijd vrij goed lijkt te doorstaan.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.