1. ‘Air France-KLM wacht op meer steun van Franse staat’
Er zou onenigheid zijn over de garanties die de Franse staat kan leveren aan Air France-KLM. Dat schrijft De Telegraaf op basis van de Franse krant Les Echos. De vliegmaatschappij heeft de omzet grotendeels zien opdrogen door de coronacrisis. Het combinatiebedrijf zou daarom met banken in gesprekken zijn over een lening die naar verluidt 6 miljard euro bedraagt. Topman Ben Smith wil dat de Franse staat, net als de Nederlandse, garant staat voor 90 procent van de lening. Frankrijk zou echter niet verder willen gaan dan 75 procent. Een lagere garantstelling zou de lening voor Air France duurder maken. De Nederlandse Staat zou volgens de Telegraaf een hogere garantie willen geven, onder meer omdat KLM minder geld nodig heeft dan de Franse evenknie.
Corona-update
- Veel ondernemers komen in aanmerking voor een noodsteun van 4.000 euro. Niemand op het verantwoordelijke ministerie kan echter vertellen waar dat bedrag op is gebaseerd.
- Apple en Google slaan de handen ineen om een ‘tracing’ app te gebruiken die kan ondersteunen bij het bestrijden van het coronavirus.
- In navolging van veel andere financiële partijen schort ook Achmea Bank de betaling van dividend op.
- Bijna de helft van de zzp’ers in de bouwsector heeft nog net zoveel werk als voor de coronacrisis.
- De Afrikaanse Unie heeft voormalig Credit Suisse-topman Tidjane Thiam benoemd tot coronagezant. Bij de bank vertrok hij na een spionagerel.
- In Frankrijk is deze week voor drie miljoen mensen werktijdverkorting aangevraagd omdat ze geheel of deels zonder werk zitten.
2. Vastgoedsector roept op tot huuruitstel
Brancheverenigingen van vastgoedbeleggers en vastgoedeigenaren hebben een akkoord gesloten waarmee ze hun achterban oproepen om huren van winkeliers voor drie maanden op te schorten vanaf april. Het gaat om een verlichting van minimaal 50 procent van de huur en waar nodig 75 of 100 procent. Deze steun hoeft alleen verleend te worden aan retailers die een omzetdaling van minimaal 25 procent hebben en het omzetverlies direct het gevolg is van de coronacrisis. Kwijtschelding wordt bespreekbaar als de daadwerkelijke impact na drie maanden duidelijk is. Retailers mogen ook niet eenzijdig betalingsregelingen opleggen aan de verhuurder, zoals grote ketens als Ici Paris en Hema deden. Het akkoord is niet bindend.
3. DPG Media krijgt groen licht voor overname Sanoma
De Autoriteit Consument & Markt geeft DPG Media (eigenaar van onder meer de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw) toestemming om Sanoma Media Netherlands over te nemen. De Nederlandse tak van Sanoma bestaat onder meer uit NU.nl en tijdschriften als AutoWeek, Donald Duck, Libelle en Margriet. De waakhond ziet ‘geen risico voor verschraling van het onbetaald online nieuwsaanbod’. Daarnaast denkt het dat door de overname een nieuwe grote speler ontstaat ‘op de online advertentiemarkt waar Google en Facebook nu een zeer belangrijke rol spelen’. De ACM meent verder dar er voldoende concurrentie op advertentiemarkt blijft.
4. OM deelt boete uit aan autodealer Stern voor subsidiefraude
De beursgenoteerde autodealergroep Stern heeft door het Openbaar Ministerie een boete van 200.000 euro opgelegd gekregen. De straf is het gevolg van fraude met Europese subsidies. Het OM verwijt Stern valsheid in geschrifte bij de administratie die nodig was voor de aanvraag en verantwoording voor Europese subsidies. De subsidieregeling heeft als doel om personeelsopleidingen te stimuleren. Stern rommelde volgens justitie met aanwezigheidslijsten en handtekeningen van cursisten en werknemers. De boete is inmiddels voldaan en Stern ziet voortaan af van dergelijke subsidies.
5. Merendeel werknemers verkiest meer vrije tijd boven hoger salaris
Meer dan de helft (58 procent) van de Nederlanders verkiest veel vrije tijd boven een hoog inkomen. Dat schrijft NU.nl op basis van een enquête uitgevoerd in opdracht van detacheerder PEAK-IT. Ook een goede werksfeer zou belangrijker zijn dan een hoog inkomen. Wel lijkt het verstandig om de uitkomsten met een korreltje zout te nemen. De detacheerder vroeg respondenten te reageren op stellingen als ‘Ik vind veel vrije tijd hebben belangrijker dan een hoog inkomen.’ Onduidelijk is wat zij onder een ‘hoog inkomen’ of ‘veel vrije tijd’ verstaan. Evenmin is gevraagd of zij daadwerkelijk bereid zijn salaris in te leveren voor meer vrije tijd.
6. Must read: De schuldenstrijd bij Hema
Het Financieele Dagblad plaatst op basis van gesprekken met ingewijden een achtergrondartikel over de huidige problematiek bij Hema. De zakenkrant bekijkt wie ‘het hardst moet bloeden’ voor de gevolgen van de coronacrisis en de schuldenlast van het bedrijf: eigenaar Marcel Boekhoorn, schuldeisers of het personeel? De krant legt uit dat de warenhuisketen het afgelopen jaar al fors heeft bezuinigd, bijvoorbeeld op het salaris van nieuwe medewerkers en investeringen. Het Financieele Dagblad komt tot de conclusie dat Boekhoorn een redelijk sterke positie heeft. Schuldeisers zitten niet allemaal in dezelfde positie (sommige schuldeisers hebben meer bescherming dan anderen) en de miljardair heeft relatief weinig geld in de onderneming gestoken, waardoor hij kan dreigen om weg te lopen van de onderhandelingstafel.
7. Koffieautomaat: Paashaas heeft mazzel. Luxe chocola goedkoop dit jaar
Luxe chocolade-eieren en chocopaashazen gaan dit jaar voor een prikkie over de toonbank, schrijft Bloomberg. Consumenten hamsteren bliksoep en wc-papier en hebben daardoor geen geld over voor paaschocolade. Het gevolg: chique Zwitserse chocolademakers als Lindt en Läderach en retailers bieden kortingen van 30 tot 50 procent op het paasassortiment.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.