1. BMW: salaris manager voortaan afhankelijk van klimaatdoelen
BMW wil de CO2-uitstoot van zijn auto’s in tien jaar tijd met een derde verlagen. En als dat niet lukt, gaan de managers van de Duitse autofabrikant dat in hun salaris merken. ‘We gaan jaar op jaar onze vooruitgang meten en rapporteren. En dat zal invloed hebben op de vergoedingen voor de bedrijfsleiding en de topmanagers’, aldus directeur Oliver Zipse. Naar eigen zeggen wordt milieubescherming een van de bouwstenen van de bedrijfsstrategie. ‘De strijd tegen klimaatverandering en onze omgang met grondstoffen zijn bepalend voor de toekomst van onze samenleving en dus ook van de BMW-groep’, zegt Zipse.
2. AFM legt De Giro dwangsom op
Toezichthouder AFM heeft dwangsommen van in totaal 300.000 euro opgelegd aan beurshandelaar DeGiro, omdat sprake was van onder meer belangenverstrengeling en te hoge risico’s voor klanten. Dat meldt de financieel toezichthouder. Particulieren kunnen via DeGiro geld beleggen op effectenbeurzen. Volgens de AFM heeft het bedrijf zich hierbij in het verleden niet aan de regels gehouden. ‘Het klantbelang stond niet centraal in de bedrijfsvoering en wetsovertredingen werden niet tegengegaan’, aldus de financieel toezichthouder. De VEB wil een risicovergoeding voor De Giro-klanten.
3. Jansen gaat corona-vaccin in Nederland testen
Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson gaat zijn experimentele coronavaccin in Nederland op mensen testen, vermoedelijk al in september. Het is voor het eerst dat de onderneming een van zijn vaccins in Nederland test. Het coronavaccin is in Nederland ontwikkeld bij het farmabedrijf Janssen in Leiden. Janssen is een dochteronderneming van Johnson & Johnson.
4. ING schrijft 300 mln euro goodwill af
ING schrijft €300 mln af op de post goodwill omdat de bezittingen van de bank minder waard zijn door de coronacrisis. Dit zal de winst in het tweede kwartaal drukken. Dat maakt de bank dinsdagochtend bekend, een week voor de presentatie van de halfjaarcijfers. Bepaalde onderdelen die ING in het verleden heeft overgenomen, zullen minder winst maken dan verwacht als gevolg van de coronacrisis, stelt de bank. Op zo’n moment moet de goodwill van de bank afgewaardeerd worden. ING meldt niet om welke bedrijfsonderdelen het gaat. De coronacrisis zet de winstgevendheid van banken zwaar onder druk. Omdat veel bedrijven moeite zullen hebben hun leningen terug te betalen, moeten banken hoge voorzieningen nemen om eventuele kredietverliezen op te kunnen vangen.
5. Fransman gaat Jaguar Landrover leiden
Jaguar Land Rover, de grootste autoproducent van het Verenigd Koninkrijk, krijgt een nieuwe ceo. De voormalige topman van het Franse Renault, de 57-jarige Thierry Bolloré, volgt in september Ralf Speth op, die sinds 2010 leiding gaf aan de Britse autoproducent. Bolloré werd in 2018 bij Renault ontslagen, nog maar een half jaar nadat hij was aangetreden als opvolger van de in opspraak geraakte Carlos Ghosn. De voormalige topman van Renault moet Jaguar Land Rover — onderdeel van het Indiase Tata-concern — weer winstgevend maken. Evenals andere autoproducenten is Jaguar Land Rover hard geraakt door het coronavirus, maar ook al voor de uitbraak beleefde het Britse autobedrijf moeilijke tijden.
6. Must read: de Goudkoorts is terug
De goudprijs is maandag naar het hoogste punt gestegen ooit, terwijl de dollar — normaal een veilige haven — ten opzichte van andere grote valuta juist het laagste punt in jaren bereikte. Een troy ounce goud, ofwel 31,1 gram, kostte maandag rond het middaguur $1942,78. Dat is 25 procent meer dan aan het begin van het jaar. De afgelopen handelsweek ging het extra hard met de goudprijs, die vaak stijgt in crises en door beleggers daarom als ‘veilige haven’ wordt gezien. Negatieve berichten over het coronavirus waren een deel van de oorzaak, specifiek die over almaar nieuwe recordaantallen infecties in verschillende Amerikaanse staten. De Volkskrant noemt de goudkoorts een graadmeter voor onze economische angst.
Ook de Bitcoin blijkt een toevluchtsoord. De virtuele munt knalt door de grens van $11.000 – de zwakke dollar speelt de cryptomunt in de kaart.
7. Koffieautomaat: Thuiswerken kost werknemer 440 euro per jaar
Kopjes koffie, wc-papier en hoger verbruik van water, gas en elektriciteit: vanuit huis werken kost ons gemiddeld 2 euro per dag meer dan wanneer we op kantoor zouden zitten. Wie vijf dagen in de week werkt en per werkdag acht uur maakt, is maandelijks 43,30 euro kwijt. Die extra uitgaven gaan naar het verbruik van elektriciteit, water en gas. Daarnaast moet er extra koffie, thee en wc-papier in huis worden gehaald. Op jaarbasis gaat het al snel om 440 euro extra, zegt het instituut voor budgetvoorlichting.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.